Ανάγλυφο της ελληνικής Εποχής, που απεικονίζει τον Φίλιππο Γ' Αρριδαίο ως Φαραώ του βασιλείου της κάτω Αιγύπτου και πέλεκες εποχής του Νέου Βασιλείου ανακαλύφθηκαν στο Ασουάν της Αιγύπτου.
Εγχάρακτος Ασβεστόλιθος που απεικονίζει τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Γ. Αριδαίο [ Φωτ : Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων] |
Ένα ξυλουργικό εργαστήριο ανακαλύφθηκε επίσης από μια γερμανο-ελβετική αποστολή με επικεφαλής τον Cornelious von Pilgrim στο νησί Ελεφαντίνη ( Elephantine ) του Ασουάν όπου βρέθηκαν δύο πέλεκες της περιόδου του Νέου Βασιλείου .
Αίγυπτος Νέο Βασίλειο χρονολόγηση από 1550 έως το 1077 π.Χ.
Ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, εξηγεί ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που έγιναν στο εύρημα αποκαλύπτουν ότι χρονολογείται από την εποχή του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Γ. Αρριδαίου, αδερφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό του στον θρόνο.
Το εύρημα του ανάγλυφου είναι 83 εκατοστά ύψος, 55 εκατοστά πλάτος και 32 εκατοστά πάχος. Η επιγραφή δείχνει το πρόσωπο του βασιλιά Φιλίππου Γ 'και μια προσευχή στον θεό κροκόδειλο Σόμπεκ του Κομόμπου. Το πάνω μέρος του μπλοκ απεικονίζει τη θεά Nekhbet και το κατώτερο τμήμα του φέρει εικόνα του βασιλιά Φίλιππου που φοράει το κόκκινο στέμμα της Κάτω Αιγύπτου.
Ο άξων που βρέθηκε στο εργαστήριο ξυλουργικής του Νέου Βασιλείου στο νησί της Ελεφαντίνης |
Το δεύτερο τσεκούρι είναι σαφώς ξένης, πιθανώς συριακής, καταγωγής και είναι το πρώτο του είδους που βρίσκεται στην Αίγυπτο. Η κεφαλή του τσεκουριού έχει μια οπή όπου έτσι μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν άξονα. μια τεχνολογία που ποτέ δεν υιοθετήθηκε από τους Αιγύπτιους κατασκευαστές.
"Το τσεκούρι έχει τέσσερις αιχμές στις αντίθετες πλευρές της λεπίδας, που αντιστοιχεί στον τύπο τσεκούρι Nackenkammäxten, για τον οποίο είναι γνωστό μόνο ότι προέρχεται από το βόρειο Levant και τη Συρία", δήλωσε ο Von Pilgrim.
Πιθανά Συριακό τσεκούρι που βρέθηκε στο εργαστήριο ξυλουργικής του Νέου Βασιλείου στο νησί της Ελεφάντινης Elephantine [Φωτ: Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου ] |
Ωστόσο, τα κομμάτια που βρέθηκαν στο Λεβάντε χρονολογούνται λίγο αργότερα από τα αντικείμενα της Αιγύπτου, τα οποία ενδεχομένως εξηγούνται από τη μακροζωία τέτοιων πολύτιμων όπλων ή εργαλείων και την ενδεχόμενη εναπόθεσή τους σε ιερά ή και σε τελετή κηδείας.
Ο Von Pilgrim πρόσθεσε ότι το τσεκούρι από την Ελεφάντινη είναι το παλαιότερο παράδειγμα ενός τέτοιου τσεκουριού που βρέθηκε ποτέ, προσθέτοντας ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι χρησιμοποιήθηκε εδώ ως εργαλείο κατασκευής .
Ωστόσο, το πιθανά Συριακό τσεκούρι μπορεί να έχει βρει τον δρόμο του στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των άμεσων επαφών ή των συγκρούσεων μεταξύ Αιγύπτου και Μιταννιτών (the Mitannites of North Syria.) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ανακάλυψη αυτού του άξονος στην Ελεφαντία θα μπορούσε να προσθέσει στη μελέτη των επαφών μεταξύ της Αιγύπτου και των Mitanni, του αντιπάλου του βορειοαφρικανικου έθνους στη Συρία κατά την περίοδο του Φαραώ Τουθμόση του 3ου -Thutmose III.