Η προέλευση των Αβάρων διευκρινίστηκε με αρχαίο DNA



Ανακατασκευή ενός θωρακισμένου ιππέα της περιόδου των Αβάρων με βάση τον τάφο 1341/1503 της τοποθεσίας Derecske- Bikás-dűlő -Μουσείο Déri, ​​Debrecen)

Λιγότερο γνωστοί από τους Ούννους του Αττίλα, οι Άβαροι ήταν οι πιο επιτυχημένοι διάδοχοί τους. Κυβέρνησαν μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για σχεδόν 250 χρόνια.

 Γνωρίζουμε ότι ήρθαν από την Κεντρική Ασία τον έκτο αιώνα μ.Χ., αλλά οι αρχαίοι συγγραφείς και οι σύγχρονοι ιστορικοί συζητούσαν για την προέλευσή τους. Τώρα, μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα γενετιστών, αρχαιολόγων και ιστορικών, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας, απέκτησε και μελέτησε τα πρώτα αρχαία γονιδιώματα από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες τάφων της ελίτ των Αβάρων που ανακαλύφθηκαν στη σύγχρονη Ουγγαρία. 

Αυτή η μελέτη εντοπίζει τη γενετική προέλευση της ελίτ των  Αβάρων σε μια μακρινή περιοχή της Ανατολικής Κεντρικής Ασίας. Παρέχει άμεσα γενετικά στοιχεία για μια από τις μεγαλύτερες και πιο γρήγορες μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων στην αρχαία ανθρώπινη ιστορία.


Στη δεκαετία του 560, οι Άβαροι ίδρυσαν μια αυτοκρατορία που διήρκεσε περισσότερα από 200 χρόνια, με κέντρο τη λεκάνη των Καρπαθίων. Παρά τις πολλές επιστημονικές συζητήσεις, η αρχική τους πατρίδα και προέλευση παρέμεινε ασαφής. Είναι κυρίως γνωστοί από ιστορικές πηγές των εχθρών τους, των Βυζαντινών, που αναρωτήθηκαν για την καταγωγή των τρομερών Αβάρων πολεμιστών μετά την ξαφνική εμφάνισή τους στην Ευρώπη. Είχαν προέλθει από την αυτοκρατορία Rouran στη μογγολική στέπα (που μόλις είχε καταστραφεί από τους Τούρκους) ή θα έπρεπε να πιστέψει κανείς τους Τούρκους που αμφισβήτησαν έντονα μια τόσο βαρυσήμαντη κληρονομιά ; ...



Οι ιστορικοί έχουν αναρωτηθεί εάν επρόκειτο για μια καλά οργανωμένη ομάδα μεταναστών ή για μια μικτή ομάδα φυγάδων. Η αρχαιολογική έρευνα έχει επισημάνει πολλούς παραλληλισμούς μεταξύ της λεκάνης των Καρπαθίων και των ευρασιατικών νομαδικών τεχνουργημάτων (όπλα, αντικέιμενα, ιμάντες αλόγων), για παράδειγμα, ένα χρυσό θώρακα για το στήθος σε σχήμα Σελήνης που χρησιμοποιείται ως σύμβολο δύναμης. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι Άβαροι εισήγαγαν τον αναβολέα στην Ευρώπη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε την προέλευσή τους στις ευρείες ευρασιατικές στέπες.


Σε αυτή τη μελέτη, μια διεπιστημονική ομάδα -- συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology στη Λειψία, το Πανεπιστήμιο ELTE και το Ινστιτούτο Αρχαιογονιδιωματικής της Βουδαπέστης, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών και το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον -- ανέλυσε 66 άτομα από τη λεκάνη των Καρπαθίων. 

Η μελέτη περιελάβανε τους οκτώ πλουσιότερους τάφους των Αβάρων που ανακαλύφθηκαν ποτέ, ξεχειλίζοντας από χρυσά αντικείμενα, καθώς και άλλα άτομα από την περιοχή πριν και κατά τη διάρκεια της εποχής των Αβάρων. «Απευθυνόμαστε σε ένα ερώτημα που ήταν μυστήριο για περισσότερα από 1400 χρόνια: ποιοι ήταν οι ελίτ των Αβάρων, οι μυστηριώδεις ιδρυτές μιας αυτοκρατορίας που σχεδόν συνέτριψε την Κωνσταντινούπολη και για περισσότερα από 200 χρόνια κυβέρνησε τα εδάφη της σύγχρονης Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Αυστρίας, Κροατίας και Σερβίας;"

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 626 που απεικονίζεται στις τοιχογραφίες της Μονής Μολντοβίτα, Ρουμανία - Η πολιορκία του 626 απέτυχε γιατί οι Άβαροι δεν είχαν την υπομονή ή την τεχνολογία για να κατακτήσουν την πόλη. Αν και οι Πέρσες ήταν εμπειρογνώμονες στην πολιορκία, τα τείχη της Κωνσταντινούπολης αποδείχτηκε ότι μπόρεσαν να αντέξουν εύκολα τους πολιορκητικούς πύργους και τις άλλες μηχανές, εξαιτίας του ότι δεν θα μπορούσαν οι πολιορκητές να μετακινήσουν εξοπλισμό πολιορκίας στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου όπου οι Άβαροι και οι Σλάβοι σύμμαχοι τους είχαν αρχικά τοποθετηθεί. Επιπλέον, οι Πέρσες και οι Σλάβοι δεν είχαν αρκετά ισχυρό ναυτικό για να αγνοήσουν τα θαλάσσια τείχη και να δημιουργήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας. Η έλλειψη των προμηθειών για τους Αβάρους τελικά τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πολιορκία [Kaegi 2003, ].


Η ταχύτερη μετανάστευση μεγάλων αποστάσεων στην ανθρώπινη ιστορία
Οι Άβαροι δεν άφησαν γραπτά αρχεία για την ιστορία τους και αυτά τα πρώτα δεδομένα σε όλο το γονιδίωμα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την προέλευσή τους. "Η ιστορική ενσωμάτωση των αρχαιογενετικών αποτελεσμάτων μας επέτρεψε να περιορίσουμε το χρόνο της προτεινόμενης μετανάστευσης των Αβάρων. Κάλυψαν περισσότερα από 5000 χιλιόμετρα σε λίγα χρόνια από τη Μογγολία στον Καύκασο και μετά από δέκα χρόνια εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Ουγγαρία. είναι η ταχύτερη μετανάστευση μεγάλων αποστάσεων στην ανθρώπινη ιστορία που μπορούμε να ανακατασκευάσουμε μέχρι αυτό το σημείο», εξηγεί ο Choongwon Jeong, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.



Derecske-Bikás-dűlő, Grave 1341/1503 (Mουσείο Déri, ​​Debrecen)

Ο Guido Gnecchi-Ruscone, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, προσθέτει: «Εκτός από τη σαφή συγγένειά τους με τη Βορειοανατολική Ασία και την πιθανή προέλευσή τους λόγω της πτώσης της αυτοκρατορίας Rouran, βλέπουμε επίσης ότι οι ελίτ της περιόδου των Αβάρων του 7ου αιώνα δείχνουν 20 έως 30 τοις εκατό πρόσθετων μη τοπικών προγόνων, που πιθανώς συνδέονται με τον Βόρειο Καύκασο και τη Δυτική Ασιατική Στέπα, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει περαιτέρω μετανάστευση από τη Στέπα μετά την άφιξή τους τον 6ο αιώνα».

Απεικόνιση της πολιορκίας των Αβάρων της Κωνσταντινούπολης από το Χρονικό του Κωνσταντίνου Μανασσή.


Η Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 626 από τους Σασσανίδες Πέρσες και τους Αβάρους, βοηθούμενοι από μεγάλους αριθμούς συμμάχων τους, Σλάβων, κατέληξε σε στρατηγική νίκη για τους Βυζαντινούς. Η αποτυχία της πολιορκίας έσωσε την αυτοκρατορία από την κατάρρευση, και, σε συνδυασμό με άλλες νίκες που πέτυχε ο αυτοκράτορας Ηράκλειος (610-641) το προηγούμενο έτος και το 627, το Βυζάντιο κατάφερε να επανακτήσει τα εδάφη του και τον τερματισμό των καταστροφικών Βυζαντινοπερσικών πολέμων με επιβολή ευνοϊκής συνθήκης και με σύνορα σταθερά.


Η καταγωγή της Ανατολικής Ασίας βρίσκεται σε άτομα από διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή οικισμού του πυρήνα μεταξύ των ποταμών Δούναβη και Τίσα στη σύγχρονη κεντρική Ουγγαρία. Ωστόσο, έξω από την περιοχή του πρωτεύοντος οικισμού βρίσκουμε υψηλή μεταβλητότητα στα επίπεδα ανάμειξης μεταξύ των ατόμων, ειδικά στη νότια ουγγρική τοποθεσία Kölked. Αυτό υποδηλώνει ότι μια ελίτ των Αβάρων μεταναστών κυβερνά έναν ποικίλο πληθυσμό με τη βοήθεια μιας ετερογενούς τοπικής ελίτ.




Αυτά τα συναρπαστικά αποτελέσματα δείχνουν πόσες δυνατότητες υπάρχει στην άνευ προηγουμένου συνεργασία γενετιστών, αρχαιολόγων, ιστορικών και ανθρωπολόγων για την έρευνα για την «Περίοδο της Μετανάστευσης» την πρώτη χιλιετία Κ.Χ.

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ και οι Άβαροι 

Και τον Αύγουστο του 626, η Κωνσταντινούπολη, σε μια στιγμή που ο αυτοκράτοράς της, ο Ηράκλειος, βρίσκεται σε πόλεμο στα μέτωπα της Ανατολής, δέχεται την αιφνιδιαστική και συνδυασμένη επίθεση, Περσών και Αράβων. Ο πατριάρχης Σέργιος και ο μάγιστρος Βώνος, αναλαμβάνουν να παίξουν επιτελικό ρόλο στην υπεράσπιση της Πόλης «δια των παρευρεθέντων ολίγων στρατιωτών» και με δεδομένα δυσοίωνα. ένας Ρωμαίος με δέκα Σκύθες να πολεμά.


Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια,

ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,

αναγράφω Σοι η Πόλις Σου, Θεοτόκε.

Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,

εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον,

ίνα κράζω Σοι:

Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.



Πηγή: Max-Planck-Gesellschaft/ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell .

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©

Περί του ένδοξου βασιλέως Ηρακλείου
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο Ηράκλειος και η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από Αβάρους, Πέρσες, Σλάβους.

Η πολιορκία της Πόλης από τους Αβάρους και ο Ακάθιστος Ύμνος



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ