Βυζαντινό μοναστήρι 1500 ετών βρέθηκε στο σημερινό Ισραήλ


Μία φοιτήτρια αποκαλύπτει το βυζαντινό ψηφιδωτό πάτωμα [Φωτ: Assaf Peretz, Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων]
Ερείπια Μονής Και Εκκλησίας του Βυζαντίου 1.500 Ετών  Αποκαλύφθηκαν Στο Ισραήλ

Τα θεαματικά λείψανα ενός μοναστηριού και της εκκλησίας του ηλικίας 1.500 ετών την Βυζαντινή περίοδο , διακοσμημένα με μωσαϊκά δάπεδα και εισαγόμενα μαρμάρινα στοιχεία αποκαλύπτονται επί του παρόντος κατά τη διάρκεια μεγάλων ανασκαφών που πραγματοποίησε η Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων στο Beit Shemesh με τη βοήθεια περισσότερων από 1.000 εφήβων σε 6 μήνες .




Σε περιοχή που σκόπευαν να κτίσουν οικίες βρέθηκε το βυζαντινό μοναστήρι .

Η ανασκαφή διεξάγεται πριν από την επέκταση του Ramat Beit Shemesh, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Κατασκευών και Στέγασης, και υλοποιήθηκε από την CPM Corporation που διαχειρίζεται η Anatoly Snider.



Σύμφωνα με τον Benyamin Storchan, διευθυντή των ανασκαφών για την Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων, "Είμαστε έκπληκτοι από την υπέροχη κατάσταση διατήρησης των αρχαίων απομεινάρια και τον πλούτο των ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο μεγάλο κτίριο, που φαίνεται να είναι μοναστική ένωση, μπορεί να δείχνουν ότι ο χώρος ήταν σημαντικός και ίσως ένα κέντρο για αρχαίους προσκυνητές στην περιοχή του Shephelah. "

Λεπτομέρεια του ψηφιδωτού δαπέδου [Φωτ: Assaf Peretz, Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων]

«Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, αποκαλύψαμε στα μάτια μας τα ερείπια των τοίχων που κατασκευάστηκαν από μεγάλες πέτρινες τοιχοποιίες και διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως μια βάση από μαρμάρινο στύλο διακοσμημένο με σταυρούς και και ανθέμια .


Τα μαρμάρινα αντικείμενα έφεραν από την περιοχή της Μ.Ασίας , "Σε μια από τις αίθουσες αποκαλύψαμε ένα ωραίο ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με πουλιά, φύλλα και ρόδια.



" "Γνωρίζουμε ήδη μια σειρά από αρχαίες εκκλησίες και μοναστήρια στην περιοχή  Shephelah" πρόσθεσε ο Storchan, "αλλά αυτό έχει μια εξαιρετική διατήρηση ".



Μέχρι σήμερα, μόνο ένα μικρό ποσοστό του μοναστηριού έχει αποκαλυφθεί, το οποίο εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. για άγνωστους λόγους.

Από την αρχή της ανασκαφής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, περισσότεροι από 1.000 έφηβοι από διαφορετικές ομάδες και οργανώσεις, κυρίως σχολεία και προ-στρατιωτικές οργανώσεις έχουν συμμετάσχει στην ανασκαφή.

Σύμφωνα με τον Hadas Keich, 16 χρονών και φοιτητή του σχολείου Sde Boker Field "Ψάξαμε έναν τρόπο να κερδίσουμε χρήματα για ένα ταξίδι στην Πολωνία και αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Λίγο μετά  ανακάλυψα εδώ συναρπαστικά ευρήματα, τα οποία συνέβαλαν στη σύνδεση με τη χώρα μας και την ιστορία της. Εκπληκτικό τι είναι κρυμμένο εδώ κάτω από τα πόδια μας. "

Πηγή:
Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ [20 Δεκεμβρίου 2017]

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ