Κρήτη :Νέα ευρήματα - Ανάβλοχος 8ος αιώνας π.Χ.


Στα πλαίσια ενός πενταετούς προγράμματος (2017-2021) συστηματικών ανασκαφών στον Ανάβλοχο Κρήτης, τον Αύγουστο του 2018 μια ομάδα από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών υπό την καθοδήγηση της  Gaignerot-Driessen.ανακάλυψε μέσα σε ένα κύκλο ασβεστολιθικών ερειπίων, με διάμετρο 15 μ., τρεις κυκλικές κοιλότητες περιείχαν τα ερείπια ταφής και πυρά καύσης.

 Στο ανατολικό τμήμα του κύκλου, ένα τέταρτο λάκκο, από το οποίο δεν ανακτήθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα, έδωσε μια συλλογή από 15 αγγεία και πέντε αιχμές δόρατος διασωσμένα σε πολύ καλή κατάσταση .







Κάτω από ένα μπλοκ ψαμμίτη που σημάδεψε το κέντρο της κυκλικής τύμβου στην επιφάνεια της πέτρας, ήταν ένας ορθογώνιος λάκκος, μισό χτισμένος, με το μισό κομμάτι στο υπόστρωμα. Η θέση αυτού του λάκκου, η πυκνή στρώση ξυλάνθρακα σε αυτό, καθώς και τα πυρωμένα πλευρικά τοιχώματα, ανθρώπινα υπολείμματα και αντικείμενα που ανακτώνται από αυτό, όλα δείχνουν ότι είναι η θέση της πρωταρχικής καύσης της πρώτης ταφής που σχετίζεται με τον τύμβο.


 Ένας μικρός τάφος έχει ανασκαφεί και στο νοτιοανατολικό άκρο του κυκλικού τύμβου που περιέχει τους τάφους , που γειτνιάζουν με το τοίχωμα του περιβόλου του.


Μια προκαταρκτική μελέτη για την ανάκτηση της κεραμικής δείχνει ότι αυτό το επιβλητικό ταφικό μνημείο ήταν σε χρήση κατά τον 8ο και 7ο αι. π.Χ. . Αυτός ο τύμβος βρίσκεται στο κάτω μέρος μιας πλαγιάς, όπου έχουν εντοπιστεί τρεις άλλοι τύμβοι, δυστυχώς πολύ καταστραμμένοι από διάβρωση και επαναλαμβανόμενες λεηλασίες στο παρελθόν. Η ανασκαφή του τύμβου και η αρχαιολογική έρευνα αυτής της περιοχής έχουν ολοκληρωθεί.


Οι ανασκαφές του 2018 έγιναν με  την υποστήριξη των προγραμμάτων EFA, INSTAP, ARC Crisis (UCLouvain), του ARPAMED, του FNRS, του Ινστιτούτου Κύπρου και των πανεπιστημίων της Λορένης, του Στάνφορντ, της Βόρειας Καρολίνας, του Κάρντιφ και της Χαϊδελβέργης.





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ