Στη Γαύδο υπήρξε ανθρώπινη παρουσία 300.000 χρόνια πριν!


Νέα δεδομένα από έρευνες ανατρέπουν αυτό που μέχρι σήμερα πιστεύαμε - Ευρήματα δείχνουν ανθρώπινη παρουσία στη Γαύδο χιλιάδες χρόνια πριν τη νεολιθική περίοδο

Μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές τοποθετούσαν χρονικά την παρουσία ανθρώπου στην Κρήτη περίπου το 7000 π.Χ.
Ωστόσο ευρήματα των τελευταίων ετών στη Γαύδο ανατρέπουν τις μέχρι σήμερα παραδοχές και οδηγούν σε συμπεράσματα που χρονολογούν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή από την παλαιολιθική περίοδο, δηλαδή περίπου 300.000 χρόνια πριν... !


Αυτές οι εκτιμήσεις αλλάζουν σημαντικά τα επιστημονικά δεδομένα για την Κρήτη αλλά και για την περιοχή ευρύτερα της νότιας Ευρώπης, δηλώνει η Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου:



«Από αυτά που έχουν δείξει οι ανασκαφικές έρευνες τα τελευταία 10 χρόνια είναι τεράστια η αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της Γαύδου που αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες των τελευταίων ετών η ανθρώπινη παρουσία στη Γαύδο πλέον στοιχειοθετείται, τεκμηριώνεται από την παλαιολιθική περίοδο με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα δεδομένα και για την Κρήτη και για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Ευρώπης.



Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι η ανθρωπινή παρουσία στην περιοχή της Κρήτης ουσιαστικά ξεκινά από την 7η χιλιετία προ Χριστού τώρα με τις λιθοτεχνίες που έχουν εντοπιστεί, έχουν μελετηθεί και έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, ανεβαίνουμε πλέον στην παλαιολιθική περίοδο μιλάμε δηλαδή για 300.000 χρόνια πριν. Υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στο νησί, υπήρχαν μετακινήσεις και κατεργασία λίθου».

Το εύρος του αρχαιολογικού πολιτισμού της Γαύδου είναι αξιοσημείωτο για το νησί.
Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν πως κατά τη ρωμαϊκή εποχή υπήρχε εκτεταμένη καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς στο ακριτικό νησί ενώ στην περιοχή του Άη Γιάννη είχε δημιουργηθεί ένας τύπος συστήματος συγκέντρωσης νερού, όπως εξηγεί ο Αρχιτέκτονας Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Γιάννης Χριστοδουλάκος. ΕΚ ΤΟΥ  flashnews.gr/Τώνια Λιοδάκη 




ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ 

Αποδεικτικά στοιχεία για θαλάσσιο ταξίδι πριν από 130,000 χρόνια τουλάχιστον που βρέθηκαν στην Κρήτη


Συγκλονιστική επιστημονική ανακάλυψη: Τα παλαιότερα ίχνη βάδισης του ανθρώπου βρέθηκαν στην Κρήτη;



Δημήτρης Τσικριτσής και Μάρτιν Σουίτμαν - Κομήτης που έπεσε το 10950 π.Χ. βοήθησε στην ανάδυση του πολιτισμού



Αρκάδες 300 χιλιάδων ετών- Υπαίθρια αρχαιολογική θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου εντοπίστηκε στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας




Nεολιθική Κρήτη 4000 π.Χ.



Στην Ελλάδα πριν 8000 χρόνια έκαναν φυτοκαλλιέργειες με λίπασμα , πότιζαν τα χωράφια τους και έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα .!



Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ –ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ