Αρχαιοελληνικά νομίσματα του 600 π.Χ. επιστρέφουν από Σαν Φρανσίσκο στην Αθήνα



Τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα θα πάρουν δέκα αρχαία νομίσματα,τα οποία παρέδωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις ελληνικές διπλωματικές αρχές σε μια τελετή που έγινε στο προξενείο της χώρας μας στο Σαν Φρανσίσκο. Τα πέντε αρχαία νομίσματα που εντοπίστηκαν αρχικώς είχαν ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω μιας διαδικτυακής εταιρίας που είχε ως έδρα το Μόναχο.





Τελικός παραλήπτης ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές πέντε επιπλέον νομίσματα, τα οποία είχε προμηθευτεί σε προγενέστερο χρόνο από την ίδια εταιρία.

Η μη αναφορά της προέλευσης αλλά και η χαμηλή τιμή των νομισμάτων είχε κινήσει το ενδιαφέρον του πράκτορα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέλερ, ο οποίος προσπάθησε να εξακριβώσει την ακριβή ταυτότητα και προέλευση τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ούτε ο αποστολέας αλλά ούτε και ο παραλήπτης ήταν σε θέση να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που χρειάζονταν για να διασφαλιστεί η νομιμότητα της όλης διαδικασίας.

Στη συνέχεια το εργαστήριο των τελωνειακών αρχών και της συνοριοφυλακής του Σαν Φρανσίσκο έστειλε τα δεδομένα που συγκέντρωσε στην Αθήνα, οπού και εξετάστηκαν από τον αστυνομικό του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ορφέα Σωτηρίου.

  • Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σωτηρίου, τα 10 νομίσματα είχαν κοπεί σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και η χρονολόγηση τους ανάγεται στο 600 π.Χ. 


Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η διμερής συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ το 2011 μαζί με την «Σύμβαση για την εφαρμογή του νόμου περί πολιτιστικών αγαθών» αποτελούν την βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η συνεργασία των αμερικανικών αρχών με την χώρα μας για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.


Το παρών στην εκδήλωση παραλαβής των νομισμάτων έδωσε και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Χάρης Λαλάκος, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Λαλάκος συναντήθηκε με τον κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, με την ομογενή αντικυβερνήτη της πολιτείας, Ελένη Κουναλάκη, με την δήμαρχο της πόλης, Λόντον Μπριντ, καθώς και με τον μητροπολιτική του Σαν Φρανσίσκο κ.κ. Γεράσιμο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ανταποκριτή μας Π. Κασφίκη Ουάσινγκτον , United States

Πηγή:hellasjournal.com  ΑΠΕ-ΜΠΕ, του  Π. Κασφίκη- Ουάσινγκτον


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ