Ιστορίες χαραγμένες στις πόρτες της Αγίας Σοφίας

Βασιλική πόρτα - Ασημένια πύλη - στην Αγία Σοφία
Μια συλλογή από πόρτες με ιστορία στην Αγία Σοφία
Η κεντρική πόρτα ονομαζόταν Βασιλική Πόρτα και μόνο ο Αυτοκράτορας θα μπορούσε να περάσει μέσα από αυτήν σε ειδικές ημέρες. Στην τελετουργική είσοδο του αυτοκράτορα στην Αγία Σοφία, που κρατούσε ένα μεγάλο κερί, αυτός θα προσκυνήσει τρεις φορές πριν από αυτή την πόρτα, ενώ οι χορωδίες από το βάθος έψαλλαν . Είναι τεράστιες αυτές οι σανίδες της πόρτας λέγεται ότι είναι ξύλο από την κιβωτό του Νώε, μια ιστορία που καταγράφηκε για πρώτη φορά τον 9ο αιώνα.

Η «Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως» μας πληροφορεί: "Στο δεύτερο νάρθηκα οι πόρτες ήταν κατασκευασμένες από ελεφαντόδοντο (τρεις δεξιά, τρεις αριστερά και μεταξύ τους) τρεις άλλες πόρτες: δύο από το μεσαίο μέγεθος, και μεταξύ τους υπήρχε το πολύ μεγάλο ένα από επιχρυσωμένο ασήμι.
 Όλες οι πόρτες ήταν επιχρυσωμένες. Μέσα από αυτές τις πόρτες αντί για κανονικό ξύλο υπήρχε το ξύλο της κιβωτού "Όπως περιγράφηκε στην Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως η πόρτα καλύφθηκε από φύλλα αργυρού και χρυσού. Ασφαλίστηκε με μια μεγάλη και εντυπωσιακή ασήμι κλειδαριά. 
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους η πόρτα ήταν επίσης γνωστή ως Αργυρά Πύλη καθώς και Ωραία Πύλη . Από τις δύο πλευρές της πόρτας κρεμόταν μια εικόνα του Σωτήρα και μιας Μαρίας της Αιγύπτου και της Θεοτόκου, που έφερε εδώ από τον Παναγίο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Σημάνσεις 2 μέτρων στο το πάτωμα δείχνουν πού είχαν τοποθετηθεί τα εικονίδια. 
Η πόρτα ήταν επίσης γνωστή ως πόρτα της μετανοίας, πάνω στην καμάρα είναι ένα μωσαϊκό του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντα του σοφού, που νυμφεύτηκε πάρα πολλές φορές και τελευταία φορά την εκπληκτικής ομορφιάς Ζωή Καρβωνοψίνα"Μαυρομάτα", που του έφερε γιο και κληρονόμο. 

Ο Λέων παρά τους πολλούς γάμους του, δεν κατόρθωσε να αποκτήσει διάδοχο κάτι που θεωρήθηκε μεγάλο σκάνδαλο. Πρώτη σύζυγος του ήταν η Θεοφανώ Μαρτινιακή την οποία ανάγκασε ο πατέρας του να νυμφευτεί με το ζόρι για πολιτικούς λόγους ενώ ο ίδιος μισούσε. Με την Θεοφανώ απέκτησε μια κόρη την Ευδοκία. Η Θεοφανώ μετά τον θάνατο της κόρης τους αποσύρθηκε σε μοναστήρι (892) και πέθανε τον επόμενο χρόνο. Ο Λέων προχώρησε στην συνέχεια σε δεύτερο γάμο με την αγαπημένη του Ζωή Ζαούτζαινα κόρη του συμβούλου του Στυλιανού Ζαούτση αλλά πέθανε και αυτή χωρίς να αποκτήσουν τον διάδοχο (899). Ο Λέων προχώρησε σε τρίτο γάμο με την Ευδοκία Βαϊανή η οποία πέθανε πάνω στην γέννα (901) ενώ ο νεογέννητος γιος τους έζησε μόνο λίγες μέρες.] 



Ο τέταρτος γάμος εθεωρείτο αμάρτημα για την χριστιανική θρησκεία σε βαθμό εγκλήματος , γι'αυτό ο πατριάρχης Νικόλαος ο Μυστικός αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον γάμο.Ο Λέων αποφάσισε να προχωρήσει σε τέταρτο γάμο με την ερωμένη του Ζωή Καρβωνοψίνα όταν απέκτησε γιο, τον μελλοντικό διάδοχο του Κωνσταντίνο (905) αλλά συνάντησε την άρνηση του πατριάρχη. Ο Λέων τον αντικατέστησε με τον νέο πατριάρχη Ευθύμιο Α΄ ο οποίος τον αναγνώρισε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο μελλοντικός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος ήταν νόθος επειδή ο τέταρτος γάμος δεν αναγνωρίζεται ποτέ από την Ορθόδοξη εκκλησία.Ο Λέων ο Σοφός για να νομιμοποιήσει την διαδοχή από τον γιο του, τον έστεψε συναυτοκράτορα στις 15 Μαΐου 908 όταν ήταν μόλις δυο ετών. Όταν ο Λέων ΣΤ΄ πέθανε στις 11 Μαΐου 912, τον διαδέχθηκε ο νεώτερος αδελφός του Αλέξανδρος

Σε δύο περιπτώσεις (Χριστούγεννα 906 και τα Θεοφάνια, 6 Ιανουαρίου 907) ο αυτοκράτορας έφτασε σε πομπή με τη γερουσία στην ίδια αυτή πόρτα - μόνο και μόνο για να του αρνηθεί την είσοδο ο Πατριάρχης Νικολάος για τον τέταρτο παράνομο γάμο του με την Ζωή. Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να κάνει έκκληση για την αμαρτία του, το να νυμφευθεί δηλαδή  πάρα πολλές φορές. Στο μωσαϊκό μπορείτε να δείτε τον Λέοντα να υποκλίνεται εμπρός από τον Χριστό. Παρόλο που απαγορεύτηκε να εισέλθει στον ναό , ο Λέων επετράπη να εισέλθει στην εκκλησία μέσω του σωστού διαδρόμου για να περπατήσει στον ιδιωτικό Αυτοκρατορικό χώρο (Imperial Metatorian ) στο τέλος του διαδρόμου, όπου μπορούσε να παρακολουθήσει και να ακούσει τη λειτουργία όμως με ντροπή. Με την πάροδο του χρόνου η κρίση λύθηκε και ο Λέων επετράπη να εισέλθει ξανά στον ναό και να λάβει το μυστήριο.

 Στο μωσαϊκό μπορείτε να δείτε τον Λέοντα να υποκλίνεται μπροστά από τον Χριστό. Παρόλο που του απαγορεύτηκε να εισέλθει στον ναό .
Η πόρτα έχει ένα ορειχάλκινο πλαίσιο που χρονολογείται από τον 6ο ή τον 9ο αιώνα. Με βάση το στυλ του κειμένου, η πιο πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει μια μεταγενέστερη ημερομηνία. Στην κορυφή είναι μια σειρά από άγκιστρα με τη μορφή των δακτύλων. Ο ορείχαλκος έχει το ίδιο λεπτό διακοσμητικό στα σύνορά του με τις άλλες πόρτες της Αγίας Σοφίας. Δεν ξέρουμε αν το πλαίσιο του ορείχαλκου ήταν πάντα επιχρυσωμένο. Νομίζουμε ότι δεν είναι, δεδομένου ότι η μόνη μέθοδος επιχρύσωσης που θα μπορούσε έπρεπε να είναι με έλαιο. Ο ορείχαλκος μπορεί να διατηρηθεί γυαλισμένος σε πολύ ωραίο φινίρισμα σαν χρυσό,οπότε ας υποθέσουμε ότι αυτό έγινε.

Πλαίσιο πόρτας χαλκού με άγκιστρα δακτύλων στην Αγία Σοφία
Όποιος ήθελε να εισέλθει στην Αγία Σοφία έπρεπε πρόσφατα τελετουργικά να εξομολογηθεί για να είναι καθαρός. Αν δεν μπορούσατε να βρείτε έναν ιερέα, θα μπορούσατε να ομολογήσετε τις αμαρτίες σας με την εικόνα του Χριστού και να λάβετε τη συγχώρεση μέσω Αυτού.


 Το 1453, όταν ο μουσουλμανικός στρατός εισέβαλε στην Αγία Σοφία, είναι μάλλον απίθανο να είχε καταστρέψει αυτή την πόρτα. Ήταν πιθανότατα καλυμμένη με μεταλλικές πλάκες-ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ- και το ξύλο ήταν πολύ παχύ. Έτσι ίσως αυτό το ξύλο είναι το αρχικό ξύλο; Δεν γνωρίζουμε.

Βασιλική Πόρτα ή Ασημένια Πύλη Αγία Σοφία
Εδώ είναι μια άποψη κοιτώντας μέσα από τις πόρτες όπου δείχνει αυτό που μοιάζει όπως  τότε και είναι  σήμερα. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχαν μόνο μερικές μέρες το χρόνο όταν αυτή θα άνοιγε. Όταν η Αγία Σοφία ήταν ένα τζαμί, αυτή η πόρτα προοριζόταν για τον σουλτάνο και καλύφθηκε τότε με μεταξωτές κουρτίνες με Κορανικές επιγραφές. Τα σημάδια μπροστά από την πόρτα δείχνουν ακόμα τις εν- τυπώσεις , τα σημάδια που άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί προσκυνητές, οι οποίοι εισέρχονταν και γονάτιζαν μπροστά από τις εικόνες από τις δύο πλευρές της πόρτας.

Νάρθηκας Πόρτα στην Αγία Σοφία

Όλες οι πόρτες έχουν μυθικές ιστορίες για την προέλευση του ξύλου τους. Αυτές καλύπτονταν από χαλκό. Τα σχέδια είναι οι βυζαντινές ερμηνείες των κλασσικών μοτίβων του 6ου αιώνα, όπως η άκανθος. Οι Βυζαντινοί ήταν διάσημοι για τις χάλκινες πόρτες τους, που ήταν διακοσμημένες με χρυσό και ασήμι, οι οποίες στάλθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο. Κληρικοί και μοναχοί από τη Δύση έκαναν παραγγελίες για τέτοιες πόρτες όταν τις έβλεπαν, σε επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη, απευθείας στους κατασκευαστές. Πολλά σύνολα αυτών των θυρών έχουν επιβιώσει. Οι ράβδοι των σταυρών σε όλες τις πόρτες έχουν αφαιρεθεί μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το υπόλοιπο κόσμημα ,διάκοσμος, στα κάτω φύλλα έχει επίσης εξαφανιστεί.

 Αυτοί οι μιμούμενοι μεταλλικοί ιμάντες που θα χρησιμοποιηθούν για τη στερέωση ξύλινων πλαισίων.


Εδώ μπορείτε να δείτε περιοχές εντυπωμένο στολίδι που ήταν επιχρυσωμένο. Αυτοί οι μιμούμενοι μεταλλικοί ιμάντες είναι που θα χρησιμοποιηθούν για τη στερέωση ξύλινων πλαισίων.

Βυζαντινές πόρτες χαλκού στην Αγία Σοφία

Πάνω από τα άγκιστρα για κουρτίνες της πόρτας όπου αυτά έχουν βυθιστεί στο όμορφα φλεβικό μάρμαρο, υπήρχαν δε κουρτίνες και ταπετσαρίες σε όλη την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.


 Ολόκληρα τμήματα της εκκλησίας είχαν κουρτίνα για διάφορους λόγους. Μπορείτε ακόμα να δείτε τα άγκιστρα για το κουρτίνα σε όλη την Αγία Σοφία στους τοίχους ανάμεσα στις καμάρες αλλά και από την οροφή.

Νάρθηκας, πόρτα που αφαιρέθηκαν οι σταυροί

Ένας βυζαντινός λόγιος,μελετητής ο Bruce Moran έχει χαρτογραφήσει όλα και έχει βρει χιλιάδες βυζαντινά άγκιστρα ακόμα στις αρχικές τους θέσεις. Σε μερικά σημεία υπάρχουν ακόμη βυζαντινές ράβδοι κουρτίνας στη θέση τους.




Εδώ μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα πώς έχουν αποκοπεί οι εγκάρσιες ράβδοι του σταυρού . Οι μικροί ρόδακες προσαρτήθηκαν μετά τη χύτευση των θυρών - και ήταν επιχρυσωμένοι. Έχουν υψηλότερο ποσοστό χαλκού, γεγονός που διευκόλυνε την επιβολή τους με την λάμψη στο όλο σχέδιο.

Αγία Σοφία -Ζεύγος πόρτων χαλκού

Αυτά τα σημάδια στο μαρμάρινο σκελετό μοιάζουν με επισκευές όπου ήταν αναρτημένες κάποτε.


Αυτή είναι η επιγραφή πάνω από τις πόρτες. Το βιβλίο φέρει ελληνική επιγραφή, μια προσαρμοσμένη παραπομπή από το Ευαγγέλιο σύμφωνα με τον Ιωάννη 10: 7-9: "Έτσι είπε ο Κύριος: Εγώ είμαι η πόρτα των προβάτων. Μέσα σε μένα, αν κάποιος εισέλθει, θα πάει μέσα και έξω, και θα βρει βοσκότοπο ".  Είναι μια εικόνα του Θρόνου της Δεύτερης Παρουσίας (Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ - Συμβολική παράσταση της Β' Παρουσίας). Ένα ψηφιδωτό της Ετοιμασίας τοποθετήθηκε στο τόξο της αψίδας της Αγίας Σοφίας. Μέρος του στρώματος αυτού κατόπιν καθορισμού επιβιώνει. Η Εκκλησία είναι η κιβωτός των πιστών και μας προστατεύει από τις καταιγίδες και τις δοκιμασίες της ζωής. Το τόξο είναι σύμβολο της κιβωτού. Αυτό φαίνεται να συνάδει όταν το ξύλο της πόρτας φέρεται να προέρχεται από την Κιβωτό του Νώε.

Μαρμάρινο χώρισμα στη Νότια Στοά

Στην άνω Νότια Στοά υπάρχει ένα μαρμάρινο διαχωριστικό τοίχωμα που χωρίζει διαμερισματικά το ανατολικό άκρο από το υπόλοιπο πάτωμα. Η χρήση της Νότιας Στοάς εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων. Καταρχάς, προοριζόταν για τις γυναίκες της Αυτοκρατορικής Αυλής , την αυτοκράτειρα και τους συνοδούς της. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον Κληρικούς της Αγίας Σοφίας που θα συναντούσε εδώ την Αυτοκρατορική οικογένεια.

Δεξιά της φωτογραφίας διακρίνουμε το χώρισμα στην Νότια Στοά άνωθεν του ναού 

Ο αυτοκράτορας και η οικογένειά του θα εισέρχονταν κατά μήκος μιας μακράς υπερυψωμένης διόδου από το παλάτι προς το ανατολικό άκρο της Αγίας Σοφίας, όπου μια ξύλινη ράμπα οδήγησε στην πόρτα (αυτή η πόρτα ανοίγει τώρα στο κενό) ανάμεσα στα ψηφιδωτά του Κωνσταντίνου-Ζωής και των Κομνηνών .
 

Αυτό το πέρασμα ήταν τόσο εντυπωσιακό, που όπως είναι αντιγράφτηκε στη Ρωσία και τη Φλωρεντία. Ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να μπορείτε να οδηγήσετε ένα άλογο ή να μεταφερθεί κάποιος σε ένα βασιλικό φορητό κουβούκλιο ..


Υπήρχαν παράθυρα που έβλεπαν την πόλη έως κάτω μακριά.
 Η Ζωή θέλησε το κοινό να την δει από το πέρασμα αυτό και εκεί που κάθονται οι άλλοι ,ο λαός που περνούσε έξω στην την πόλη για να έρθουν πιο κοντά να την δουν .

 Όταν οι αυτοκράτορες εισέρχονται στην Αγία Σοφία από εδώ, θα μπορούσαν να αποφύγουν τις επίσημες τελετές που απαιτούσαν μια δημόσια επίσκεψη στον ισόγειο χώρο του ναού .

 Εδώ ο αυτοκράτορας και αυτοκράτειρα μπορούσαν να παρατηρήσουν τη Λειτουργία και τις υπηρεσίες της Αγίας Σοφίας χωρίς να τους δει κανείς.


 Εκκλησιαστικά συμβούλια πραγματοποιήθηκαν εδώ. ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ- Ο αυτοκράτορας μπορούσε να έρθει όπως ήθελε και από εδώ να πάει πίσω στο παλάτι. Είμαστε βέβαιοι ότι το μαρμάρινο αυτό χώρισμα ήταν ζωγραφισμένο και επιχρυσωμένη - όπως και οι εικονογραφήσεις. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ρωμανού Β, τα κιονόκρανα της Αγίας Σοφίας ήταν όλα επιχρυσωμένα και στη συνέχεια χρωματισμένα .

Το Ανατολικό -Δεξιό -τοιχίο του χωρίσματος 

Πίσω μέρος του μαρμάρινου χωρίσματος στην Νότια Στοά  
Αυτό είναι η πλάτη, σε αυτό το διαμέρισμα - μπορείτε να δείτε τα στοιχεία των σταυρών που έχουν διαγραφεί. Μια κακή δουλειά.

Η βυζαντινή έξω πλευρά 


Τα μπροστινά πλαίσια του χωρίσματος του διαμερίσματος έχουν επίσης αποσπαστεί σκόπιμα για να αφαιρέσουν εικόνες που προσβάλλουν τους μουσουλμάνους.


Η Νότια Στοά φυλασσόταν από τον Βαράγκο σωματοφύλακα του αυτοκράτορα .
Έχουν αφήσει τουλάχιστον μερικές  ρουνικές επιγραφές γρατσουνισμένες σε ένα μαρμάρινο κιγκλίδωμα.
Υπάρχουν γρατζουνισμένες επιγραφές σε όλη την Αγία Σοφία, σε πολλές γλώσσες.
Η Νότια Στοά  ήταν πολύχρωμα επιχρωματισμένη  και διακοσμημένη με ασημένια κηροπήγια, επιχρυσωμένα και με σμάλτο εικονίδια σε ασημένια περίπτερα και πολλά κρεμαστά ασημένια κηροπήγια με κρεμαστά και κρυστάλλινα φωτιστικά .


Είναι μια θύρα μυστήριο; Είναι η [«Ορολογία» -Horologia-(;) ] έξω από το νοτιοδυτικό προθάλαμο - όπου μερικά άσχημα συντηρημένα έργα ζωγραφικής  βρέθηκαν εκεί κοντά. Χιλιάδες τουρίστες περνάνε καθημερινά από την κλειστή πόρτα στην Ορολογία και προσπαθούν να μαντέψουν τι είναι στην άλλη πλευρά; Τώρα ξέρεις. 
Υπάρχουν πολλά μέρη μυστηρίου όπως αυτό σε όλη την Αγία Σοφία. υπάρχει μια δεύτερη εικόνα παρακάτω από την «Ορολογία» Horologia. Αυτή η μεγάλη πέτρινη πράσινη δίοδος είναι από πέτρα που χρησιμοποιήθηκε στο κτίριο της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα και δείχνει πόσο παλιό είναι αυτό το δωμάτιο.


Αυτή είναι η πόρτα στη Νότια Στοά που οδηγεί σε μία από τις τεράστιες αντηρίδες που χτίστηκαν για να υποστηρίξουν το βάρος του θόλου στις μεγάλες καμάρες που καλύπτουν το ναό της Αγίας Σοφίας.
Κάθε φορά που θα επισκεπτόμασταν την Αγία Σοφία, θα προσπαθούσαμε να ανοίξουμε αυτή την πόρτα και να μπούμε μέσα γιατί είχαμε ακούσει ότι υπήρχαν κρυμμένα περάσματα και μυστηριώδη ψηφιδωτά από την άλλη πλευρά. Παρακάτω παρουσιάζεται μια φωτογραφία από το 1938 ενός χώρου αποκορύφωσης στα ΝΔ , με ίχνη ψηφιδωτών.
Μπορείτε να συνθέσετε μόνο τα υπολείμματα τριών πτυχωτών μορφών. Ο αριθμός στο κέντρο είναι ο Χριστός που κρατά ένα Ευαγγέλιο. Μία μορφή αριστερά είναι ένας ανήρ άγιος. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε με τη μεγέθυνση της εικόνας.


Από το λίγο που μπορούμε να δούμε το ύφος της κουρτίνας μας φαίνεται για 9ος αιώνας .Αναρωτιόμαστε αν κάτι από αυτά παραμένει. Έτσι, οι ιστορίες αποδείχτηκαν αληθινές, αλλά δεν ήμασταν ποτέ σε θέση να ανοίξουμε αυτή την πόρτα και να μπούμε να δούμε το στήριγμα και δεν καταφέραμε να ανακαλύψουμε αν επέζησαν. Έχουμε δει αυτό το σχέδιο από το Saltzenberg από το 1850. Σίγουρα ότι το σχέδιο του ορθού Χριστού στα δεξιά είναι το ίδιο με αυτήν της εικόνας παρακάτω.


Αυτή η πλευρά της Αγίας Σοφίας ήταν η θέση του πρώτου Πατριαρχείου, τα γραφεία και οι χώροι υποδοχής του. Αυτές οι αίθουσες και τα δωμάτια ανεβαίνουν στην πλευρά της εκκλησίας και συνδέονται με τη Νότια Στοά. Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί διάφορες αίθουσες αλλά και αίθουσες του Πατριαρχείου. Αυτό που υποτίθεται ότι ήταν το Βαπτιστήριον της Αγίας Σοφίας αποδείχθηκε ότι ήταν αίθουσα υποδοχής για τον Πατριάρχη. Οι ειδικοί πίστευαν ότι ήταν βαπτιστήριον επειδή είχε βρεθεί κοντά μια τεράστια μαρμάρινη λεκάνη. Φαίνεται ότι είχε μετακομιστεί εδώ μετά το 1453.


Αυτό είναι το μυστήριο "Δωμάτιο 2, κοιτάζοντας δυτικά προς το δωμάτιο 1, δυτικό τοίχο" - δεν έχουμε ιδέα πού είναι το δωμάτιο 2. Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα μυστικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου κοντά στην αψίδα της Αγίας Σοφίας με μαρμάρινα ράφια;

Αυτή η τελευταία εικόνα δείχνει την περίφημη - στην πραγματικότητα κακόφημη - αίθουσα που κανείς δεν μπορεί να μπει σε αυτό το δωμάτιο - Ο χώρος πάνω από τον προθάλαμο , όπου ο Robin Cormack ήταν - ίσως - ο τελευταίος ξένος μελετητής που μπόρεσε να μπει μέσα.
 Υπήρξε μια προκαταρκτική εποχή έρευνας (1950) στα δωμάτια, και στη συνέχεια ένα δεύτερο μετά τη συντήρηση, τον καθαρισμό και τη φωτογραφία όπου ολοκληρώθηκε το 1954, από τον Paul Underwood και την ομάδα του. Τι χάλι!
Η Κωνσταντινούπολη ήταν γεμάτη από κρυμμένους βυζαντινών εποχών χώρους σαν αυτόν - όλα έχουν καθαριστεί για να κάνουν χώρο για εστιατόρια και νέα τζαμιά. - Από την συγγραφή του Ρώσου ιστορικού  Bob Atchison


©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 










ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ