Αίγυπτος : Μούμιες ζώων αλλά και άλλες ανακαλύψεις στη νεκρόπολη Saqqara


Μια ανακάλυψη σπάνιων ζωικών μούμιων ανακοινώθηκε από αιγυπτιακές αρχές σε συνέντευξη Τύπου.


Ο Αιγύπτιος Υπουργός Αρχαιοτήτων, Δρ. Khaled El-Enany, ανακοίνωσε ότι μια νέα ανακάλυψη στη νεκρόπολη Saqqara πραγματοποιήθηκε από μια αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον Δρ. Mostafa Waziri, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Η ανακάλυψη έγινε στη νεκρόπολη των ιερών ζώων, όπου οι ανασκαφές που πραγματοποίησε η αποστολή πέρυσι αποκάλυψαν τον εξαιρετικά καλά διατηρημένο τάφο του βασιλικού ιερέα Wahtye της 5ης Δυναστείας και δεκάδες ζωικές μούμιες: γάτες, κόμπρες, κροκόδειλοι και σκαθάρια.
Ο Δρ El-Enany εξηγεί ότι η ανακάλυψη σήμερα περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από 75 ξύλινα και χάλκινα αγάλματα από γάτες διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. μια ομάδα από μουμιοποιημένες γάτες που βρέθηκαν μέσα σε 25 ξύλινα κιβώτια με καπάκια διακοσμημένα με ιερογλυφικά κείμενα. τα ξύλινα αγάλματα των ζώων και των πουλιών, μεταξύ των οποίων ο ταύρος, η μόνγκο, η ιβή, ο γεράκι και ο αρχαίος Αιγύπτιος θεός Anubis στη ζωική μορφή.Η αποστολή έχει επίσης βρει, καθώς συνεχίζει, ένα πολύ διακεκριμένο μεγάλο σκαραβαίο από πέτρα που κρύβεται μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο, δύο μικρού μεγέθους σκαραβαίοι από ξύλο και ψαμμίτη. τρία αγάλματα κροκόδειλων μέσα τους βρήκαν υπολείμματα μούμιων μικρών κροκοδειλών.Μια συλλογή αρχαίων αιγυπτιακών θεοτήτων αποκαλύφθηκε επίσης, δήλωσε ο Δρ El-Enany, συμπεριλαμβανομένων 73 χάλκινων αγαλμάτων που απεικονίζουν τον θεό Όσιρις. έξι ξύλινα αγάλματα του θεού Ptah-Sokar. 11 ξύλινα και φαγεντιανά αγάλματα του θεού Sekhmet, καθώς και ένα όμορφα σκαλιστό αγάλματα της θεάς Neith που φορούσαν το στέμμα της Κάτω Αιγύπτου.


Ένα ανάγλυφο με το όνομα του βασιλιά Ψαμμιτικού Α ανακαλύφθηκε επίσης μαζί με μια συλλογή αγαλμάτων της Cobra. φυλαχτά? Φυλλάδια φαγεντών διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. ξύλινες και πήλινες μούμιες μάσκες και μια συλλογή από παπύρους διακοσμημένα με σχέδια που δείχνουν τη θεά Tawert.

Ο El-Enay περιγράφει την ανακάλυψη ως "ένα μουσείο από μόνο του, καθώς εκατοντάδες αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί εδώ στη νεκρόπολη του Μπουμπαστιάν στη Σακκάρα". Είπε ότι αυτά τα αντικείμενα ανήκουν στη 26η Δυναστεία του 7ου αιώνα π.Χ., θεωρούμενη ως η αναγεννησιακή εποχή.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η El-Enany ανακοίνωσε ότι σήμερα δεν είναι η τελευταία ανακάλυψη του έτους, αλλά θα υπάρξει άλλος ένας επόμενος μήνας πριν γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Είπε ότι μελέτες αποκάλυψαν ότι πέντε από αυτές τις μούμιες μπορεί να ανήκουν σε λιοντάρια, όπως αποκαλύφθηκαν μελέτες. Ο El-Enany επεσήμανε ότι ο Γάλλος Αιγυπολόγος Alain Zivie έχει αποκαλύψει προηγουμένως κοντά σε αυτή τη νεκρόπολη έναν σκελετό ενός λιονταριού.Ο Δρ Mostafa Waziri, δήλωσε ότι τα πιο διακεκριμένα στοιχεία αυτής της ανακάλυψης είναι οι πέντε μούμιες μεγάλων γατών που πιθανώς είναι λιοντάρια. Σύμφωνα με τη σάρωση CT που διεξήχθη σε δύο από αυτές τις μούμιες αποκαλύφθηκε ότι οι μούμιες για το 95 τοις εκατό ανήκουν σε λιοντάρια ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα των οστών των μούμιων. Ωστόσο, θα διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για περισσότερες λεπτομέρειες.

©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΠΟΛΕΜΙΚΑ

[ΠΟΛΕΜΙΚΑ][btop]

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

[ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ][stack]

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

[ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ][grids]

ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

[ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ][btop]