Κύπρος πριν 9000 χρόνια : Βρέθηκε κυκλικό πέτρινο κτίσμα, με διάμετρο του υπερβαίνει τα 7 μέτρα...!

Οι τοποθεσίες των προϊστορικών τοποθεσιών στην Κύπρο επανεξετάστηκαν μετά την ανακάλυψη στο όρος Τρόοδος

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,της Κύπρου  ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους της αρχαιολογικής εκστρατείας του Α.Π.Θ. του 2019 στα βουνά του όρους Τρόοδος. 



Η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Ευστρατίου, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό / αρχαιολόγο Δημήτρη Κυριακού, επικεντρώθηκε στην περαιτέρω διερεύνηση του προϊστορικού χώρου στον Άγιο Ιωάννη / Βρέτσια-Άνω Ρουχιά, που βρίσκεται σε μια ταράτσα της κοιλάδας του ποταμού Ξέρου στο Τρόοδος. Οι έρευνες ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των ορεινών περιοχών του νησιού κατά την προϊστορία.
  • Η ταυτοποίηση και η σταδιακή αποκάλυψη ενός αρχαιολογικού τόπου της 7ης χιλιετίας π.Χ. σε ορεινή περιοχή της Κύπρου εξέπληξε τους ερευνητές οι οποίοι θεώρησαν ότι οι εξελίξεις στην προϊστορία -ιδιαίτερα σε σχέση με την Ακεραμική Νεολιθική περίοδο- αφορούσαν παράκτιες περιοχές και τοποθεσίες, Χοιροκοιτία-Βουνί, Καλαβασός-Τέντα και Απόστολος Ανδρέας-Καστός.
Η παραπάνω εικόνα πλέον έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης του τόπου που διερευνάται από την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Τα φετινά ευρήματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά σχετικά με τη φύση του τόπου και την Νεολιθική περίοδο γενικά. Έτσι, μερικές από τις ερωτήσεις και τις σκέψεις που είχαν εκφραστεί από την αρχή της έρευνας της ομάδας στην περιοχή, παραμένουν σημαντικές.


Οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, ήταν πιο έντονες από τις άλλες εποχές και αποκάλυψαν ένα πολύ μεγάλο μέρος ενός εντυπωσιακού κυκλικού κτιρίου το οποίο είχε ήδη εντοπιστεί το 2018.  ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Η αρχιτεκτονική του κτιρίου έχει τώρα γίνει σαφέστερη και ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το χαρακτήρα και τη χρήση του κτιρίου καθώς και το μέγεθος και την πιθανή έκταση της περιοχής του Άνω Ρουχιά.


  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μνημειακός χαρακτήρας του και τα τείχη του αποτελούνται από δύο σειρές λίθων (χαρακτηριστικό γνωστό από άλλες σύγχρονες τοποθεσίες του νησιού). 
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για άλλα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του κτιρίου (πιθανές ορθογώνιες κολόνες)..!  Αν και το κτίριο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί εντελώς, φαίνεται ότι, όπου το ανώτερο στρώμα του εδάφους που είναι λεπτό, τα κατάλοιπα δεν έχουν επιβιώσει, αν και αυτό θα επιβεβαιωθεί με την ολοκλήρωση των ερευνών.

Η διπλή πέτρινη τοιχοδομή του κυκλικού κτηρίου πριν 9.000 χρόνια.

Ωστόσο, το κυκλικό κτίριο και ιδιαίτερα η θέση του, οδηγούν τους ερευνητές σε μια σειρά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση της Κυπριακής Ακεραμικής  περιόδου ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ (γεωγραφική κατανομή τοποθεσιών, οικονομία, ανταλλαγές κλπ.), Καθώς και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τους διάφορους τύπους των κτιρίων και της χρήσης τους (καλλιέργεια, εποχικότητα, ειδική χρήση κ.λπ.).
  • Ένα ζήτημα που ανακύπτει είναι γιατί μια τέτοια μνημειώδης και καλά δομημένη δομή θα κατασκευαστεί την εποχή εκείνη σε μια ορεινή τοποθεσία, εκτός αν έχει μια ειδική λειτουργία. 
Ωστόσο, είναι πιθανό οι τρέχουσες αντιλήψεις μας για τέτοιες τοποθεσίες, όπως το «περιθωριακό», να είναι εντελώς λανθασμένες. Όλες αυτές οι ερωτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές, έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.


Ένα άλλο ερώτημα είναι αν αυτό το κυκλικό κτίριο είναι το μοναδικό στο χώρο ή αν ήταν ένα από και  άλλα παρόμοια ή τέτοιες κυκλικές κατασκευές. ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Αν και για άλλη μια φορά, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα δοθεί μέσω μελλοντικών ερευνών, έχουν ήδη σημειωθεί και άλλα  χαρακτηριστικά, όπως ένας πέτρινος τοίχος που περιβάλλει ενδεχομένως τον χώρο.

Συμπερασματικά, οι αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν από την ομάδα του Α.Π.Θ. στις δύο γειτονικές περιοχές στη βεράντα Rhoudias (9ος χιλιετηρίδα π.Χ.) και στον Άγιο Ιωάννη / Βρέτσια - Επτά Rhoudias (7η χιλιετία π.Χ.) έδειξε με επιτυχία μια εντελώς διαφορετική πτυχή της προϊστορίας της Κύπρου, της ορεινής ενδοχώρας του νησιού: Οι νέες ανακαλύψεις έχουν εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις μας για την πρώιμη προϊστορία του νησιού με νέες τοποθεσίες και ευρήματα-  Κύπρος 31 Δεκεμβρίου 2019.

©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ