Οι Κέλτες της Βουργουνδίας έπιναν ελληνικό κρασί


Ελληνικό αγγείο πόσης  από τον πρώιμο Κελτικό  τάφο στο Kleinaspergle. Το αγγείο αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο των οποίων τα θραύσματα κεραμικής βρέθηκαν στον κελτικό οικισμό στο Mont Lassois. ΦΩΤ: Κρατικό Μουσείο Württemberg, P. Frankenstein / H. Zwietasch.

Τα «έτσουζαν» για τα καλά οι αρχαίοι Κέλτες στη Γαλλία,  οι οποίοι έπιναν εισαγόμενο κόκκινο ελληνικό κρασί, καθώς και μπίρα από κεχρί, δικής τους παραγωγής. Μάλιστα έκαναν τεράστια ταξίδια, μέσα από ποτάμια και βουνά (ακόμη και τις ‘Αλπεις), για να βρουν το αγαπημένο τους ελληνικό κρασί ενώ χρησιμοποιούσαν και ελληνικά σκεύη, επίσης εισαγόμενα.




Οι επιστήμονες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, με επικεφαλής τη Σίνθιαν Σπιτέρι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, πριν λίγο καιρό ,μελέτησαν οργανικά υπολείμματα που βρέθηκαν μέσα σε κούπες, αγγεία και κανάτες, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Βουργουνδίας και χρονολογούνται περί το 500 π.Χ. (από τα 99 σκεύη που μελετήθηκαν, τα 16 ήσαν ελληνικού στιλ, κυρίως αττικοί ερυθρόμορφοι αμφορείς).

Η έρευνα που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ludwig-Maximilians-Universitaet (LMU) στο Μόναχο και το Πανεπιστήμιο του Tübingen αποκαλύπτει πτυχές των διατροφικών και διατροφικών συνηθειών των Κελτών που κατοικούσαν στην Κεντρική Ευρώπη κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ.-Οι συντάκτες της νέας μελέτης ανέλυσαν 99 κεραμικά δοχεία γιά πόση, αγγεία αποθήκευσης και μεταφοράς που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Mont Lassois στην Βουργουνδία. Αυτός ήταν ο τόπος οχυρωμένου «πριγκιπάτου» οικισμού των Πρώιμων Κελτών. Τα ευρήματα περιελάμβαναν κεραμικά και χάλκινα αγγεία που είχαν εισαχθεί από την Ελλάδα γύρω στα 500 π.Χ. "Αυτή ήταν μια περίοδος ταχείας αλλαγής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα πλοία που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και την Ιταλία έφτασαν για πρώτη φορά στην περιοχή βόρεια των Άλπεων σε μεγάλους αριθμούς. Έχει γενικά υποτεθεί ότι αυτό δείχνει ότι οι Κέλτες άρχισαν να μιμούνται τον τρόπο ζωής της Μεσογείου και ότι μόνο η ελίτ ήταν σε θέση να πίνει μεσογειακό κρασί κατά τη διάρκεια των συμποσίων τους », λέει ο αρχαιολόγος της LMU Philipp Filehammer, ο οποίος ηγήθηκε του έργου. "Οι αναλύσεις μας επιβεβαιώνουν ότι πράγματι κατανάλωναν εισαγόμενα κρασιά, αλλά έπιναν επίσης τοπική μπύρα όμως από τα ελληνικά ποτήρια. Με άλλα λόγια, οι Κέλτες δεν υιοθέτησαν απλώς ξένες παραδόσεις στην αρχική τους μορφή, αντιθέτως, χρησιμοποίησαν τα εισαγόμενα αγγεία και προϊόντα με τους δικούς τους τρόπους και για δικούς τους σκοπούς. Επιπλέον, η κατανάλωση εισαγόμενου οίνου προφανώς δεν περιοριζόταν μόνο στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας. Οι βιοτέχνες είχαν επίσης πρόσβαση στο κρασί και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρησιμοποίησαν ενδεχομένως για το μαγείρεμα, ενώ οι ελίτ τους για να προσφέρουν το ποτό τους


Ο πρώτος ιστορικός, ο Ηρόδοτος, είχε περιγράψει την αγάπη των Κελτών για το αλκοόλ στα συμπόσια τους και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει. «Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους», δήλωσε η Σπιτέρι. Η χημική ανάλυση των σκευών, ιδίως των ελληνικών, αποκάλυψε υπολείμματα σταφυλιών από όπου παράγεται κόκκινο κρασί. Καθώς δεν υπήρχαν αμπέλια και οινοποιία καθόλου στη γύρω περιοχή εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες θεωρούν ως πιο πιθανό ότι επρόκειτο για εισαγωγή ελληνικού κρασιού από τη νότια ακτή της Γαλλίας (ή τις ελληνικές αποικίες στην Ιταλία). Σε άλλα δοχεία υπήρχαν επίσης υπολείμματα από ελαιόλαδο, μάλλον ελληνικό και αυτό. Είναι πιθανώς η αρχαιότερη ένδειξη χρήσης ελαιολάδου στη Βόρεια Ευρώπη.


Οι πρώτοι Κέλτες της Βουργουνδίας διέθεταν Μεσογειακά προϊόντα αλλά και πρακτικές γιορτής


Επιλογή  πρώιμων Κελτικών αγγείων που φυλάσσονται  στο αρχείο του κρατικού μουσείου του Württemberg. ΦΩΤ: Victor S. Brigola, CC-BY
Εκατοντάδες τεμάχια εισαγόμενης Μεσογειακής κεραμικής έχουν ανασκαφεί από την τοποθεσία Early Celtic hillfort της Vix-Mont Lassois στην Βουργουνδία της Γαλλίας. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τις επιπτώσεις αυτών των μεσογειακών εισαγωγών και των μεσογειακών πρακτικών ωοτοκίας / κατανάλωσης στην πρώιμη κελτική κουλτούρα (7ος - 5ος αιώνας π.Χ.), χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάλυσης μοριακών οργανικών υπολειμμάτων. Οι συγγραφείς διεξήγαγαν αέρια χρωματογραφία και αναλύσεις φασματομετρίας μάζας GC σε οργανικά υπολείμματα που εξήχθησαν από 99 κεραμικά θραύσματα που βρέθηκαν στο Vix-Mont Lassois: μερικά από 16 αγγεία που εισήχθησαν από τη Μεσόγειο και μερικά από τοπικά παραγόμενα σκάφη από διαφορετικά περιβάλλοντα

«Οι Κέλτες κατέβαιναν τον ποταμό Ροδανό μέχρι την ελληνική αποικία της Μασσαλίας, που αποτελούσε κεντρικό πόλο ανταλλαγών, ενώ μπορεί να ταξίδευαν επίσης και μέσω των ‘Αλπεων. Πάντα ξέραμε ότι οι πρώτοι Κέλτες είχαν επαφή με τη Μεσόγειο και ότι αποκτούσαν αγγεία και κεραμικά, αλλά δεν γνωρίζαμε σε τι τα χρησιμοποιούσαν», ανέφερε ο ερευνητής Φίλιπ Στοκχάμερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου.

«Ήταν μια εποχή γρήγορων αλλαγών, στη διάρκεια της οποίας αγγεία κατασκευασμένα στην Ελλάδα και στην Μ.Ελλάδα -Ιταλία έφθαναν έφταναν για πρώτη φορά σε μεγάλους αριθμούς βόρεια των ‘Αλπεων. Οι Κέλτες δεν υιοθέτησαν απλώς τις ξένες παραδόσεις, αλλά χρησιμοποιούσαν επίσης τα εισαγόμενα σκεύη και προϊόντα με τους δικούς τους τρόπους και για τους δικούς τους σκοπούς», πρόσθεσε ο Γερμανός επιστήμονας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το “New Scientist”. Παράλληλα, όμως, όπως αποκάλυψαν άλλα οργανικά απομεινάρια, οι Κέλτες έφτιαχναν κάτι μόνοι τους και αυτό ήταν μπίρα από δημητριακά (κεχρί), την οποία μάλλον έπιναν οι φτωχότεροι, οι οποίοι δεν είχαν να πληρώσουν το εισαγόμενο -πιθανώς ακριβό- ελληνικό κρασί της εποχής .


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ