Μυστηριώδη γιγαντιαία κτίσματα στη Σαουδική Αραβία ίσως είναι από τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου


Η ηλικία τους εκτιμάται γύρω στα 7.000 έτη.

Μυστηριώδεις γιγαντιαίες λίθινες δομές που συναντώνται ανά τη Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να είναι από τα αρχαιότερα γνωστά μνημεία που υπάρχουν στον πλανήτη, με ηλικία που εκτιμάται γύρω στα 7.000 χρόνια, όπως αναφέρουν αρχαιολόγοι.


Αεροφωτογραφίες και επιθεώρηση εδάφους των'' μενταγιόν'' ή  «κλειδαρότρυπα» στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις αινιγματικές δομές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, νέα μελέτη πάνω στα μυστηριώδη πέτρινα κτίσματα- που ανέρχονται σε εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, και κάποτε χαρακτηρίζονταν ως «πύλες», μα τώρα αναφέρονται ως «μουστατίλ», η οποία είναι η αραβική λέξη για το ορθογώνιο- υποδεικνύει ότι χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες, και η ραδιοχρονολόγηση σε ξυλάνθρακα που βρέθηκε μέσα σε ένα από αυτά δείχνει ότι κατασκευάστηκε κατά το 5.000 π.Χ.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Holocene. «Το φαινόμενο των μουστατίλ αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής μνημείων, καθώς εκατοντάδες τέτοια κτίσματα είχαν χτιστεί στη βορειοδυτική Αραβία» έγραψαν οι ερευνητές στο επιστημονικό τους άρθρο. «Αυτό το “μνημειακό τοπίο” αντιπροσωπεύει μία από τις πιο πρώιμες μορφές κατασκευής μνημειακών λίθινων δομών μεγάλης κλίμακας οπουδήποτε στον κόσμο».


Αυτή η πέτρινη κατασκευή, την οποία οι αρχαιολόγοι αποκαλούν μενταγιόν, λόγω του σχήματος της, μπορεί να δει κάποιος στο Google Earth και έχει μήκος περίπου 328 πόδια και έχει διάμετρο  περίπου 82 πόδια (25 μέτρα). Η εναέρια φωτογραφία αποκαλύπτει ότι το συνδετικό τοίχωμα μεταξύ του bullseye (κέντρου) του μενταγιόν που είναι  ο κύκλος με το τύμπανο στη μέση. 

Τα κτίσματα αυτά αποτελούνται από χαμηλά πέτρινα τείχη που σχηματίζουν κάτι που συχνά φαίνεται σαν πύλη (εξ ου και το προηγούμενο όνομα). Τα μεγέθη τους ποικίλλουν, με κάποια να έχουν μήκος κάτω από 15 μέτρα και το μεγαλύτερο να έχει μήκος 616 μέτρων.

'Το φαινόμενο του «μουστατίλ» αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη μνημειακής αρχιτεκτονικής, καθώς εκατοντάδες από αυτές τις κατασκευές χτίστηκαν στη βορειοδυτική Αραβία', αναφέρουν οι ερευνητές  «Αυτό το« μνημειακό τοπίο »αντιπροσωπεύει μία από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας μορφές κατασκευής μνημειακής πέτρας οπουδήποτε στον κόσμο.'

Όταν πρωτοκατασκευάστηκαν, πολλά από τα «μουστατίλ» θα είχαν πλατφόρμες στις άκρες του «ορθογωνίου», διαπίστωσαν οι ερευνητές αναλύοντας κάποιες από τις δομές αυτές. Στην πλατφόρμα ενός βρέθηκε μια ζωγραφιά με γεωμετρικά σχήματα. Το σχέδιο δεν έχει συναντηθεί ξανά σε άλλες βραχογραφίες στην περιοχή, τόνισαν οι ερευνητές.

Μια δωδεκάδα μενταγιόν αλλά ομοιάζουν και με κλειδαρότρυπα, που ονομάζεται έτσι από το σχήμα τους, μπορεί να φανεί σε αυτήν τη φωτογραφία, μαζί με πολλές σχετικές δομές των οποίων τα σχήματα εμφανίζονται πιο ορθογώνια. Αυτές οι ορθογώνιες δομές μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις για το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα μενταγιόν 

«Είναι πολύ πιθανόν αυτά τα κτίσματα να ήταν εντυπωσιακά οπτικά, και ίσως πολύ εκτενώς βαμμένα» είπε στο Live Science ο Χου Γκρούκατ, lead author της έρευνας και επικεφαλής του Extreme Events Group στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Χημική Οικολογία στη Γερμανία.

Η ζωγραφική με τα γεωμετρικά σχέδια βρέθηκε μέσα σε μια από τις κατασκευές αυτές 

 Μέσα στα κτίσματα βρέθηκαν λίγα αντικείμενα, υποδεικνύοντας πως δεν χρησιμοποιούνταν ή κατοικούνταν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι πέτρινες κατασκευές στη Σαουδική Αραβία είχαν επίσης τη μορφή χαρταετών, όπως φαίνεται εδώ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν γενικά ότι οι «χαρταετοί» χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι και τη θανάτωση ζώων. Ο χαρταετός (ως μορφή) καλύπτεται εν μέρει από τα ερείπια ροής λάβας, υποδηλώνοντας ότι ο χαρταετός είναι παλαιότερος από τη ροή λάβας.

Επίσης, τα μακρά τους τείχη είναι πολύ χαμηλά και δεν έχουν εμφανή σημεία εισόδου, οπότε δεν φαίνονταν ιδιαίτερα λειτουργικά για πρακτικές χρήσεις, όπως πχ ο περιορισμός ζώων.

Ωστόσο, ακόμα και αν όντως τα «μουστατίλ» ήταν χώροι τελετουργικού ενδιαφέροντος, είναι ακόμα ασαφές τι είδους τελετές λάμβαναν χώρα εκεί.

Οι εκτεταμένες πέτρινες κατασκευές που αναφέρθηκαν το 2017 φαίνεται τώρα να είναι μερικά από τα παλαιότερα μνημεία στον κόσμο, που χρονολογούνται περίπου πριν 7.000 χρόνια, αναφέρουν τώρα οι αρχαιολόγοι.



14 Νοε 2017



Ο Yorke Rowan, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Oriental Institute του Πανεπιστημίου του Σικάγο, επαίνεσε την έρευνα, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν παλαιότερα παραδείγματα μεγάλης κλίμακας μνημειακής πέτρας κατασκευής όπου σημειώνει  ότι οι  τεράστιες πέτρινες κατασκευές που χρησιμοποιούνται για να κυνηγούν ζώα ) φαίνεται να είναι παλαιότεροι . 

Τα κτίσματα αυτά συναντώνται σήμερα σε πολύ ξηρές περιοχές, μεταξύ των οποίων η νότια έρημος Νεφούντ, καθώς και σε άγονα, αφιλόξενα πεδία λάβας. Ωστόσο αν τα κτίσματα κατασκευάστηκαν κατά το 5000 πΧ, θα χρησιμοποιούνταν όταν το κλίμα στη Σαουδικη Αραβία ήταν πιο υγρό από ό,τι σήμερα. «10.000 με 6.000 χρόνια πριν, η Αραβική Χερσόνησος είδε την πιο πρόσφατη περιοδο “Πράσινης Αραβίας”, όταν οι αυξημένες βροχοπτώσεις είχαν μεταμορφώσει αυτή τη, γενικά άνυδρη, περιοχή» έγραψαν οι ερευνητές στο επιστημονικό άρθρο.

Τέσσερις πύλες τύπου Ι, όπως τους αποκαλούν αρχαιολόγοι, φαίνονται σε αυτήν τη φωτογραφία. Το καθένα έχει μήκος 213 πόδια (65 μέτρα) και έχει σχήμα όπως το γράμμα "Ι." Ένα λεγόμενο bullseye cairn βρίσκεται πάνω από τις πύλες (στη φωτογραφία). Η αεροφωτογραφία δείχνει πώς οι αρχαίοι οικοδόμοι σκιαγράφησαν προσεκτικά τα σχήματα των τεσσάρων πυλών, βάζοντας πέτρες μέσα τους.


 Εκείνη την περίοδο ο βίος των ανθρώπων της περιοχής ήταν κυρίως ποιμενικός: Βασίζονταν σε κοπάδια εξημερωμένων ζώων για τροφή, ενώ κυνηγούσαν παράλληλα και κάποια άγρια ζώα. Ως εκ τούτου, τα «μουστατίλ» ίσως να ήταν ένας τρόπος οριοθέτησης περιοχών, εκτιμούν οι επιστήμονες.


ΠΗΓΕΣ 
Κώστας Μαυραγάνης/HuffPost Greece  ΚΑΙ https://www.livescience.com/





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ