Ανακάλυψη : Ελληνική επιγραφή του Δημητρίου Α΄ Πολιορκητή στο Ιρακινό Κουρδιστάν


Ένα αρχαίο πέτρινο έργο τέχνης ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στo Ντουχόκ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας “Express”,(www.express.co.uk/) πρόκειται για ένα κυλινδρικό αντικείμενο, πάνω στο οποίο υπάρχει επιγραφή στα ελληνικά.


«Μία αρχαιολογική ομάδα από το Μουσείο του Ντουχόκ και ο Οργανισμός Κουρδικής Αρχαιολογίας βρήκαν το αρχαίο αντικείμενο στους λόφους Μπαλγιούζ, δέκα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, μέσα στον τομέα του Σεμέλ», ανέφερε ο Χασάν Αχμέντ, διευθυντής του Μουσείο του Ντουχόκ.

Η επιγραφή, η οποία μεταφράστηκε στα κουρδικά από τους ερευνητές, είναι στην ελληνιστική κοινή και ανάγεται την εποχή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ,.

Παρότι βρέθηκε τον περασμένο Μάρτιο, οι ειδικοί κατάφεραν αυτήν την περίοδο να ταυτοποιήσουν τη χρονολογία του. Το αντικείμενο ανάγεται στο 165 π.Χ.

Η επιγραφή αναφέρεται στον Δημήτριο, Μακεδόνα ευγενή και στρατιωτικό ηγέτη. Πρόκειται για τον Δημήτριο Α’ τον Πολιορκητή, ο οποίος ήταν ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιστορικό πρόσωπο κατά τους αιματηρούς πολέμους που ξέσπασαν γύρω από την επικράτηση στα εδάφη της Ανατολικής Μεσογείου μετά το θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη.

«Αυτή η ανακάλυψη θα ανοίξει τον δρόμο στους ερευνητές για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες στο άμεσο μέλλον στην περιοχή του Κουρδιστάν», πρόσθεσε ο Χασάν Αχμέντ.
Το δημοσίευμα της Express υπογραμμίζει, ότι στη Μέση Ανατολή και στην Ασία έχουν βρεθεί πολλά αγάλματα και άλλα αρχαιοελληνικά αντικείμενα.


Ο Χασάν Αχμέτ, διευθυντής του Μουσείου Ντουχόκ, δήλωσε: «Μια ανασκαφική ομάδα από το Μουσείο Ντουχόκ και τον Οργανισμό Αρχαιολογίας του Κουρδιστάν τον Μάρτιο βρήκε ένα παλιό δισκίο στους λόφους Balyuz, 10 χλμ. Δυτικά της πόλης Duhok, μέσα στην περιοχή Semel-«Μετά από προσεκτική μελέτη, ανακαλύψαμε ότι το πέτρινο δισκίο είναι χαραγμένο με ελληνιστικής εποχής γραφή και χρονολογείται από το 165 π.Χ.».....Η «ελληνιστική» εποχή είναι η ιστορική περίοδος που ακολούθησε το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ.

Μάλιστα επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός για το θέμα στον τοπικό Τύπο του Ντουχόκ. Η ανακάλυψη θα δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκές εφημερίδες.

Χρήστος Κωνσταντινίδης-/www.facebook.com/