Κύπρος : Ολοκληρώθηκε η 15η ετήσια επιτόπια εκστρατεία στα Κούκλια / Παλαίπαφος

Ο σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνήσει τη χωρική σχέση μεταξύ της ακρόπολης (το Ανατολικό
Συγκρότημα, το οποίο ανασκάφηκε μερικώς μεταξύ 1950-1955 από μια βρετανική αποστολή), και το
εκτεταμένο εργαστήριο στα δυτικά (Δυτικό Συγκρότημα) που εντοπίστηκε για πρώτη φορά
στο 2009 από το έργο Palaepafos [Credit: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου (Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της 15ης ετήσιας εκστρατείας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα Κούκλια / Παλαίπαφος.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, η Εκστρατεία του Πανεπιστημίου Κύπρου διενήργησε τρεις περιόδους έρευνας το 2020. Αυτές οργανώθηκαν στο γενικό πλαίσιο του έργου Urban Landscape Palaepafos, το οποίο στοχεύει στη διερεύνηση του αστικού τοπίου της αρχαίας Πάφου. Το Έργο ξεκίνησε το 2006, υπό τη διεύθυνση της Καθηγητής Μαρίας Ιακώβου.

Διεξήχθησαν έρευνες στα θεμέλια των αστικών τειχών που ανήκουν στον εντυπωσιακό
νότιο τοίχο [Credit: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου των αρχαιολογικών ερευνών, τον Ιούνιο του 2020, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στο οροπέδιο της Χατζηγιαβλούλλας, της ακρόπολης της κυπρο-κλασικής περιόδου. Ο σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνήσει τη χωρική σχέση μεταξύ της ακρόπολης (το Ανατολικό Συγκρότημα, το οποίο ανασκάφηκε μερικώς μεταξύ 1950-1955 από μια βρετανική αποστολή) και το εκτεταμένο εργαστήριο στα δυτικά (Δυτικό Συγκρότημα) 2009 από το έργο Palaepafos.

Τα δάπεδα των δωματίων της Ακρόπολης [Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Μετά την αφαίρεση του παλιού φράχτη και τον καθαρισμό της περιμέτρου και του εσωτερικού της ακρόπολης, επιβεβαιώθηκε ότι η βρετανική αποστολή είχε διερευνήσει το νότιο ένα τρίτο του μνημείου, το οποίο έχει μέγεθος 40x32 μ. συνολικά.

Στο εργαστηριακό συγκρότημα ανασκάφηκε μια μονάδα στα ανατολικά, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό ανασκαφικών μονάδων σε αυτήν την περιοχή σε 9. Με την ανασκαφή της μονάδας 9
[Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Έρευνες στα θεμέλια των αστικών τειχών που ανήκουν στο εντυπωσιακό νότιο τείχος, καθώς και στη θέση του, σε μεγαλύτερο υψόμετρο από άλλα μέρη του φυσικού βράχου, αποκάλυψαν ότι η ακρόπολη είχε χτιστεί στο υψηλότερο σημείο του χώρου . Τα δάπεδα των ακροπόλεων είναι 2,5 μ. ψηλότερα από τα δάπεδα του εργαστηρίου, το οποίο αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή εγκατάσταση που τρέχει κατά μήκος της βόρειας πλευράς του οροπεδίου.

Έχουν διερευνηθεί συνολικά 970 τετραγωνικά μέτρα του Δυτικού Συγκροτήματος (65x15 μ.), Που
αντιστοιχούν στο 35% περίπου της συνολικής έκτασης του μνημείου
[Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Κατά τη δεύτερη περίοδο των ερευνών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, η αποστολή εστίασε στο χώρο μεταξύ των δύο μνημείων και εντόπισε τα δυτικά όρια της ακρόπολης. Στο συγκρότημα εργαστηρίων ανασκάφηκε μια μονάδα στα ανατολικά, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανασκαφικών μονάδων σε αυτήν την περιοχή σε 9. Με την ανασκαφή της μονάδας 9, 970 τετραγωνικά μέτρα του δυτικού συγκροτήματος (65x15 μ.) Έχουν διερευνηθεί συνολικά, αντιστοιχεί περίπου στο 35% της συνολικής έκτασης του μνημείου.

Το συνολικό ύψος που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα είναι 1,20 μ.
[Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Επίσης κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης των ερευνών του 2020 ανασκάφηκε η κορυφή του κυπρο-κλασικού φρουρίου, το οποίο είναι σύγχρονο με την ακρόπολη και διατηρείται σε ύψος 6 μέτρων, κάτω από το έδαφος που εισήχθη για να σχηματίσει τον όγκο της Λαόνα -Laona. Η εσωτερική όψη του φρουρίου είναι από τούβλα από λάσπη και ανεπεξέργαστες πέτρες. Το συνολικό ύψος που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα είναι 1,20 μέτρα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2006, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρίας Ιακώβου
[Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]

Η τρίτη φάση των ερευνών πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στην τοποθεσία της Λαόνα. Οι έρευνες αποσκοπούσαν στη διεξαγωγή προληπτικής συντήρησης στους τοίχους από το τούβλο με λάσπη, οι οποίοι καλύφθηκαν σε ένα μείγμα λάσπης και αχύρου.- Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου 

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ