Ελληνική επιγραφή ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ


Ελληνική επιγραφή σε βυζαντινη εκκλησία ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Οι ανασκαφές της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ στο χωριό et-Taiyiba στην κοιλάδα Jezreel έφεραν πρόσφατα μια επιγραφή αφιερωμένη στον Ιησού, τον γιο της Μαρίας. Η ελληνική επιγραφή, χαραγμένη σε πέτρα, προέρχεται από το πλαίσιο μιας πόρτας εισόδου που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο (τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ.). Ανακαλύφθηκε ενσωματωμένο σε δευτερεύουσα χρήση σε έναν από τους τοίχους ενός υπέροχου κτηρίου που χρονολογείται από τη Βυζαντινή ή την Πρώιμη Ισλαμική περίοδο, όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν δύο δωμάτια που περιέχουν ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικό σχεδιασμό.







Η επιγραφή «Χριστός γεννημένος από τη Μαρία» αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή 


Η επιγραφή βρέθηκε σε μια αρχαιολογική ανασκαφή όπου οι Τζάτσι Λανγκ και Κοάν Χάκου της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ έκαναν έρευνα πριν από την κατασκευή δρόμου μέσα στο χωριό. Ως μέρος της πολιτικής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για αύξηση του δημοσίου ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία, συμμετείχαν στην ανασκαφή μαθητές, εθελοντές και εργαζόμενοι από την τοπική κοινότητα. 








Σύμφωνα με τον Δρ Leah Di-Segni, ερευνητή στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του  Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ο οποίος αποκρυπτογράφησε το κείμενο, είναι μια αφιερωτική επιγραφή που χαράχτηκε ενώ έριχναν τα θεμέλια της εκκλησίας. αναγράφει  «Ο Χριστός γεννήθηκε από τη Μαρία. Αυτό το έργο του πιο θεοφοβούμενου και ευσεβούς επίσκοπου [Θεοδό]σιους και του αξιολύπητου  Θωμά χτίστηκε από το ίδρυμα ------- -. Όποιος εισέρχεται πρέπει να προσευχηθεί γι 'αυτούς. " 



Σε εκκλησία της βυζαντινής περιόδου 

Σύμφωνα με τον Di-Segni, ο τύπος «Χριστός που γεννήθηκε από τη Μαρία» είχε σκοπό να προστατεύσει τους αναγνώστες του από το κακό μάτι και χρησιμοποιείται συνήθως στην αρχή των επιγραφών και των εγγράφων της εποχής. Ο Χριστός (Χριστός στα Ελληνικά ή «Μεσσίας») αναφέρεται στον Ιησού. Ο Di-Segni προσθέτει ότι «Η επιγραφή χαιρετά εκείνους που μπαίνουν και τους ευλογεί. Είναι επομένως σαφές ότι το κτίριο είναι εκκλησία και όχι μοναστήρι: Εκκλησίες χαιρετούσαν τους πιστούς στην είσοδό τους, ενώ τα μοναστήρια τείνουν να μην το κάνουν αυτό.

Το Βυζαντινό κτίριο ( εκκλησία ) όπου αποκαλύφθηκε η επιγραφή κατά την ανασκαφή 

Ο Θεοδόσιος, τον οποίο το κείμενο αναφέρεται ως ιδρυτής του κτηρίου, ήταν ένας από τους πρώτους χριστιανούς επισκόπους. Υπηρέτησε ως περιφερειακός αρχιεπίσκοπος - η ανώτατη θρησκευτική αρχή της μητρόπολης του σημερινού «Bet She'an», στην οποία ανήκε, στην κοιλάδα Jezreel .


Ο Δρ Walid Atrash της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ λέει, «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη της ύπαρξης της βυζαντινής εκκλησίας στο χωριό et-Taiyiba και προσθέτει σε άλλα ευρήματα που πιστοποιούν τις δραστηριότητες των χριστιανών που ζούσαν στην περιοχή. Ερείπια μιας εκκλησίας από την περίοδο των Σταυροφόρων αποκαλύφθηκαν προηγουμένως στον χώρο και ένα μοναστήρι ανακαλύφθηκε πιο πρόσφατα από στη Nurit Feig 
Σύμφωνα με τους διευθυντές ανασκαφών Tzachi Lang και Kojan Haku από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, «η ανασκαφή απέφερε ευρήματα από διάφορες περιόδους, ρίχνοντας φως στη μακρά ακολουθία οικισμών  στην κοιλάδα et-Taiyiba  " .



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ