Σχετικά με την προέλευση του χρήματος: Συσσωρευμένες αρχαίες Ευρωπαϊκές θήκες γεμάτες τυποποιημένα χάλκινα αντικείμενα
Στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού της Ευρώπης, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χάλκινα αντικείμενα ως πρώιμη μορφή χρήματος, ακόμη και μέχρι να τυποποιήσουν το σχήμα και το βάρος του νομίσματός τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE .
Το χρήμα είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του χρήματος είναι η τυποποίηση, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο αρχαιολογικό αρχείο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι τότε είχαν ανακριβείς μορφές μέτρησης σε σύγκριση με σήμερα.
Σε αυτήν τη μελέτη, οι συγγραφείς αξιολόγησαν τα πιθανά «χρήματα» από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού της Κεντρικής Ευρώπης, συγκρίνοντας τα αντικείμενα με βάση την αντιληπτή - αν όχι ακριβή - ομοιότητά τους.
Τα αντικείμενα που μελετήθηκαν ήταν κατασκευασμένα από χαλκό σε σχήματα που περιγράφονται ως «δαχτυλίδια», «νευρώσεις» και τσεκούρια Οι συγγραφείς εξέτασαν περισσότερα από 5.000 τέτοια αντικείμενα από περισσότερες από 100 αρχαίες τοποθεσίες.
Σχέδιο της λεπίδας του τσεκουριού και των «νευρώσεων» που βρέθηκαν συγκεντρωμένα στο Wegliny*
*Το Węgliny είναι ένα χωριό στη διοικητική συνοικία Gmina Gubin, εντός της κομητείας Krosno Odrzańskie, επαρχία Lubusz, στη δυτική Πολωνία, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα νότια του Γκούμπιν, 36 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Krosno Odrzańskie και 56 χιλιόμετρα δυτικά του Zielona Góra.
Συγκρίνουν στατιστικά τα βάρη των αντικειμένων χρησιμοποιώντας μια αρχή ψυχολογίας γνωστή ως κλάσμα Weber, η οποία ποσοτικοποιεί την έννοια ότι, εάν τα αντικείμενα είναι αρκετά παρόμοια σε μάζα, ένας άνθρωπος που τα ζυγίζει με το χέρι δεν μπορεί να πει τη διαφορά.
Διαπίστωσαν ότι, παρόλο που τα βάρη των αντικειμένων ποικίλλουν, περίπου το 70% των δακτυλίων ήταν αρκετά παρόμοια για να διακρίνονται με το χέρι (κατά μέσο όρο περίπου 195 γραμμάρια), όπως και τα υποσύνολα των πλευρών και των λεπίδων τσεκουριών.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτή η συνεπής ομοιότητα στο σχήμα και το βάρος, μαζί με το γεγονός ότι αυτά τα αντικείμενα εμφανίστηκαν συχνά σε θύλακες, είναι σημάδια της χρήσης τους ως πρώιμης μορφής τυποποιημένου νομίσματος.
Αργότερα, στη Μέση Εποχή του Χαλκού της Ευρώπης, στην αρχαιολογική καταγραφή εμφανίζονται πιο ακριβή εργαλεία ζύγισης μαζί με την αύξηση απορριμμάτων του χαλκού , δείχνοντας ένα ανεπτυγμένο σύστημα ζύγισης.
Οι συγγραφείς προσθέτουν: "Τα ευρώ της Προϊστορίας ήρθε με τη μορφή χάλκινων δαχτυλιδιών, «νευρώσεων» και τσεκουριών. Αυτά τα αντικείμενα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού τυποποιήθηκαν σε σχήμα και βάρος και χρησιμοποιήθηκαν ως πρώιμη μορφή χρήματος.
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©