Ελληνική Αστυνομία : Εντοπίστηκε αρχαίο άγαλμα, ένα εξαιρετικό έργο τέχνης. ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ


Ένας άντρας συνελήφθη λόγω υποψίας για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων επειδή προσπάθησε να πουλήσει ένα αρχαίο μαρμάρινο άγαλμα «εξαιρετικού έργου τέχνης» που κάποτε κοσμούσε έναν ναό στην περίφημη Ακρόπολη της Αθήνας ή στις πλαγιές γύρω από αυτή, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές .

Η αστυνομία είπε ότι το άγαλμα του 5ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε μετά από μια αστυνομική επιχείρηση διάρκειας ενός μηνός που περιλάμβανε έρευνα από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.Με ύψος μόλις 37 εκατοστά (14,5 ίντσες), το άγαλμα απεικονίζει έναν καθισμένο νεαρό άνδρα που ξαπλώνει ελαφρώς προς τα δεξιά. Το κεφάλι, τα χέρια και το περισσότερο από τα δύο πόδια λείπουν και δύο μικρές τρύπες είναι ορατές πίσω από τον αριστερό ώμο, από την οποία οι ράβδοι πιθανότατα θα είχαν προσκολλήσει το άγαλμα σε ένα αέτωμα - το τριγωνικό άκρο του αετώματος πάνω από τις μικρές πλευρές ενός αρχαίου ναού.«Είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, του είδους που δεν εντοπίζεται εύκολα, ούτε καν σε συστηματικές ανασκαφές», δήλωσε ο αρχαιολόγος Δημήτρης Σουρλάς κατά τη διάρκεια παρουσίασης την Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στην Αθήνα.
   

 Το άγαλμα, είπε, θα μπορούσε να ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης σύνθεσης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Οι αρχές δεν ανέφεραν γιατί το συνδέουν με την περιοχή της Ακρόπολης και αυτό που τους έκανε να υποπτεύονται ότι προήλθε από ναό - που θα περιόριζε την αναζήτηση για την προέλευσή του.
Το έργο βρέθηκε στην κατοχή ενός άνδρα στη  πόλη της Κορίνθου, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη με την υποψία ότι αναζητούσε αγοραστή για το άγαλμα στην τιμή των 100.000 ευρώ (119.000 δολάρια), ανέφερε η αστυνομία.Από την πλευρά της , η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, δήλωσε πως «η σημερινή παράδοση έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο επιτυχιών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Υπηρεσίας σας και πιστεύουμε ότι δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε έναν που προσπαθεί ακόμα και σήμερα να καπηλευτεί την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».


Το μνημείο παρέδωσε, σε ειδική εκδήλωση, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης στη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Βασιλική Παπαγεωργίου.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Τζεφέρης δήλωσε: «Σήμερα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής παραδίδει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια αρχαιότητα, εξαιρετικής τέχνης και σπουδαίας αξίας, που εντοπίστηκε στο πλαίσιο οργανωμένης και πολύμηνης αστυνομικής επιχείρησης. Όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί από την Υπηρεσία σας, πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, ύψους 37 περίπου εκατοστών. Ο εντοπισμός του αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της ουσιώδους, διαχρονικής και άριστης συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών».


Γίνεται έρευνα για το πώς το κομμάτι ήρθε στα χέρια του και αν κατάφερε να επικοινωνήσει με πιθανούς αγοραστές για αυτό. Το άγαλμα φαίνεται να είναι θαμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε σημάδια ζημιάς από σκάψιμο εργαλείων.Πηγή: Associated Press  Μάρτιος 2021