Σημαντική η νέα πολιτική των μουσείων της Σκωτίας: Θα επιτρέπουν την επιστροφή κλοπιμαίων…


Τα εθνικά μουσεία της Σκωτίας δεν αντιτίθενται πλέον στην επιστροφή κλοπιμαίων από την εποχή της αποικιοκρατίας. Αλλάζοντας την μέχρι πρότινος ισχύουσα πολιτική του ο οργανισμός Εθνικά Μουσεία Σκωτίας (National Museums Scotland), ο οποίος διαχειρίζεται τα μεγάλα δημόσια μουσεία της Σκωτίας, υιοθέτησε μια διαδικασία για την εξέταση «αιτημάτων για μόνιμη επιστροφή αντικειμένων των συλλογών από διεκδικητές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να εντείνει την πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή έργων τέχνης που εκλάπησαν κατά την εποχή της αυτοκρατορίας. Η Νιγηρία, για παράδειγμα, έχει ζητήσει την επιστροφή των ανεκτίμητης αξίας χάλκινων του Μπενίν, ενώ η Ελλάδα έχει ασκήσει πιέσεις για τον επαναπατρισμό των «Ελγινείων Μαρμάρων», κάτι που ο βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, απέρριψε τον Μάρτιο.

Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στον George Osborne, πρώην υπουργό Οικονομικών που ορίστηκε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει πλέον ο οργανισμός Εθνικά Μουσεία Σκωτίας, αιτήματα για επαναπατρισμό αντικειμένων θα πρέπει να υποβάλλονται εγγράφως από αναγνωρισμένα μουσεία, αρχεία ή βιβλιοθήκες, να έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησής τους και να «υποστηρίζονται από μια κοινότητα που θα είναι απόγονος αυτών για τους οποίους τα αντικείμενα αποτελούσαν εμφανώς κληρονομιά».

Ο ιστορικός και συγγραφέας, Bendor Grosvenor, είπε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική στην εκστρατεία για την επιστροφή αντικειμένων.
«Καθιστά τα Εθνικά Μουσεία Σκωτίας τα πρώτα εθνικά μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου που ανοίγουν την πιθανότητα επιστροφών», είπε.

«Βάζει κατά κάποιον τρόπο μια βόμβα στη θέση του Βρετανικού Μουσείου, το οποία πάντα επικαλούνταν τον νόμο λέγοντας ‘Δεν μπορούμε να το κάνουμε’. Τώρα τα Εθνικά Μουσεία Σκωτίας δείχνουν ότι μπορούν». 

ΠΗΓΗ: Times, Marc Horne – Scotland’s national museums drop opposition to returning colonial loot  ΜΕΣΩ https://hellasjournal.com/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ