Στη νεκρόπολη των Αιγών 530 άσκαφτοι ακόμη τύμβοι περιμένουν φυλάγοντας καλά τα μυστικά τους...

Στη νεκρόπολη των Αιγών 530 άσκαφτοι ακόμη τύμβοι περιμένουν φυλάγοντας καλά τα μυστικά τους...


Είναι χαρούμενη στιγμή όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, όταν μοιραζόμαστε αυτά που φυλάγουμε και αγαπάμε, όταν ανακαλούμε στη μνήμη και 'στη ζωή' τις σκιές των προγόνων... Από την ‘λαμπροτάτατην και σεμνοτάτην Μητρόπολιν και έδρα του 'Κοινού των Μακεδόνων'  Βέροια ως τις μυστηριακές Αιγές, το λίκνο των Τημενιδών, αυτές τις μέρες γιορτάζουμε! και θα έχουμε πολλά να πούμε!.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, ώρα 20:30 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της μόνιμης ημιυπαίθριας έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας με τίτλο ‘’Ο Τοίχος της Μνήμης’’ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ομογενοποιήση - αισθητική αναβάθμιση - ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας» το οποίο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία (Νοέμβριος 2018-Ιούνιος 2021). Tην έκθεση θα εγκαινιάσει  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.


ο Τοίχος της μνήμης! έτοιμος....


Συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιοι και τιμητικοί βωμοί και μαρμάρινες σαρκοφάγοι που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ καθαρίσθηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021, ώρα 19:00, εγκαινιάζεται το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας ‘των Τημενιδών’ (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) που καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων στα βόρεια του αρχαίου άστεως και περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους.  Τα εγκαίνια  του αρχαιολογικού πάρκου  που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποιήσης από την ΕΦΑ Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας ‘των Τημενιδών΄» (2012-2015) θα τελέσει  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.  

Το αρχαιολογικό πάρκο περιλάμβανε την συστηματική περίφραξη του αχανούς χώρου, την δημιουργία διαδρομών, την φύτευση 6.500 δένδρων και την τοποθέτηση εποπτικού υλικού και στεγάστρων προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας. Κατά την διάρκειά του νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ταφικά μνημεία ήρθαν στο φως, μερικά από τα οποία προστατεύτηκαν και αναδείχθηκαν με την τοποθέτηση στεγάστρων (2018-2020), ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα από το κοινό.

Συνολικά 21 τάφοι ήρθαν στο φως στην βασιλική ταφική συστάδα που χρονολογούνται από τις αρχές του 6 ου μέχρι τις αρχές του 3 ου προχριστιανικού αιώνα, ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζονται οι εντυπωσιακές υπόστυλες ταφικές αίθουσες του Αμύντα Α΄ (530-496 π.Χ.) και του Αλέξανδρου Α΄ (496-454 π.Χ.) που έφερε την Μακεδονία στο ιστορικό προσκήνιο, ο τάφος του Περδίκκα Β΄(454-413 π.Χ.) με την αρχαιότερη γνωστή ζωγραφική από την περιοχή και το σύμπλεγμα των 3 μακεδονικών τάφων, οι δύο από τους οποίους πιθανότατα ανήκουν στην κόρη του Φιλίππου Β΄ Κύνα και στο βασιλικό ζεύγος Φιλίππου Γ΄ Αρριδαίου (323-317 π.Χ.) και Ευρυδίκης που ήταν ετεροθαλής αδελφός και θυγατέρα της προηγούμενης.

Δίπλα στην βασιλική συστάδα, σε ένα αναπεπταμένο πεδίο 50 στρεμμάτων οι Μακεδόνες τελούσαν τους ταφικούς αγώνες για τους νεκρούς βασιλείς, συνδέοντας την ιστορία με την επική παράδοση, και κάθε Άνοιξη γιόρταζαν με τελετουργικούς χορούς την αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων. Η περιήγηση στο αχανές αρχαιολογικό πάρκο που, καθώς θα μεγαλώνουν οι συστάδες των δένδρων, θα γίνεται όλο και πιο ειδυλλιακή καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία και τον προετοιμάζει να συναντηθεί με εκείνους που άλλαξαν την πορεία του κόσμου, τον Φίλιππο Β΄ και τον Μεγαλέξανδρο, που σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ξεκίνησε από δω, από τα ιερά χώματα της βασιλικής Μητρόπολης των Μακεδόνων, την μεγάλη εκστρατεία.



Στο πλαίσιο των εγκαινίων στο Αρχαιολογικό μουσείο της Βέροιας θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας το θεατρικό δρώμενο ‘’Επιγράμματα’’. Η προσαρμογή των κειμένων έγινε από τον Γ. Λιόλιο, η σκηνοθετική επιμέλεια από τον Γ. Παρασκευόπουλο, η μουσική επιμέλεια από τον Στ. Μπάμπαλο και τον Δ. Τσιγκενόπουλο. Στην παράσταση συμμετέχουν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής ΄΄Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος’’: Π. Ματζίρης, Σ. Γιαννάκιρης, Στ. Νικολαίδου, Λ. Τότα, Μ. Ταχτσίδου, Μ. – Ν. Παρασκευοπούλου, Ε. Θεμελή, Σ. Ταγταλενίδου, Χρ. Καρλιώτη, Φ. Ντοκατζή, Ολ. Πάπιστα.



Θα τηρηθούν όλα τα πρωτοκόλλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού της ΕΦΑ Ημαθίας για την κίνησή τους στον χώρο.
• Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να αποφεύγουν τον συνωστισμό και
να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους.
• Είναι υποχρεωτική η τήρηση των κανόνων του ΕΟΔΥ και των
υγειονομικών αρχών.
..

Angeliki Kottaridi

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ