Αίγυπτος: Αρχαιολογικός θησαυρός, ελληνικοί τάφοι στον βυθό της Μεσογείου...



Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν στον βυθό της Μεσογείου και τα οποία σχετίζονται με την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο για αιώνες πριν την ίδρυση της Αλεξάνδρειας.

Δύτες μιας γαλλο-αιγυπτιακής αποστολής υπό το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM), βρήκαν ένα ναυάγιο αρχαίου στρατιωτικού πλοίου και τα ερείπια ελληνικού ταφικού συμπλέγματος, στη βυθισμένη αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειο, που κάποτε υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας των φαραώ.

Η πόλη, η οποία έλεγχε την είσοδο στην Αίγυπτο στις εκβολές ενός δυτικού παραπόταμου του Νείλου, ήταν κυρίαρχη στην περιοχή για αιώνες πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας, από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ.
Η διάλυσή της ήρθε με τον τρόπο που συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις: από ένα ακραίο φαινόμενο. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η πόλη καταστράφηκε και βυθίστηκε μαζί με ένα μέρος του Δέλτα του Νείλου από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα.


Παράλληλα, ανακαλύφθηκε και ένα στρατιωτικό πλοίο. Μια προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι το κύτος του, με επίπεδο πυθμένα 25 μέτρων, με κουπιά και μεγάλο πανί, κατασκευάστηκε στην κλασική περίοδο και είχε επίσης χαρακτηριστικά αρχαίας αιγυπτιακής τεχνολογίας, ανέφερε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Σε ένα άλλο μέρος της πόλης, η αποστολή ανακάλυψε τα ερείπια μιας μεγάλης ελληνικής ταφικής περιοχής, η οποία χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα π.Χ.


«Αυτή η ανακάλυψη απεικονίζει υπέροχα την παρουσία των Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν σε αυτήν την πόλη», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν εκεί κατά τη διάρκεια της ύστερης φαραωνικής δυναστείας.


«Έφτιαξαν τα ιερά τους κοντά στον τεράστιο ναό του Αμούν. Αυτά καταστράφηκαν, ταυτόχρονα και τα ερείπιά τους βρίσκονται αναμεμειγμένα με εκείνα του αιγυπτιακού ναού», επισημαίνεται ακόμη στο εν λόγω άρθρο.


Ministry of Tourism and Antiquities Egypt.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ