Επιστήμονες ξετύλιξαν ψηφιακά τη μούμια του Φαραώ Αμενχοτέπ Α’: 3.500 χρόνια μετά την ταφή του




Αιγύπτιοι επιστήμονες ξετύλιξαν ψηφιακά τα μουμιοποιημένα λείψανα του φαραώ Αμενχοτέπ Α΄, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη ζωή και τον θάνατο του Αιγύπτιου Φαραώ για πρώτη φορά από την ανακάλυψη της μούμιας, το 1881.

Διακοσμημένη με γιρλάντες λουλουδιών και μια ξύλινη μάσκα προσώπου, η μούμια ήταν τόσο εύθραυστη που οι αρχαιολόγοι δεν τολμούσαν ποτέ να εκθέσουν τα λείψανά της, καθιστώντας την έτσι τη μοναδική βασιλική αιγυπτιακή μούμια που βρέθηκε μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα και δεν είχε ανοίξει ακόμη για μελέτη.

Χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές, ψηφιακές τεχνικές, Αιγύπτιοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη ηλεκτρονική τομογραφία (CT) για να ξετυλίξουν τη μούμια 3.500 ετών και να μελετήσουν το περιεχόμενό της.



«Ξετυλίγοντας ψηφιακά τη μούμια και ‘ξεκολλώντας’ εικονικά τα στρώματά της -τη μάσκα προσώπου, τους επιδέσμους και την ίδια τη μούμια- μπορούμε να μελετήσουμε αυτόν τον καλοδιατηρημένο φαραώ με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια», λέει η Δρ. Σαχάρ Σαλήμ καθηγήτρια ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου και ο ακτινολόγος στο Egyptian Mummy Project.

Η Δρ Σαλήμ και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι ο Αμενχοτέπ Α’ ήταν περίπου 35 ετών και είχε ύψος 1.69 όταν πέθανε. Είχε επίσης περιτομή και είχε υγιή δόντια. Περίπου 30 φυλαχτά και μια μοναδική χρυσή ζώνη βρέθηκαν μέσα στα περιτυλίγματα.




Ο Φαραώ είχε στενό πηγούνι, μικρή στενή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς προεξέχοντα πάνω δόντια, είπε η Σαλήμ. Η μελέτη τους δεν αποκάλυψε καμία πληγή ή παραμόρφωση που θα μπορούσε να εξηγήσει την αιτία του θανάτου του.

Ο Αμενχοτέπ Α’ κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 21 χρόνια, μεταξύ 1525 και 1504 π.Χ. Ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της 18ης Δυναστείας και διήγαγε σε μεγάλο βαθμό μία ειρηνική βασιλεία κατά την οποία έχτισε πολλούς ναούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μούμια είχε υποστεί πολλαπλούς μεταθανάτιους τραυματισμούς που πιθανόν προκλήθηκαν από ληστές τάφων της αρχαιότητας, τους οποίους, σύμφωνα με ιερογλυφικά κείμενα, ιερείς και ταριχευτές προσπάθησαν στη συνέχεια να επισκευάσουν πάνω από τέσσερις αιώνες αφότου έγινε η πρώτη μουμιοποίηση και είχε ενταφιασθεί

Πριν μελετήσει τη μούμια, η Saleem είχε την αίσθηση ότι αυτοί οι ιερείς και οι ταριχευτές που αναφέρονται στα κείμενα μπορεί να είχαν ξετυλίξει τη μούμια για να ξαναχρησιμοποιήσουν ορισμένα αντικείμενα όπως φυλαχτά για μεταγενέστερους Φαραώ, κάτι που ήταν μια συνηθισμένη πρακτική εκείνη την εποχή. Αλλά δεν ήταν έτσι.

«Φαίνεται ότι, τουλάχιστον για τον Αμενχοτέπ Α’ , οι ιερείς επισκεύασαν με φροντίδα τα τραύματα που προκάλεσαν οι ληστές των τάφων, αποκατέστησαν τη μούμια του στην παλιά της αίγλη και διατήρησαν τα υπέροχα κοσμήματα και τα φυλαχτά στη θέση τους», ανάφερε η Σαλήμ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine την Τρίτη.

Πηγή: CNN μέσω https://hellasjournal.com/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ