Αδριανούπολη: Βρέθηκε βάρος ζυγού αξιωματούχου του αυτοκρατορικού θησαυροφυλακίου της Κωνσταντινούπολης .


       Το βαρίδι μέτρησης που βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης,

Ένα βαρίδι μέτρησης ηλικίας 1.600 ετών ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην αρχαία πόλη Αδριανούπολη, στην ανατολική Θράκη και γράφει «Θεόδωρος, αξιωματούχος του αυτοκρατορικού θησαυροφυλακίου»


Η Αδριανούπολη  χρησιμοποιήθηκε ως οικισμός των Ελλήνων στην ύστερη ελληνιστική, ρωμαϊκή και πρώιμη βυζαντινή εποχή. Οι φετινές ανασκαφές στην αρχαία πόλη επικεντρώθηκαν στην ανάδυση μιας τετράγωνης κατασκευής, δήλωσε ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου ο οποίος επιβλέπει τις ανασκαφές.
Το βαρίδι των 1.600 ετών - που χρησιμοποιήθηκε ως αντίβαρο σε χαλύβδινους ζυγούς αποκαλύφθηκε σε τετράγωνη κατασκευή, η οποία αποκαλύφθηκε 50 μέτρα (164 πόδια) νότια μιας αρχαίας εκκλησίας κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Αιχμές βελών και μάσκες ανακαλύφθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ανασκαφής,




Ένα κοντινό πλάνο του βαριδιού που βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης, στην Ανατολική Θράκη

Είπε ότι το βαρίδι  είναι σε σχήμα δίσκου με την ελληνική επιγραφή: Θεόδωρος, αξιωματούχος του αυτοκρατορικού θησαυροφυλακίου  , μια σήμανση που λέει στους μελετητές πολλά για το τεχνούργημα και τη θέση του.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το να είσαι «υπεύθυνος του αυτοκρατορικού ταμείου» σημαίνει το κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – δηλαδή την Κωνσταντινούπολη. «Από το βάρος που έχουμε, μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα σημαντικό εμπορικό δίκτυο στην Αδριανούπολη», είπε. «Αυτά είναι σημαντικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι εμπορικά στοιχεία προμηθεύονταν από την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας εδώ», πρόσθεσε. «Το βάρος που έχουμε ανήκει στον τέταρτο αιώνα, ή περίπου πριν από 1.600 χρόνια», εξήγησε.



Αεροφωτογραφία της τετράγωνης κατασκευής όπου βρέθηκε το βαρίδι στην αρχαία πόλη
της Αδριανούπολης,


Οι ανασκαφές στην Αδριανούπολη τον τελευταίο χρόνο αποκάλυψαν κατασκευές όπως δύο λουτρά, εκκλησίες, μία αμυντική κατασκευή, τάφους, αμφιθέατρο, μία τοξωτή και θολωτή κατασκευή, μνημειακή λατρευτική κόγχη, τείχη πόλης, βίλες και άλλα μνημειακά κτίρια.


ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ