Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό αφιερωμένο στον Δία



Στην χερσόνησο του Σινά

Αρχαιολογική ανασκαφή στη βόρεια χερσόνησο του Σινά και συγκεκριμένα στο Tell el-Farma, αποκάλυψε έναν αρχαίο ναό αφιερωμένο στον θεό Δία, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το Tell Al-Farma, γνωστό και ως Pelusium στην αρχαιότητα, χρονολογείται από την ύστερη φαραωνική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά την ελληνορωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.
Ανάμεσα στα ευρήματα, περιλαμβάνονται πρόσθετα αντικείμενα από την παλαιοχριστιανική και ισλαμική εποχή.



Το Pelusium ανασκάφηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1900 από τον Γάλλο αιγυπτιολόγο Jean Clydet, ο οποίος βρήκε σε θραύσματα αρχαιοελληνικές επιγραφές του ναού Διός-Κασίου (ο Δίας-Κάσιος είναι ένας συνδυασμός του Δία, του θεού του ουρανού στην ελληνική μυθολογία και του όρους Κάσιος από τη Συρία) στην περιοχή.



Οι σημερινές ανασκαφές αποκάλυψαν τελικά τον ναό μεταξύ του οχυρού Pelusium και μιας μνημειακής εκκλησίας, αφού εντοπίστηκαν κίονες και μια σειρά από μεγάλους ογκόλιθους γρανίτη. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι ογκόλιθοι σχημάτιζαν μια σκάλα για να φτάσουν στην πλατφόρμα του ναού και ήλπιζαν να εφαρμόσουν μια φωτογραμμετρική έρευνα για να καθορίσουν το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού.

Επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν επίσης ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός ανέθεσε στον Τίτο Φλάβιο Τιτάνα να πραγματοποιήσει εργασίες ανακαίνισης του ναού κατά την περίοδο που ο Αδριανός ίδρυσε νέες ρωμαϊκές πόλεις και μνημεία στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο.

The LiFO team

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ