Δεκατέσσερις αρχαίοι τάφοι αποκαλύφθηκαν στα Φάρσαλα


Δεκατέσσερις τάφοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ άλλοι ανήκουν στην πρώιμη εποχή του σιδήρου, ήρθαν στο φως, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στην πόλη των Φαρσάλων.


Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για την ιστορία των Φαρσάλων, καθώς εκτός του ότι επιβεβαιώνει τη θέση του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για την έκτασή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερα ευρήματα, το τείχος της, εμφανίζεται να εκτείνεται βόρεια, πολύ περισσότερο από τη μέχρι σήμερα γνωστή θέση.


Όσον αφορά τους τάφους που βρέθηκαν, η υπεύθυνη αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που επιβλέπει τις εργασίες, κ. Σοφία Καραπάνου, δηλώνει στην «Ε»: «Στο πλαίσιο των εργασιών του μεγάλου έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στα Φάρσαλα, που υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, αποκαλύφθηκαν δεκατέσσερις τάφοι στη θέση του αρχαίου νεκροταφείου της πόλης.Τέσσερις χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του σιδήρου εκ των οποίων οι τρεις είναι κιβωτιόσχημοι με λίθινες πλάκες και ένας είναι χτιστός θολωτός με μικρό δρόμο.

Οι άλλοι δέκα χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους, εκ των οποίων ξεχωρίζει ιδιαίτερα ένας που βρίσκεται έξω από το βόρειο τείχος της αρχαίας πόλης, και είναι κιβωτιόσχημος μνημειακής κατασκευής και πιο συγκεκριμένα είναι κατασκευασμένος με μαρμάρινες πλάκες και μαρμάρινους κυβόλιθους.
Σε αυτόν τον τάφο βρέθηκαν δύο σκελετοί, ο ένας εκ των οποίων είναι σε καλή κατάσταση και συνοδευόταν από ένα ξίφος. Πιθανόν να ήταν πολεμιστής».


Τα κινητά ευρήματα θα μεταφερθούν στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών που πραγματοποιούνται για την κατασκευή του δικτύου, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά, καθότι η θέση των τάφων δεν επηρεάζει την πορεία τους.

Πηγή: eleftheria.gr