Αναζητώντας την Κλεοπάτρα: Μια αρχαιολογική ανακάλυψη ίσως οδηγεί στο χαμένο τάφο της



Ένα αλαβάστρινο κεφάλι της Κλεοπάτρας και μέρος μάσκας που πιστεύεται ότι ανήκε στον Μάρκο Αντώνιο, έχουν βρεθεί στο ναό Taposiris Magna

Μια σήραγγα λαξευμένη μέσα σε στρώματα βράχων ανακαλύφθηκε κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγεί στο χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.

Η σήραγγα, η οποία χαρακτηρίστηκε «γεωμετρικό θαύμα», εκτείνεται για σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο, έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και μοιάζει με τη σήραγγα του Ευπαλίνου στη Σάμο, που τιμάται ως ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα του κλασικού κόσμου. Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι πεπεισμένη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ότι η τελευταία φαραώ της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και ο Ρωμαίος εραστής της, Μάρκος Αντώνιος, τάφηκαν μέσα στο ναό.




Όνειρα θερινής νυκτός ...!!!

Τώρα δηλώνει βέβαιη ότι η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς τον τάφο τους.
Ο ναός, το όνομα του οποίου σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι», βρίσκεται κοντά στην Αλεξάνδρεια.Η Μαρτίνεζ δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βασίλισσα να είναι θαμμένη εκεί και, αν είναι, η εύρεση των λειψάνων του τελευταίου φαραώ της Αιγύπτου θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό, η Κλεοπάτρα έθεσε σε εφαρμογή λεπτομερή σχέδια για να ταφούν και οι δύο εκεί, μαζί στην αιωνιότητα.

Ο Μαρτίνεζ είχε δηλώσει στο National Geographic: «Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναπαραστήσει το μύθο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το πραγματικό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι παρέχει αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, ώστε να απολαύσουν την αιώνια ζωή μαζί».


Ο «Μεγάλος Τάφος του Όσιρι» @Wikipedia

Η Μαρτίνεζ μπορεί τώρα να βρίσκεται στο σωστό δρόμο μετά την ανακάλυψη της σήραγγας που είναι λαξευμένη στο βράχο και βρίσκεται περίπου 15 μέτρα κάτω από το ναό.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή βρήκαν ένα τμήμα της σήραγγας που ήταν βυθισμένο κάτω από τη Μεσόγειο, ενώ μεγάλος αριθμός κεραμικών αγγείων και κεραμικών ελκυστήρων βρέθηκαν κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένα ορθογώνιο μπλοκ ασβεστόλιθου.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna μπορεί επίσης να βρίσκονται κάτω από το νερό λόγω τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ του 320 μ.Χ. και του 1303 μ.Χ..

Η Μαρτίνεζ ανακάλυψε επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που φέρουν τις εικόνες και τα ονόματα τόσο της βασίλισσας Κλεοπάτρας, όσο και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έναν αριθμό αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.

Μια πανούργα βασίλισσα
Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία μιας μακράς σειράς Πτολεμαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου, οι οποίοι κατάγονταν από τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ. όταν αυτοκτόνησε με δηλητήριο φιδιού.

Η Πτολεμαία Κλεοπάτρα έγινε (φαραώ)  βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΓ', και ο αδελφός της έγινε συνβασιλέας της. Τα αδέλφια κυβέρνησαν την Αίγυπτο ως σύζυγοι.

Για να κερδίσει την υποστήριξη του αιγυπτιακού λαού, η Κλεοπάτρα αυτοανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρα, του αιγυπτιακού θεού του ήλιου.

Η Κλεοπάτρα έπαιξε τεράστιο ρόλο στο ρωμαϊκή ιστορία, συνάπτοντας αρχικά σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα -με τον οποίον έκανε και ένα γιο τον Καισαρίωνα- και ακολούθως με τον Μάρκο Αντώνιο. Ωστόσο, ο Αντώνιος παντρεύτηκε την Οκταβία, για να συνάψει συμμαχία με τον αδελφό της, τον Οκταβιανό.
Ο Αντώνιος εγκατέλειψε τη νέα του σύζυγο για την Κλεοπάτρα και οι δύο εραστές παντρεύτηκαν στην Αίγυπτο.
Ο Οκταβιανός κήρυξε τον πόλεμο στην Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, νικώντας και τους δύο στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου.

Το τέλος των δύο εραστών θυμίζει πολύ την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και ορθώς, καθώς την ενέπνευσε: Η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε παραγγείλει για τον εαυτό της και η εξαφάνισή της οδήγησε στην πεποίθηση ότι αυτοκτόνησε. Ο Αντώνιος πέθανε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας, αφού αυτομαχαιρώθηκε θανάσιμα επειδή νόμιζε ότι η βασίλισσά του είχε αυτοκτονήσει.

Λίγο αφότου ο Αντώνιος υπέκυψε στα τραύματά του η Κλεοπάτρα πράγματι αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα δηλητηριώδες φίδι να τη δαγκώσει.
Δεν ήταν ο έρωτά που την οδήγησε στην αυτοκτονία, αλλά η αποτυχημένη της προσπάθεια να σαγηνεύσει και τον Οκταβιανό. Η βασίλισσα ήξερε ότι εάν έπεφτε στα χέρια του θα είχε πολύ άσχημο και ατιμωτικό τέλος.
Ο Οκταβιανός επέστρεψε στη Ρώμη, όπου έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας, με το όνομα Οκταβιανός Αύγουστος.


Αίγυπτος : Ευρήματα σε πτολεμαική πόλη








«Παραμύθι» η ανακάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας

Απάντηση για όλα όσα ακούγονται και είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ενδεχόμενο να βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου σε περιοχή κοντά στην Αλεξάνδρεια, δίνει ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας Χάρης Τζάλας.

Ο Χάρης Τζάλας είναι επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας καθώς και επικεφαλής των ενάλιων και χερσαίων ανασκαφών της ελληνικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια.

Όπως υποστηρίζει στη «Ζούγκλα», «η είδηση σχετικά με την πιθανή ανακάλυψη ενός τέτοιου τάφου δεν στέκει και είναι ουσιαστικά ένα παραμύθι», εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους.

Παράλληλα μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «οι Αιγύπτιοι τα τελευταία δύο χρόνια αφήνουν να διαρρέουν τέτοιες φήμες περισσότερο για τουριστικούς λόγους».

Ερωτηθείς για το τι είναι τελικά αυτή η κατασκευή που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο με επικεφαλής την Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι σαφής: «Πρόκειται για μια κατασκευή σήραγγας η οποία είναι γνωστή σε εμάς και χρησιμοποιούνταν μάλλον για ύδρευση ενώ έχει μια ομοιότητα με το Ευπαλίνειο όρυγμα που βρίσκεται στη Σάμο. Τίποτε περισσότερο».

Ο Αλεξανδρινός Χάρης Τζάλας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με εξαιρετικό ενδιαφέρον δίνει και ξεκάθαρη απάντηση για το που μπορεί να βρίσκεται ο περιζήτητος τάφος της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου που όλοι θέλουν να ανακαλύψουν.
Tι έχει προηγηθεί

Υπενθυμίζεται πως ξαφνικά διέρρευσε στο Διαδίκτυο πως Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν κοντά στην Αλεξάνδρεια μία σήραγγα κάτω από τον ναό του Όσιρι, σε βάθος 13 μέτρων, και πιστεύουν ότι ίσως αυτή οδηγεί σε δύο τάφους που αναζητούν με πάθος εδώ και δεκαετίες: της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου. Οι ανασκαφές έλαβαν χώρα στον «Μεγάλο Τάφο του Όσιρι» (στην αρχαιολογική θέση Μεγάλη Ταπόσιρις ή Taposiris Magna), περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια, την αλλοτινή πρωτεύουσα της χώρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας θεωρεί ότι είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν οι τάφοι εκεί, όμως η σήραγγα αναπτέρωσε τις ελπίδες των αρχαιολόγων που ονειρεύονται να είναι εκείνοι που θα εντοπίσουν τελικά τον τάφο της Κλεοπάτρας. Η σήραγγα που βρέθηκε έχει μήκος 1,5 χλμ. και ύψος 1,80 μ. το δε πλάτος της είναι περίπου 0,90μ. Κάποιοι υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή πως  μοιάζει με τη σήραγγα του Μεγαρίτη αρχιτέκτονα Ευπαλίνου που κατασκεύασε για αρδευτικούς λόγους παρόμοιο έργο στη Σάμο περίπου το 550 π.Χ.

Η Καθλίν Μαρτίνεζ ασχολείται 15 χρόνια με την ανασκαφή αυτή και επιμένει ότι η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος τάφηκαν μέσα στο ναό και ότι η σήραγγα θα οδηγήσει στους δύο τάφους.  Η ίδια θεωρεί ότι αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα.

Σλυμφωνα με τον θρύλο, στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ., η Κλεοπάτρα Ζ’ της Αιγύπτου, η Φιλοπάτωρ, έβαλε τέλος στη ζωή της με δηλητήριο οχιάς. Το δηλητήριο του φιδιού, που θεωρείται σύμβολο της θεϊκής βασιλείας, ήταν ο κατάλληλος θάνατος για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την επιθυμία της, μάλιστα, η 39χρονη βασίλισσα θάφτηκε δίπλα στον μεγάλο έρωτά της, τον Μάρκο Αντώνιο.  Ωστόσο, ο τάφος του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας δεν βρέθηκε ποτέ.  Μάλιστα αποτελεί και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ερευνητών και αρχαιολόγων.


ΕΔΩ

















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ