ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ


Ελληνικός μύθος
Στην αρχή του χρόνου, ένας Τιτάνας ονόματι Προμηθέας έδωσε στους ανθρώπους το δώρο της φωτιάς. Ο θεός Δίας ήταν έξαλλος με τον Τιτάνα που δεν του ζήτησε πρώτα την άδειά του και με τους ανθρώπους που δέχτηκαν το δώρο, έτσι επινόησε ένα σχέδιο για να τιμωρήσει τους πάντες.

Διέταξε τον Ήφαιστο να δημιουργήσει μια όμορφη γυναίκα την οποία ονόμασε Πανδώρα. Η Αφροδίτη της έδωσε το δώρο της ομορφιάς, ο Ερμής της έδωσε την πονηριά, η Αθηνά της δίδαξε διάφορες τέχνες και η Ήρα της έδωσε το δώρο που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία των ανθρώπων: την περιέργεια. Τότε ο Δίας διέταξε τον Ερμή να πάρει την όμορφη γυναίκα στη Γη.


Πριν ξεκινήσει το δρόμο του για τη Γη, ο Δίας χάρισε στην Πανδώρα ένα χρυσό κουτί επιστρωμένο με πολύτιμους λίθους δεμένο με χρυσά σχοινιά και την προειδοποίησε ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να το ανοίξει.
Ο Ερμής ξενάγησε την Πανδώρα στον Όλυμπο και την παρουσίασε στον αδερφό του Προμηθέα, τον Επιμηθέα. Οι δυο τους παντρεύτηκαν και έζησαν ευτυχισμένοι, αλλά η Πανδώρα δεν μπορούσε να ξεχάσει το απαγορευμένο κουτί. Όλη μέρα σκεφτόμουν τι θα μπορούσε να είναι μέσα. 


Στην Θεογονία του Ησιόδου, η Πανδώρα πλάστηκε από χώμα από τον Ήφαιστο. Η Αθηνά (ή ο Ερμής) της έδωσε ζωή και οι θεοί του Ολύμπου της έδωσαν όλα τα χαρίσματα και τις ικανότητες, και μαζί μια επικίνδυνη γοητεία.

Λαχταρούσε να ανοίξει το κουτί, αλλά πάντα έδενε τα χρυσά κορδόνια και επέστρεφε το κουτί στο ράφι του.
Ωστόσο, η περιέργεια της Πανδώρας την κέρδισε. Πήρε το κουτί και τράβηξε τα κορδόνια λύνοντας τους κόμπους.

John William Waterhouse: Pandora - 1896

 Προς έκπληξή της, όταν σήκωσε το βαρύ καπάκι, ένα σμήνος κακοτυχιών έσκασε από το κουτί: αρρώστια, φθόνος, ματαιοδοξία, δόλος και άλλα κακά πέταξαν έξω από το κουτί με τη μορφή σκόρων. Αλλά μεταξύ όλων αυτών, μια όμορφη λιβελούλα πέταξε διαγράφοντας ίχνη χρώματος μπροστά στα έκπληκτα μάτια της Πανδώρας.



Ο Δίας, ενοχλημένος από την πράξη του Προμηθέα να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς και να τη μεταφέρει στους ανθρώπους, του στέλνει την Πανδώρα για σύζυγο. Ο Προμηθέας, καχύποπτος, αρνείται να τη δεχτεί. Αλλά ο αδελφός του ο Επιμηθέας δέχεται για γυναίκα του την Πανδώρα η οποία φέρνει μαζί της ένα μυστηριώδες κουτί, δώρο του Δία για το γάμο τους.

Αν και η Πανδώρα είχε απελευθερώσει τον πόνο και τα βάσανα στον κόσμο, είχε επίσης αφήσει την ελπίδα να τους ακολουθήσει.
Και είναι η ελπίδα που επιτρέπει στην ανθρωπότητα να προχωρήσει μπροστά παρά τις αντιξοότητες.



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ