Τύμβος Καστά-Αμφίπολη. Πολλά τα ερωτήματα

  

Γ. Μπατζακίδης: Τύμβος Καστά-Αμφίπολη. Πολλά τα ερωτήματα...Σε ανάρτησή του ο λογοτέχνης ερευνητής Γ. Μπατζακίδης, σημειώνει:...Το 2014 είχε μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ως μια τεράστια ανακάλυψη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έκτοτε, υπήρξε η απόλυτη σιωπή, μέχρι που πριν απο δυο μήνες περίπου δώθηκε η άδεια επίσκεψης του μνημείου, σε ειδικές ολιγομελείς ομάδες.Έτσι, μαζί με τον Κώστα Μαυρομάτη, αδράξαμε την ευκαιρία και το επισκεφθήκαμε χθες Κυριακή 14 Μαΐου.

 

Θα σας μιλήσω για τις προσωπικές μου εντυπώσεις και απόψεις για τούτο το μοναδικό στον κόσμο μνημείο (δεν είμαι, ούτε το παίζω αρχαιολόγος, εκφράζω απλά τις ανησυχίες μου). Πρόκειται λοιπόν, για ένα μνημείο, που σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, μιας και κατά την προσωπική μου άποψη, είναι έργο που κατασκευάστηκε ως Ιερατείο και όχι ως τάφο, με εντολή του ιδίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όσο ζούσε και πιστεύω ακράδαντα, ότι πρόλαβε και το είδε πριν την εκστρατεία του στην Ασία.

Το κτίσμα που έχει θολωτή οροφή, έχει 25 μέτρα μήκος με τέσσερις θαλάμους.

Στην είσοδό του έχει δύο σφίγγες που προτάσσουν τα δεξιά πόδια τους ελαφρώς μπροστά και αυτό σημαίνει πως το κεφάλι της δεξιάς σφίγγας κοιτούσε προς τα έξω και το κεφάλι της αριστερής προς τα μέσα του μνημείου. Αφορά την ιστορία του αινίγματος της σφίγγας, ίσως, προσαρμοσμένη στα Μακεδονικά πρότυπα τότε.

Φωτο Αρχείου

Στον δεύτερο θάλαμο, υπάρχουν οι μοναδικές Καρυάτιδες που αποτελούν τις βάσεις στήριξης του κτιρίου από κάτω προς τα πάνω, που σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης τις φιλοτέχνησε εκεί επιτόπου και έχουν απίστευτες λεπτομέρειες.
Στον τρίτο θάλαμο υπάρχει το ψηφιδωτό με την “Αρπαγή της Περσεφόνης” τον ψυχοπομπό Ερμή και τον Πλούτωνα με όλη την σημασιολογία της νεκρικής αυτής σκηνής. Ήταν σκεπασμένο λόγω των εργασιών διότι βρισκόμαστε μέσα σε εργοτάξιο.

φωτο Αρχείου


Και τέλος στον τέταρτο θάλαμο υπάρχει ένας μακρόστενος τάφος, όπου επάνω του χτίστηκε μεταγενέστερα ως φαίνεται, ο μεγαλύτερος ίσως, κιβωτιόσχημος τάφος που έχετε δει.
Το κτίριο υπέστει μερικές μετατροπές και επεκτάσεις από την αρχική του κατασκευή.
Αυτές πιστεύω, πάντοτε αυθαίρετα από προσωπικές μου απόψεις (ενός μη ειδικού), ότι έγιναν με εντολή του Κάσσανδρου μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Λεπτομέρειες και ακριβείς πληροφορίες, θα μάθετε αποκλειστικά από τους αρχαιολόγους.
Ο περίβολος του μνημείου είναι περίπου 500 μέτρα και έχει τρία μέτρα ύψος επενδεδυμένος με μάρμαρα Θάσου. Και θέλω τώρα αγαπητοί μου φίλοι, να υπολογίσετε 500m επί 3m ύψος επί 5cm πάχος των μαρμάρων που αποτελούν την επένδυση του περιβόλου, πόσοι τόνοι μαρμάρων χρειάστηκαν συν το κτίριο που είναι εξ’ ολοκλήρου με μάρμαρο (πλήν του πρώτου θαλάμου που είναι μεταγενέστερος με κονίαμα) για την κατασκευή τούτου του μνημείου;
Που αν δεν το δείτε από κοντά, τα λόγια είναι αδύνατον να το περιγράψουν, μιας και στον ελλαδικό χώρο τουλάχιστον, δεν υπάρχει όμοιό του παρά μόνον στα μνημεία της Μικράς Ασίας.
ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ.
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ.

https://xanthi2.gr

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ