Αρχαία Λέρνα, εκεί που ο ήρωας Ηρακλής σκότωσε την Λερναία Ύδρα...


Οι εκβολές της Λέρνας
Περιήγηση στην Αρχαία Λέρνα: μύθος και αρχαιολογικός χώρος
Συνυφασμένος με το μύθο της Λερναίας Ύδρας, όπως λέει το όνομα της Λέρνας, είναι ο τόπος που μπορείς να γνωρίσεις από κοντά τον αρχαίο μύθο. Η πηγή σχηματίζει τη λίμνη Αλκυωνία και σαν ποταμός χύνεται στον Αργολικό κόλπο.

Ο μύθος κατά πάσα πιθανότητα αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν ύστερα από καταστροφές που προκαλούσαν οι πηγές. Ο Ηρακλής εκπονεί ένα μεγάλο τεχνικό έργο και κατευθύνει τα νερά από τις μικρές πηγές (τα κεφάλια της Ύδρας) σε ένα κεντρικό υδάτινο κανάλι (το αθάνατο κεφάλι) μέσα από μεγάλες δυσκολίες γιατί οι πηγές ξεπετάγονταν παντού στο έδαφος (τα κεφάλια που ξαναβγαίνουν).

Η λίμνη Αλκυονία
Σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής έβγαλε τη Λερναία Ύδρα από τη φωλιά της με πυρωμένα βέλη. Όταν όρμηξε κατά πάνω του αυτός έκοψε με το τσεκούρι το ένα από τα εννέα κεφάλια αλλά φύτρωσαν άλλα δύο. Πρόσταξε τότε τον ανιψιό του Ιόλαο να φέρει ένα καμμένο ξύλο ώστε να καίει τα κομμένα κεφάλια για να μην ξαναβγούν. Έτσι τα έκοψε όλα εκτός από το τελευταίο που ήταν το μεγαλύτερο και αθάνατο. Το έκοψε κι αυτό και το έθαψε βαθιά μέσα στη γη για να μη ξαναζωντανέψει και βγει στην επιφάνεια.

Η οικία των Κεράμων
Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μνημείο που να θυμίζει το μύθο ή να είναι αφιερωμένο σε αυτόν. Η Λέρνα είναι το σημερινό χωριό Μύλοι το όνομα των οποίων προέρχεται από τους νερόμυλους που υπήρχαν στη Φραγκοκρατία.
Υπάρχει επίσης αρχαιολογικός χώρος που χρονολογείται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Περίπου το 2.300 πΧ οχυρώνεται και χτίζεται η «Οικία των Κεράμων» ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίσμα που πήρε το όνομα του από το πλήθος των κεράμων στέγης που βρέθηκε στις ανασκαφές. Ήταν ανάκτορο της εποχής και ανήκε σε κάποιο προύχοντα. Σ'ένα από τα δωμάτια του βρέθηκε καμένος πηλός με αποτυπώματα σφραγίδων με τις οποίες σφράγιζαν κιβώτια, αγγεία, καλάθια, κλπ. κάτι που μαρτυρά εμπόριο με άλλα κέντρα του Αιγαίου. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν τάφοι οι οποίοι βρέθηκαν συλημένοι. Τριγύρω υπήρχαν κι άλλα μικρότερα κτίρια φτιαγμένα από πλίθρα. Τα κτίρια και η οχύρωση καταστράφηκαν περίπου το 2.200 πΧ. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος.

Η οικία των Κεράμων

Οι Μύλοι βρίσκονται σε απόσταση 10 χλμ από το Άργος και 11 από το Ναύπλιο.


ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Ο οικισμός της Λέρνας, στη δυτική πλευρά του Αργολικού Κόλπου, στο σημερινό χωριό των Μύλων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θέσεις των προϊστορικών χρόνων στην Ελλάδα. Η χρήση του χώρου για 5.000 χρόνια περίπου, από τη Νεολιθική μέχρι και τη Μυκηναϊκή εποχή (6 η -1 η χιλιετία π.Χ.) σχημάτισε με τα αλλεπάλληλα στρώματα κατοίκησης ένα χαμηλό τεχνητό λόφο. Στα βαθύτερα στρώματα ερευνήθηκαν οικίες της Πρώιμης και Μέσης Νεολιθικής εποχής ( Λέρνα Ι και ΙΙ : 6 η -5 η χιλιετία π.Χ.). 
 Ορατό είναι σήμερα μόνο ένα σπίτι της Μέσης Νεολιθικής εποχής. 
Η μεγάλη ακμή της Λέρνας συνδέεται με την Πρωτοελλαδική ΙΙ φάση ( Λέρνα ΙΙΙ: 2700-2200 π.Χ.), οπότε ο οικισμός απέκτησε ισχυρή οχύρωση με πύλη και δύο πύργους στα νότια. 
Ανάμεσα στις ορθογώνιες, συνήθως μονόχωρες οικίες της εποχής αυτής διακρίνεται ένα μνημείο κτήριο, διαστάσεων 12Χ25 μ., με κύρια είσοδο στα ανατολικά και μία σειρά δωματίων κατά τον Α-Δ άξονα του καθώς και διαδρόμους στις μακριές του πλευρές. Το κτήριο ήταν διώροφο, κτισμένο με πέτρες στα θεμέλια και ωμές πλίθες στην ανωδομή, και στέγη από κεραμίδια. Μεγάλο μέρος αυτών βρέθηκε στο στρώμα καταστροφής του και έδωσε στο κτήριο τη συμβατική ονομασία "Οικία των Κεράμων". 

Η "Οικία των Κεράμων". 

Στο νότιο από τα δύο μικρά δωμάτια που είχαν πρόσβαση μόνο από την εξωτερική πλευρά του κτηρίου βρέθηκαν πάνω από 150 πήλινα σφραγίσματα με αποτυπώματα από 60 περίπου σφραγίδες που διασώθηκαν χάρη στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το κτήριο.
 Οι πήλινες αυτές μάζες, με τις άλλες σφραγίζονταν το περιεχόμενο αγγείων και καλαθιών αποτελούν αδιάψευστες μαρτυρίες για την ύπαρξη ενός πρώτου αστικού συστήματος κεντρικής διοίκησης. 
Πάνω στο κατεστραμμένο κτήριο ιδρύθηκε κατά την ΠΕ ΙΙΙ φάση (Λέρνα IV : 2200-2000 π.Χ.) ένας τύμβος, διαμέτρου 19 μέτρων, με λίθινο περίβολο που δεν χρησίμευε για ενταφιασμούς και θεωρήθηκε για το λόγο αυτό ως ένα είδος απόδοσης σεβασμού στους ένδοξους προγόνους.

 Η καταγωγή συνεχίστηκε κατά την ΠΕ ΙΙΙ φάση αλλά και τη Μεσοελλαδική εποχή ( Λέρνα V : 2000-1700 π.Χ.) σε οικίες με ορθογώνια αλλά και αψιδωτά περιγράμματα. Οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική, στα ταφικά έθιμα και στην κεραμική (εισαγωγή κεραμικού τροχού) αποδόθηκαν σε  Έλληνες. Κατά τη μετάβαση από τη Μεσοελλαδική στην Υστεροελλαδική Εποχή ( Λέρνα VI: 1700-1600 π.Χ.) δύο λακκοειδείς τάφοι κατασκευάστηκαν μέσα στα ερείπια της οικίας των Κεράμων. 
Η καταγωγή που συνεχίζεται και κατά τους Μυκηναϊκούς Ανακτορικούς χρόνους ( Λέρνα VII : 14 ος -13 ος αιώνας π.Χ.) μαρτυρεί την ύπαρξη μιας ακμάζουσας, αν και δορυφορικού χαρακτήρα, πόλη στο περιβάλλον των ισχυρών Ακροπόλεων της Αργολίδας. Παρότι στους Ιστορικούς χρόνους η Λέρνα αποτελεί μία ήσσονο σημασίας θέση, ο Μύθος τοποθετεί εδώ την απύθμενη λίμνη Αλκυονία αλλά και την πηγή Αμυμώνη, όπου φώλιαζε η Λερναία Ύδρα, την οποία εξολόθρευσε ο ημίθεος Ηρακλής στον 2ο  άθλο του. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Λέρνα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους 


Πηγή ://www.choicegreece.com/ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΛΑΤΟΣ
Αρχαιολογικά στοιχεία ανασκαφών ://www.argolisculture.gr/





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ