Ελβετία: Βέλος 3.000 ετών που κατασκευάστηκε από μετεωρίτη, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι


Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη εμπορίου μετεωρικού σιδήρου και όχι μόνον , στην κεντρική Ευρώπη ακόμα και 3.000 χρόνια πριν.«Τέτοιες αποδείξεις για μια πρώιμη χρήση του μετεωρικού σιδήρου είναι εξαιρετικά σπάνιες», ...

Ελβετία: Βέλος 3.000 ετών που κατασκευάστηκε από μετεωρίτη, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι
Κατασκευάστηκε με σίδηρο από μετεωρίτη που έπεσε στην Εσθονία

Μια αιχμή βέλους της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στην Ελβετία κατασκευάστηκε από μετεωρίτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το βέλος χρονολογείται περίπου από το 900 προ Χριστού, έχει μήκος 39 χιλιοστά και βρέθηκε σε τοποθεσία με σωρούς κοντά στη λίμνη Μπιέλ της Ελβετίας κατά τη διάρκεια ανασκαφών τον 19ο αιώνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθε από άλλη τοποθεσία μετεωριτών σχεδόν 600 μίλια μακριά.
Σύμφωνα με την έρευνα, ωστόσο, δεν πρόκειται για μια απλή αιχμή βέλους αλλά για ένα όπλο που κατασκευάστηκε με σίδηρο από μετεωρίτη που έπεσε στην Εσθονία. Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη εμπορίου μετεωρικού σιδήρου στην κεντρική Ευρώπη ακόμα και 3.000 χρόνια πριν.

Υπάρχουν μόνο τρεις γνωστοί μετεωρίτες με παρόμοια χημική σύνθεση στην Ευρώπη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η πιο πιθανή πηγή ήταν ένας στο Kaalijarv της Εσθονίας, καθώς ο μετεωρίτης χτύπησε γύρω στο 1500 π.Χ. και «παρήγαγε πολλά μικρά θραύσματα», σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τέτοιες αποδείξεις για μια πρώιμη χρήση του μετεωρικού σιδήρου είναι εξαιρετικά σπάνιες», σύμφωνα με ανακοίνωση για την ανακάλυψη.


Μερικά από αυτά τα θραύσματα αργότερα θα είχαν μετακινηθεί νοτιοδυτικά προς την Ελβετία κατά μήκος εμπορικών οδών... Το εμπόριο σε όλη την Ευρώπη κατά την Εποχή του Χαλκού είναι ένα καθιερωμένο γεγονός: Κεχριμπάρι από τη Βαλτική (όπως η αιχμή του βέλους, πιθανώς), κασσίτερος από την Κορνουάλη, γυάλινες χάντρες από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία...

Ενώ αντικείμενα κατασκευασμένα με τη χρήση μετεωρικού σιδήρου έχουν βρεθεί στην Μ. Ασία, την Ελλάδα, τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, τέτοια αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί μόνο σε δύο τοποθεσίες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, και οι δύο στην Πολωνία.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στα χωριά  της Εποχής του Χαλκού στις ελβετικές λίμνες θα είχαν αφιερώσει το χρόνο τους στη γεωργία, το κυνήγι και το ψάρεμα, υπάρχουν ενδείξεις - συμπεριλαμβανομένων καλουπιών για χύτευση χαλκού που βρέθηκαν στο Mörigen - ότι μερικοί άνθρωποι είχαν αναπτύξει εξειδικευμένες δεξιότητες...

Τώρα, το εύρημα με το βέλος στην Ελβετία κοντά στη λίμνη Μπιέλ, έρχεται τρίτο στη λίστα. 

Με πληροφορίες από το CNN

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ