Το μοναδικό ξίφος «Εξκάλιμπερ» που βρέθηκε όρθιο στο έδαφος – Ανακαλύφθηκε στην Ισπανία



Το μοναδικό ξίφος «Εξκάλιμπερ» που βρέθηκε όρθιο στο έδαφος – Ανακαλύφθηκε στην Ισπανία και έχει ισλαμική προέλευση
Οι ερευνητές αποκάλυψαν επιτέλους τα μυστήρια του ιστορικού ξίφους που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία πριν από 30 χρόνια, το οποίο ονόμασαν «Excalibur» (Εξκάλιμπερ) λόγω της θέσης του, που έχει ομοιότητες με το θρυλικό σπαθί του βασιλιά Αρθούρου. Τα τελευταία 30 χρόνια, η προέλευση και η ηλικία του σπαθιού παρέμεναν ένα σημείο σύγχυσης — μέχρι τώρα.

Αρχαιολόγοι έκαναν μία συγκλονιστική ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Ο θαμμένος θησαυρός που ξαναγράφει την ιστορία των νομισμάτων
Το σιδερένιο σπαθί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά κολλημένο στο έδαφος όρθιο το 1994 σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην παλιά πόλη της Βαλένθια, μια πόλη στην ανατολική ακτή της Ισπανίας. Αυτή η τοποθεσία, η οποία βρίσκεται βόρεια της παλιάς Ρωμαϊκής Αγοράς, έχει δει την άνοδο και την πτώση πολλών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της Βαλένθια.
Η Βαλένθια είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ισπανίας. Iδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 138 π.Χ., με το όνομα Βαλέντια Εδετανόρουμ. Η πόλη κατακτήθηκε από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα μ.Χ. και καταστράφηκε από τον Αμπντ αλ-Ραχμάν Α΄ του χαλιφάτου των Ομεϋαδών. Υπό την κυριαρχία του χαλιφάτου, η ευρύτερη περιοχή της πόλης έγινε γνωστή ως Madînat al-Turâb (που σημαίνει «πόλη της γης» ή «άμμος»).

Πάπυρος έκρυβε ένα συναρπαστικό μυστικό για τον Πλάτωνα – Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του
Το ξίφος είναι φτιαγμένο από σίδερο και έχει ένα λοφίο διακοσμημένο με μπρούτζινες πλάκες. Στη μυθολογία, το Εξκάλιμπερ ήταν το θρυλικό σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου και εμφανίζεται σε διάφορα μεσαιωνικά ποιήματα που περιγράφουν τον Αρθούρο να τραβάει το σπαθί από μια πέτρα.

Μια κοντινή λήψη της λαβής Warrior Sword από τη Βαλένθια. Φωτογραφία: SERVICI D’ARQUEOLOGIA DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA SIAM


Το Εξκάλιμπερ της Βαλένθια

Ωστόσο, το «Εξκάλιμπερ» από τη Βαλένθια, βρέθηκε σε ιζηματογενή στρώματα από τον 10ο αιώνα μ.Χ. και ήταν πιθανότατα το όπλο ενός ιππέα από την εποχή του Χαλιφάτου της Ανδαλουσίας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το σπαθί έχει μήκος 46 εκατοστά και μια ελαφρά κυρτή λεπίδα προς την άκρη. Σπαθιά από αυτήν την περίοδο σπάνια βρίσκονται καλά διατηρημένα λόγω της στάθμης του οξυγόνου και του νερού στο έδαφος που προκαλεί την οξείδωση του σιδήρου.


Το αρχαιολογικό τμήμα της Βαλένθια αποφάσισε να καταγράψει και να επανεξετάσει τα τεχνουργήματα της συλλογής του ενόψει της 75ης επετείου του, δήλωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλένθια σε δελτίο Τύπου στις 22 Απριλίου. Ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν το ξίφος Excalibur.

Από την ανακάλυψή του, η πραγματική ηλικία του σπαθιού διέφυγε από τους μελετητές. Ωστόσο, πρόσφατες προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (SIAM) του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαλένθια έριξαν φως στην προέλευσή του, αναφέρει η Horta Noticias. Μέσω σχολαστικών τεχνικών χρονολόγησης, προσδιόρισαν ότι το ξίφος προέρχεται από τον 10ο αιώνα, καθιερώνοντας σταθερά την αρχαιότητα του πάνω από μια χιλιετία.
Η ανάλυση του SIAM δείχνει ότι αυτό το ξίφος αντιπροσωπεύει την πρώτη ανακάλυψη αυτού του είδους από την ισλαμική εποχή στη Βαλένθια. Τα ξίφη αυτής της περιόδου είναι γενικά σπάνια στην Ισπανία, ιδιαίτερα στη Βαλένθια, όπου η σύνθεση του εδάφους θέτει προκλήσεις στις προσπάθειες διατήρησης.
 
Ένας ειδικός μετράει το ξίφος της ισλαμικής εποχής που ανακαλύφθηκε στη Βαλένθια το 1994, γνωστό ως Excalibur, χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Φωτογραφία: SERVICI D’ARQUEOLOGIA DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA SIAM
 
Ο αρχαιολόγος José Miguel Osuna, ο οποίος ηγήθηκε του ερευνητικού προγράμματος στο “Excalibur” νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε ότι η λεπίδα των 18 ιντσών ήταν από την ισλαμική περίοδο λόγω της λαβής της, διακοσμημένη με μπρούτζινες πλάκες και εγκοπές για χειρισμό. Η κυρτή μεταλλική άκρη του ξίφους προκάλεσε σύγχυση στους ερευνητές, οι οποίοι θεώρησαν ότι μπορεί να ανήκε στους Βησιγότθους, αλλά ο Osuna αργότερα διέψευσε αυτή την ιδέα.

«Είναι το πρώτο ισλαμικό σπαθί που εμφανίζεται στην πόλη της Βαλένθια, με μόνο ένα παρόμοιο να έχει βρεθεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Medina Azahara, της πόλης χαλίφη Abd al-Rahman III, στην Κόρδοβα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλένθια.


Ένας έφιππος πολεμιστής μπορεί να το χρησιμοποιούσε στην εποχή του Ανδαλουσιανού Χαλίφη
Το μέγεθος του ξίφους και το γεγονός ότι δεν έχει προστατευτικό χεριού υποδηλώνουν ότι ένας έφιππος πολεμιστής μπορεί να το χρησιμοποιούσε στην εποχή του Ανδαλουσιανού Χαλίφη. 


Οι τεχνικοί του δήμου είναι ξεκάθαροι ότι η προέλευσή του είναι στην ισλαμική εποχή της Balansiya, παρόλο που μπορεί να εμφανίζει εξελικτικά χαρακτηριστικά από βησιγοτθικά μοντέλα. Μόνο ένα συγκρίσιμο δείγμα έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής, το οποίο έχει ανακαλυφθεί εν μέσω των ανασκαφών της Medina Azahara, της περίφημης χαλιφαλικής πόλης που ανατέθηκε από τον Abderramán III στην Κόρδοβα. Η ισλαμική περίοδος στην Ισπανία ξεκίνησε το 711 μ.Χ. και τελείωσε το 1492 μ.Χ
Ο πολιτιστικός εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου José Luis Moreno σημείωσε στην ανακοίνωση ότι το ξίφος ήταν μόνο ένα από τα πολλά τεχνουργήματα – από τη ρωμαϊκή εποχή έως την ύστερη μεσαιωνική περίοδο – που μελετώνται στην αρχαιολογική συλλογή της πόλης για την 75η επέτειο του τμήματος.

Credit : The Archaeology Service (SIAM) of the Valencia City Council



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ