Carl Sagan's Cosmos - Αρίσταρχος και Χόυχενς



Ο Αρίσταρχος ο Σάµιος έζησε µεταξύ του 310 και του 230 πΧ. Είχε δάσκαλο τον Στράτωνα από την Λάµψακο, (λυκειάρχη του Λυκείου του Αριστοτέλη στην Αλεξάνδρεια το 287 π.Χ.). ∆υστυχώς δεν σώζεται το βιβλίο στο οποίο ανέφερε την ηλιοκεντρική θεωρία του ο Αρίσταρχος. Γνωρίζουµε για αυτή του την θεωρία µέσω του Αρχιµήδη, από το βιβλίο του "Ψαµµίτες".
Αντίθετα όµως από την κοινή πεποίθηση, ∆ΕΝ ήταν ο πρώτος που έκανε την ανακάλυψη ότι η γη δεν είναι το κέντρο τού ηλιακού συστήµατος. Ήταν ο πρώτος που τόλµησε να µιλήσει ανοιχτά γι' αυτήν, στους "πολιτισµένους" πολυθεϊστές τής Ελλάδος. Και φυσικά καταδιώχθηκε για αθεΐα.



Ο Χόυχενς προσδιόρισε με ορθή μέθοδο και ορθό αποτέλεσμα –με μικρό μόνον σφάλμα– την απόσταση του Ηλίου από την Γη. Είχε προηγηθεί, από την αρχαιότητα, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, αλλά το αποτέλεσμα του τελευταίου ήταν εσφαλμένο (αν και όχι η μέθοδός του, η οποία, όμως, απαιτούσε μία «λεπτή» μέτρηση, ανέφικτη να γίνει αξιόπιστα στις παλιές εποχές). Πάντως, ο Χόυχενς ήταν τυχερός, διότι βασίστηκε σε μία –τελικά ορθή– υπόθεση (ότι οι διαστάσεις της Αφροδίτης είναι παρόμοιες με αυτές της Γης), η οποία δεν μπορούσε να επαληθευτεί την εποχή εκείνη.
Από το "The Backbone of Night".

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ