...φιλίας ἀλόχου καὶ ἰφθίμης
ΜYΘΟΙ , ΚΕΙΜΕΝΑ , ΕΙΚΟΝΕΣ
ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Γ. Καββαδίας
Τον Μάιο του 193 1 ο Γάλλος αρχαιολόγος Yves Béquignon έφτασε σε έναν επίπεδο ασβεστολιθικό λόφο περίπου 12 χλμ. βορειοδυτικά των Φαρσάλων προκειμένου να τον εξερευνήσει .
Ο λόφος σήμερα ονομάζεται Χτουρί ή Κτουρί, προφανώς παραφθορά της λέξης κτήριο (εννοείται αρχαίο και γενικά παλαιό κτήριο), ή Παλαιόκαστρο. Έχει ύψος περ.211 μ. και εποπτεύει τον ποταμό Ενιπέα, που ρέει στη βόρεια πλευρά του, καθώς και την πεδιάδα στην οποία διεξήχθη τον Αύγουστο του 48 π.Χ. η κρίσιμη μάχη του ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου, μεταξύ των λεγεώνων του νικητή Ιουλίου Καίσαρα και του Πομπήιου.
Στον οχυρωμένο κατά την αρχαιότητα λόφο, που δεν είναι σαφές εάν ταυτίζεται με το πόλισμα Εὐύδριον ή την Παλαιφάρσαλο, η ανθρώπινη παρουσία υπήρξε συνεχής από τη Μεσοελλαδική εποχή (2050-1680 π.Χ.) μέχρι το 198 π.Χ., οπότε λεηλατήθηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Ε΄. Διέθετε δύο οχυρωματικούς περιβόλους, τον κατώτερο, κυκλώπειας κατασκευής με μεγάλους πολυγωνικούς λίθους, και τον μικρότερο και ανώτερο από μικρές ακανόνιστες πέτρες.
Στα ριζά της δυτικής πλευράς του λόφου υπάρχει μία μικρή μαγούλα, στη βόρεια πλευρά της οποίας βρέθηκαν τα κατάλοιπα ενός ορθογώνιου κτηρίου διαστάσεων 6x14 μ., και θραύσματα δύο μαρμάρινων ανθεμίων, που πιθανολογείται ότι ανήκουν σε ακρωτήριο ναού.