ΤΕΛΙΚΑ...... Ο Απόλλωνας δεν πωλείται!



Εξαιρείται της συμφωνίας   .....για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Ο «Αστέρας» πωλείται, όχι όμως και τα αρχαία του. Εν όψει της εκποίησης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, μετά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστήρ Παλλάς», και υπό το φόβο «δέσμευσης» του αρχαϊκού ναού Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται εντός του περιφραγμένου χώρου της πλαζ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προέβη χθες σε συγκρότηση επιτροπής αυτοψίας μελών του για τον καθορισμό Ζώνης Α' απολύτου προστασίας του μνημείου.

Πρόκειται για το σημαντικό ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα, το οποίο βρίσκεται στην πλαζ του ξενοδοχείου της Βουλιαγμένης - κυριολεκτικά μέσα στην άμμο - ένας εξαιρετικός ναός  με μεγάλη ιστορία, ο οποίος μάλιστα έχει αναστηλωθεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και  σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος δεν  περιλαμβάνει και τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην έκτασή του, διότι αυτές ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος «πώλησης» του αρχαίου ναού, η Γεν. Γραμματεία Πολιτισμού φαίνεται πως επιθυμεί να θωρακίσει έτι περαιτέρω την προστασία του μνημείου, το οποίο βρίσκεται 10 μέτρα από την παραλία. Από το υπουργείο Πολιτισμού θεωρούν αδύνατον, ακόμη κι αν ήθελε κάποιος να «εκχωρήσει» το ναό στους αγοραστές της πλαζ, να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αντίκειται στο Σύνταγμα, το οποίο εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά τα μνημεία από κάθε δικαιοπραξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πωλούνται, δεν αγοράζονται, δεν τίθενται ως εγγύηση για οικονομικές δοσοληψίες και φυσικά δεν κατάσχονται, αφού ανήκουν στο Δημόσιο. 

Άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση ο ναός βρίσκεται στον αιγιαλό, δεν είναι καν δηλαδή, σε ιδιωτικό χώρο. Αλλού βρίσκονται όμως τα  προβλήματα: 

Πρόσφατα
βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με αφορμή τη διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, εντός του οποίου βρίσκεται ο αρχαίος ναός, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, θέτοντάς τους υπ' όψιν ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153Α), εκτελεστικού νόμου του άρθρου 18 παρ. 1 του Συντάγματος «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», «τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας». Επισημαίνουν επίσης ότι ο συγκεκριμένος ναός (6ου αι. π.Χ.) θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιερά του Αρχαίου Δήμου των Αιξωνίδων Αλών (Βούλας-Βουλιαγμένης), αποκαλύφθηκε το 1926-27 και από εκείνη την εποχή έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 142Α/11.04.1929) μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του. Ωστόσο, «σήμερα η πρόσβαση στο ναό είναι απαγορευμένη για τους πολίτες».

Αυτό είναι πράγματι ένα γεγονός που έχει από χρόνια καταγγελθεί, αλλά δεν έχει βρεθεί λύση ώστε ο ναός να εξαιρεθεί από τον περιφραγμένο χώρο εκμετάλλευσης της πλαζ. Το θέμα της επίσκεψης του ιερού είναι ένα ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί, καθώς η μοναδική  είσοδος που υπάρχει, είναι αυτή του συγκροτήματος. Άλλη είσοδος, ειδικά για τον ναό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, με το επιχείρημα ότι λόγω της θέσης του, ένας ανεξάρτητος διάδρομος θα διχοτομούσε την πλαζ. 

Στο παρελθόν έφοροι Αρχαιοτήτων της περιοχής είχαν ζητήσει από το ΚΑΣ, με αφορμή διάφορα έργα προστασίας και ανάδειξης του ναού, να γίνει νέα περίφραξη, ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτόν από τον κεντρικό δρόμο, αλλά και για να μην προβάλλει το αρχαίο ανάμεσα στις ξαπλώστρες, όμως είχαν αποδεχθεί και την αντίθετη άποψη, που έλεγε ότι αν μείνει ο ναός εκτεθειμένος δίχως φύλαξη σύντομα θα γινόταν σκουπιδόπος, όπως τόσα άλλα αφύλακτα μνημεία. 

Αλλά και οι ...καμπάνες του ξενοδοχείου έχουν αρχαία. Βρέθηκαν όταν γίνονταν εργασίες για την ανακαίνισή τους και σήμερα περικλείονται στον μικρό αύλειο χώρο καθεμιάς! Πρόκειται για κτίσματα της κλασικής εποχής, τα οποία είχαν κατασκευαστεί επάνω σε  μία πρωτοελλαδική εγκατάσταση της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Δεν μπορεί να πει κανείς φυσικά, ότι πρόκειται για μοναδικά ευρήματα, απλώς κάποια κατάλοιπα είναι, έχει όμως  σημασία το γεγονός, ότι τελικά οι άνθρωποι όσοι αιώνες κι αν περάσουν, ξέρουν να εκτιμούν την ομορφιά του περιβάλλοντος.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα που ανακαλύφθηκε το 1924  από παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν, σκάβοντας στην παραλία υπήρξε το ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών, ο οποίος κάλυπτε τις σημερινές περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Ο ναός κτίσθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και η σημασία του έγκειτο στο γεγονός, ότι από εκεί αναχωρούσαν τα πλοία με προσκυνητές για την Δήλο, το κατ΄εξοχή ιερό του Απόλλωνα. Γι΄ αυτό και τελούνταν τα Ζωστήρια, η ετήσια γιορτή των Αλαιέων κατά την οποία η Αττική ανανέωνε τα  δικαιώματά της επί της  ιεράς νήσου της Δήλου.


Πηγές : 
Μ. Θερμού, ΕΦΗΜ.Το Βήμα ,
 Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, ΕΦΗΜ. Ελευθεροτυπία



Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ..........
Πωλούν και αρχαίο ναό!
Οι περισσότεροι το έλεγαν για πλάκα ότι έτσι όπως το πάνε θα αρχίσουν να πουλάνε και τις αρχαιότητες. Όμως πλάκα- πλάκα, βγαίνει στο σφυρί και ένας αρχαίος ναός!


Για πρώτη φορά στην ιστορία, όπως καταγγέλλει η κίνηση πολιτών Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής, θα πουληθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και αρχαίος ναός και συγκεκριμένα ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα, που βρίσκεται μέσα στην πλαζ του....
ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Πρόκειται για τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνιδών (Βούλας-Βουλιαγμένης).

Και αυτό  το σημαντικότατο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – που για να το επισκεφθεί κάποιος πρέπει να
πάρει άδεια από τον ιδιοκτήτη του Αστέρα – έχει ενταχθεί μαζί με το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση και μπορεί να βρεθεί σε χέρια ιδιωτών!

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής με αιχμή την Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση, τους 300 βουλευτές, τα πολιτικά κόμματα και τις δικαστικές αρχές να δράσουν άμεσα προκειμένου:

-Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου ( αρχαίου ναού και των υποδομών που τον συνοδεύουν), καθώς και του δάσους και της παραλίας με τα οποία ήταν από την αρχαιότητα δεμένος

-Να απαλλοτριωθεί  το ταχύτερο δυνατόν ο χώρος των μνημείων και να έχει αυτόνομη είσοδο, όπως όλα τα μνημεία.

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που έκανε η Αρχαιολογική Εταιρεία το 1926 και το 1927.

Έχει σχήμα παραλληλόγραμμο και είναι διαστάσεων 13 Χ 7 μέτρα. Αποτελείται από μια σειρά κιόνων που περιβάλλει τον ναό περιμετρικά, με έξι κίονες σε κάθε πλάγια πλευρά και τέσσερις κίονες στις στενές πλευρές.

Επτά περίπου μέτρα μπροστά από την είσοδο του ναού βρίσκεται ο βωμός του οποίου σώζεται η θυμέλη.



opontiki.gr
www.anti-ntp.net

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ