ΒΡΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΜΑΙΑ ΜΕ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΌ 2.300 ΧΡΌΝΙΑ
Η Χερσόνησος η αρχαία πόλη στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., προκειμένου να παράσχει
σιτηρά και άλλους στρατηγικούς πόρους. Οι γεωργικές εκτάσεις στις ελληνικές αποικίες στην Μαύρη Θάλασσα ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ελληνικών
πόλεων-κρατών. Οι ανασκαφές είναι του Δανέζικου Πανεπ. Aarhus όπου οι αρχαιολόγοι διερευνούν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα από την αιχμή του μέχρι την παρακμή του.
σιτηρά και άλλους στρατηγικούς πόρους. Οι γεωργικές εκτάσεις στις ελληνικές αποικίες στην Μαύρη Θάλασσα ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ελληνικών
πόλεων-κρατών. Οι ανασκαφές είναι του Δανέζικου Πανεπ. Aarhus όπου οι αρχαιολόγοι διερευνούν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα από την αιχμή του μέχρι την παρακμή του.
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο: Image: Vladirmir Stolba
Ένα από τα συμπεράσματα μέχρι στιγμής είναι ότι κατά την περίοδο της κρίσης στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού σκοτώθηκε μετά από μια στρατιωτική εισβολή. Οι σκελετοί των ανθρώπων αυτών μπορούν να βρεθούν μόλις 40 cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε μια σειρά από δομές στέγασης που οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκαψεί.
" Έχουμε μάθει πράγματα που έχουν αλλάξει την άποψή μας για το τι ήταν η ζωή στην ύπαιθρο της Χερσονήσου , που οι Έλληνες ονόμαζαν Χώρα. Τα στοιχεία των αγροτικών περιοχών της πόλης, ιδίως όσον αφορά την Herakleian και της χερσονήσου Tarkhankut , είναι απίστευτα καλά διατηρημένα. Ψέμα Τα σπίτια του αγροτικού πληθυσμού που χρονολογούνται γύρω στο 300 π.Χ. σε κάθε γωνιά του είναι ανέγγιχτο σε όλο το τοπίο και με τη μορφή των ερειπίων που είναι ακόμα ορατά. Για παράδειγμα, σε μια από τις ανασκαφές των ερειπίων που έχουν βρεθεί τα ερείπια μιας ολόκληρης οικογένειας. Έτσι δουλεύουμε σε μια σκηνή δολοφονίας που χρονολογείται από 2.300 χρόνια », αναφέρει ο υπέυθηνος του έργου Vladimir Stolba, ένας αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Aarhus.
Για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα, οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Aarhus από τη Δανία, έχουν ανασκάψει σε μια σειρά ανασκαφών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Η Χερσόνησος και η αγροτική περιοχή της μόλις έχουν προστεθεί στη λίστα της UNESCO της Παγκόσμιας Κληρονομιάς - η περιοχή αποτελεί μοναδικό παράδειγμα του τρόπου που οι αρχαίες ελληνικές πόλεις και το γύρω τοπίο οργανώθηκαν.
« Είχαμε αρκετές ομάδες μαθητών από τη Δανία και τη χώρα υποδοχής, την Ουκρανία στις αποστολές μας. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία και πολύ εποικοδομητική συνεργασία. Είμαστε σε έναν τυχερή και, κατά μία έννοια, μοναδική κατάσταση να έχουμε εργαστεί σε αγροτικές περιοχές που δεν έχουν ποτέ ξανά κατοικηθεί από την καταστροφή τους στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.
«Η εικόνα που προκύπτει από τις ανασκαφές είναι ένα στιγμιότυπο των καθημερινών δραστηριοτήτων της αρχαίας αγροτιάς, της ζωής του και δραματικού θανάτου . Έχουμε βρει απαντήσεις σε πολλές από τις ερωτήσεις της έρευνας μας: για παράδειγμα, που καλλιεργήθηκαν τα ελληνικά χωράφια σιτηρών, πόσο πυκνά η περιοχή είχε κατοικηθεί και το πώς οργανώθηκε, και το πως οι αρχαίοι έχουν προσαρμοστεί στις αλλαγές σε πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον.
«Οι απαντήσεις που έχουν δώσει αφορμή για νέες ερωτήσεις που θέλουμε να εξερευνήσουμε στο επόμενο στάδιο . Η κατάσταση της «παγκόσμιας κληρονομιάς» ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να διατηρηθεί αυτή η μοναδική περιοχή, παρά την αύξηση του τουρισμού και την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής, και που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το έργο μας », καταλήγει ο Βλαντιμίρ Stolba.