Εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας του Ακτίου31 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου 2013


Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ο στόλος του Οκταβιανού, με επικεφαλής τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄, βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου (Pax Romana), που εγκαινιάστηκε με τη μονοκρατορία του Αυγούστου σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο. Επιπλέον, ο θάνατος της Κλεοπάτρας αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου.


Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη και αναδιοργάνωσε τα Άκτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων. Οι αγώνες –αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί– με την ονομασία Νέα Άκτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα απέκτησαν μεγάλη αίγλη και εντάχθηκαν στον κύκλο των σημαντικότερων πανελλήνιων αγωνιστικών διοργανώσεων (περίοδος).

Με αφορμή τη ναυμαχία του Ακτίου και τους Ακτιακούς αγώνες, η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας και ο Σύλλογος Ανθρώπολις, προτείνουν εκδηλώσεις εμπνευσμένες, για ένα κοινό που θέλει να γνωρίσει το ιστορικό μας παρελθόν και να ταξιδέψει στην Πρέβεζα. Από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτέμβρη η Πρέβεζα φιλοξενεί αγώνα δρόμου και κολυμβητικό διάπλου, ξεναγήσεις στη Νικόπολη, ομιλίες, συναυλίες και μια αισθαντική βαρκαρόλα. Αναλυτικότερα:

Το πρωί του Σαββάτου 31 Αυγούστου, στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ο κολυμβητικός διάπλους Ακτίου-Πρέβεζας, από μέλη του Κολυμβητικού Συλλόγου «Ποσειδών», του Ναυτικού Ομίλου Πρέβεζας, αλλά και μεμονωμένους αθλητές. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 20:15, στη γραφική Πλατεία Κολοβού, στην πόλη της Πρέβεζας, η δρ Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η ναυμαχία του Ακτίου: Κύκνειο άσμα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου». Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μελωδικά η υψίφωνος κ. Λουκία Σπανάκη και ο πιανίστας κ. Μάριος Καζάς.

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 09.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου, με αφετηρία το Άκτιο και τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης. Η διαδρομή μήκους περίπου 16 χλμ. θα περάσει από την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και θα κινηθεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου.

Το απόγευμα, από τις 17:30 έως και τις 19:30, αρχαιολόγοι της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα ξεναγήσουν το κοινό σε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης. Οι ξεναγήσεις θα επικεντρωθούν σε μνημεία που βρίσκονται στο εν άλσει προάστειο, χώρο τέλεσης των Ακτίων, με έμφαση στο Στάδιο και το Θέατρο, καθώς επίσης και στο Μνημείο του Αυγούστου, μνημείο-τρόπαιο της ναυμαχίας του Ακτίου.

Μετά το πέρας των ξεναγήσεων, στις 20:00, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία παραδοσιακή βαρκαρόλα στον Αμβρακικό. Παραδοσιακά ψαροκάικα, στολισμένα και φωτισμένα, θα πλεύσουν στα ήρεμα νερά του Αμβρακικού, και πολύχρωμοι ήχοι θα ακουστούν από παραδοσιακούς μουσικούς και τραγουδιστές.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου από τη ναυμαχία του Ακτίου. Μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ερμηνευμένα από το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia, θα γεμίσουν το Αρχαίο Στάδιο Νικόπολης.

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αγ. Θωμά, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας, ο Κολυμβητικός Σύλλογος «Ποσειδών» και ο Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας.

Πληροφορίες
Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και περισσότερες πληροφορίες για τα αθλητικά γεγονότα (προκήρυξη κολυμβητικού διάπλου και αγώνα δρόμου, δελτίο συμμετοχής κ.λπ.) θα αναρτηθούν στα επίσημα sites των διοργανωτών: ΛΓ ΕΠΚΑ: http://www.lgepka.gr/ και Σύλλογος Ανθρώπολις: http://anthropolispreveza.blogspot.gr/

Επίσης, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κ.κ. Αθηνά Κωνσταντάκη και Πολυξένη Μπάρκα (ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 2682089890), κ. Γιώργο Τσιλιγκίρη (Σύλλογος Ανθρώπολις, τηλ. 6948005511) και για τα αθλητικά γεγονότα με τον κ. Δημήτριο Ρούσσο (Αθλητικό Τμήμα Δήμου Πρέβεζας, τηλ. 2682025503/2682025325) εργάσιμες ημέρες και ώρες.

www.archaiologia.gr


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ