Πρόσφατα ευρήματα αλλάζουν την άποψη για τους Ρωμαίους .


Σε μια πολύ βαθιά θαμένη στο έδαφος  ιταλική πόλη, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ένα τεράστιο μνημείο που χρονολογείται 300 χρόνια πριν από το Κολοσσαίο και 100 χρόνια πριν από την εφεύρεση του κονιάματος, αποκαλύπτοντας ότι οι Ρωμαίοι είχαν μεγαλεπήβολες  αρχιτεκτονικές
φιλοδοξίες πολύ νωρίτερα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Η δομή, στην περιοχή που βρέθηκαν που είναι γνωστή ως Gabii, ακριβώς ανατολικά της Ρώμης, είναι χτισμένη με τεράστιους
ογκόλιθους πέτρας σε ένα σύστημα όπως τα Lego. Είναι περίπου το μισό μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και χρονολογείται από το 350 - 250 π.Χ.. Είναι ίσως η πρώτη επαφή με δημόσιο κτίριο που βρέθηκε ποτέ, δήλωσε ο Νίκολα Terrenato, του Πανεπιστήμιου του Michigan ,καθηγητής κλασικών, που ηγείται του προγράμματος,στη  μεγαλύτερη αμερικανική ανασκαφή στην Ιταλία τα τελευταία 50 χρόνια.

Το τεράστιο συγκρότημα, το οποίο θα μπορούσε επίσης να είναι  μια εξαιρετικά πλούσια ιδιωτική κατοικία , έχει ένα τοίχο με  πέτρα, γεωμετρικά σχέδια στο πάτωμα σε ορόφους και δύο βεράντες που συνδέονται με μια μεγάλη σκάλα. Είναι αντίθετα όλα αυτά που γνωρίζουμε ότι έκαναν  οι Ρωμαίοι για ένα  κτίριο εκείνη την εποχή, είπε ο Terrenato, και αμφισβητεί την άποψη ότι ήταν οι ρωμαίοι στην αρχαιότητα συντηρητικοί άνθρωποι ,εκείνη την εποχή όπως υποστηρίζεται .
"Υπάρχουν πολλές κατασκευαστικές λεπτομέρειες που τις εξετάσουμε και  μας λένε περισσότερα για το πώς οι Ρωμαίοι έχτιζαν σε αυτό το στάδιο ", δήλωσε ο Terrenato.« Αυτό μας δείχνει ότι είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με την τροποποίηση του φυσικού περιβάλλοντος-κοπή  στην φυσική κλίση του εδάφους και τη δημιουργία ενός τοίχου αντιστήριξης, για παράδειγμα, περίπου 250 χρόνια νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε.
"Αυτό είναι τουλάχιστον 300 χρόνια πριν από το Κολοσσαίο, και αυτό αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο, διαμορφωτικό βήμα στη διαδικασία δόμησης που οδηγεί σε αυτό ,στο στήσιμο του Κολοσσαίου δηλαδή."
Ο Terrenato εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος των ογκόλιθων του τοίχου αντιστήριξης. Κάθε ένας ζύγιζε χιλιάδες λίβρες, ασυνήθιστο για την περίοδο. Με τον μονόλιθο ήταν ο μόνος τρόπος οι κάτοικοι που θα μπορούσαν  να κρατήσουν  μια τέτοια δομή σταθερή, διότι κονίαμα δεν είχε εφευρεθεί ακόμα.
"Αυτό είναι σαν κατασκευή Lego," είπε ο  Terrenato. "Θα στοιβάζονται τους το ένα πάνω από το άλλο, χωρίς δεσμευτική κόλλα . Αυτή είναι η μόνη τεχνική που είχαν δυνατότητα  και θα πρέπει να ήταν η επιθυμία για αυτό το είδος τις μεγάλες κατασκευές  που τους οδήγησε στην εφεύρεση του κονιάματος επί 125 περίπου έτη αργότερα. "
Το εύρημα Μαΐου από τους Ρωμαίους για αιώνες ψευδών δάχτυλο που δείχνει. Ως Ιστορικοί όπως ο Κικέρων είπε ότι στην ιστορία, οι Ρωμαίοι ήταν συντηρητικοί και νηφάλιοι και έγινε πλούσιοι στην σκέψη  μόνο αφού οι στρατιώτες που κατέλαβαν την Ελλάδα και επέστρεψε στο πίσω  με μια γεύση για υπερβολή. Αλλά το νέο μνημείο προϋπήρχε πρίν από ένα ή δύο αιώνες.
"Ρώμη κατέκτησε την Ελλάδα στο 140 π.Χ.. Ρωμαίοι  ιστορικοί δήλωσαν  ότι οι στρατιώτες επέστρεψαν και ήθελαν  ελληνική πολυτέλεια, η οποία είναι ο τρόπος του προσπαθεί να μεταθέσει ευθύνες," Terrenato είπε. "Γνωρίζουμε τώρα ότι πολύ πριν κατακτήσουν την Ελλάδα, οι Ρωμαίοι είχαν ήδη άρχισαν να σκέφτονται το μεγάλο. Αυτό πάντως είναι ότι οι γνώσεις για  την άποψη των Ρωμαίων κατά την περίοδο αυτή ως πολύ μικρή έως και αφανής."
Η ανασκαφή του Gabii, που βρίσκεται κοντά  στο σύγχρονο Λάτσιο, ήταν κάποτε μια μεγάλη πόλη, αλλά φαίνεται να έχει μειωθεί από τον τρίτο αιώνα, όταν  η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μεγάλωσε. Ο στόχος του έργου στο Gabii είναι να δείξει πώς  μια πόλη στην περιοχή έμοιαζε πριν από την μεγάλη ανάπτυξη της Ρώμης. Επειδή η περιοχή είναι έξω από τη Ρώμη, οι αρχαιολόγοι είναι σε θέση να διερευνήσουν βαθύτερα στα επίπεδα της-κάτι που είναι αδύνατο να γίνει εντός των ορίων της πόλης, λόγω των μεταγενέστερων κατασκευών από πάνω .
"Ακόμα κι αν δεν θα μπορούσε να παρατηρήσει το συγκρότημα σε όλη την έκταση του  ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μνημείο χωρίς κάτι παράλληλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης", δήλωσε ο Μαρτσέλο Mogetta, έργο διευθύνων σύμβουλος και UM διδακτορικός φοιτητής στην κλασική τέχνη και αρχαιολογία. «Το στοίχημά μου είναι ότι αυτό θα γίνει σημείο αναφοράς σε μελλοντικές έρευνες της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής."
Ο Andrew Johnston, επίκουρος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, λέει "Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, Αυτό είναι μια ανακάλυψη που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την κατανόησή μας της ρωμαϊκής ιστορίας των Ρεπουμπλικανικών χρόνων.

ΟΜΩΣ......ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ...

 ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΤΟ  1000 Π.Χ ...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ......Σκυρόδεμα (τσιμέντο) του 1000 π.Χ. ίδιας ποιότητος με το σημερινό και αδιαπέραστο από την ραδιενέργεια.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ