Η πομπή της Περσεφόνης στην Μ. Ελλάδα



Αν νομίζετε ότι η αρχαία Θεά Περσεφόνη δε γιορτάζεται πλέον πουθενά στον πλανήτη, δεν έχετε παρά να διαβάσετε για το πως γιορτάζουν οι Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας την Κυριακή των Βαΐων
 ΒΙΝΤΕΟ 

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται σαν σήμερα η πομπή της Περσεφόνης στην Bova, της Μ .Ελλάδας . Η αρχαία παράδοση που προσελκύει μελετητές και περίεργους, Πραγματοποιείται από την ενορία των Αγίων Θεοδώρων και της ένωσης των ελληνόφωνων «Vùa stin cardia.»I .Ο παγανιστικός μύθος υπάρχει  στο πέρασμα των αιώνων και έχει
εμβολιαστεί με ιεροτελεστία λίγο χριστιανική , εξηγεί δε την αλλαγή των εποχών.

Την άνοιξη που συνέβη και στον χειμώνα που προήλθε από τον αρπαγή της Περσεφόνης, κόρης της Δήμητρας, θεάς της γεωργίας, από τον Άδη, θεό του Κάτω Κόσμου. Η Περσεφόνη επιτρέπεται να επιστρέψει στη γη μόνο για έξι μήνες το χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ο μύθος της Περσεφόνης στους Επιζαφύριους Λοκρούς είναι γνωστές και έρχονται σε μας, χάρη στα ανάγλυφα και τα ευρήματα και η τελετή ζει και αναβιώνει κάθε χρόνο στην Bova την Κυριακή των Βαΐων, και στο Ciuriacì tis ajosalèa των grecanici.
Ο μύθος διαιωνίζεται με την κατασκευή γυναικείων μορφών διαφόρων μεγεθών, και με όλα αυτά που η φύση έχει να προσφέρει στο πέρασμά της, μεταφέρεται σε πομπή και ευλογία. 
Ντύνουν ένα λινάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ελαιόλαδου (του πυρήνα της ελιάς του κυλίνδρου) σε ένα τέτοιο λοιπόν φτιάχνουν ομοίωμα της Περσεφόνης ,αυτά τα ομοιώματα είναι διακοσμημένα με φρούτα και λουλούδια. Η μέση τονίζεται με πολύχρωμες κορδέλες και το στρίφωμα του είναι σαν ιμάτιο του κρέμεται κάτω από το βάρος των καλαθιών του φοίνικα, φάβας, πιπεριές, φραγκοσυκιές, με τα εσπεριδοειδή . Έχουν σκουλαρίκια φασολιών, βραχιόλια από μούσμουλο, περιδέραια μιμόζας και άλλα .
Τα χέρια είναι ακουμπισμένα στους γοφούς της τοξωτό σε μια στάση της αναγκαστικής ανάπαυσης πριν από την είσοδο του χορού. Στην πορεία που πραγματοποιείται οι άνθρωποι που το μεταφέρουν ταλαντεύονται στις αναβάσεις και καταβάσεις του grecanico χωριού, και από τον άνθρωπο που, στηρίζεται το ομοίωμα στις παύσεις της πομπής, είναι σαν πατέρας που συνοδεύει τη νύφη στο βωμό.

Στην χώρα της Bova γίνεται ένα εργαστήριο στο οποίο ο μύθος γίνεται μια τελετουργία. Λίγες οικογένειες που τρέφονται από την Περσεφόνη το παρουσιάζουν με υπερηφάνεια στην χιλιετή πορεία τους , τρεις γενιές προθέσεων και τελετών θυμούνται αυτό που γίνεται τις ημέρες αυτές για την ευλογία της συγκομιδής, εδώ δε του δαμάσκηνου. Η πομπή της Περσεφόνης αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από το θάνατο στη ζωή, από τη σιωπή ,στη φωνή, από τη λήθη ,στη μνήμη. Στο τέλος της ιεροτελεστίας η Περσεφόνη ευλογημένη διαλύεται και διανέμεται στους συμμετέχοντες ,όπως ακριβώς μια θυσία στην αρχαιότητα.
Watch more video from the Top Picks channel on Frequency
















ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ