Πτολεμαίος Β’ ο Φιλάδελφος (Κως 309 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 246 π.Χ.) Φαραώ τηςΑιγύπτου από το 283 έως το 245 π.Χ. , ο δεύτερος της Δυναστείας των Πτολεμαίων, οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα κατά την ελληνιστική περίοδο. Πατέρας του ήταν ο Πτολεμαίος Α’ ο Σωτήρ, στρατηγός του Αλεξάνδρου του Μέγα και ιδρυτής της δυναστείας.
Μητέρα του ήταν η τέταρτη και ευνοούμενη σύζυγος του βασιλιά, η Βερενίκη Α’. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ισχυροποίησε τον έλεγχο της Αλεξάνδρειας πάνω στην Παλαιστίνη και τη Βόρεια Αφρική και τη μεταμόρφωσε σε κέντρο του ελληνικού πολιτισμού.
Μητέρα του ήταν η τέταρτη και ευνοούμενη σύζυγος του βασιλιά, η Βερενίκη Α’. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ισχυροποίησε τον έλεγχο της Αλεξάνδρειας πάνω στην Παλαιστίνη και τη Βόρεια Αφρική και τη μεταμόρφωσε σε κέντρο του ελληνικού πολιτισμού.
Κατά την πρόσφατη ανασκαφική περίοδο στην Αίγυπτο , η οποία διαρκεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου, η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή στο Gabal El-Nour περιοχή Beni Suef αποκάλυψε τα ερείπια ενός ναού Πτολεμαίων συγκεκρημένα του Φιλάδελφου Πτολεμαίου από ασβεστόλιθο.
Ο ναός από ασβεστόλιθο που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πτολεμαίου Β και έχει αποκαλυφθεί στον αρχαιολογικό χώρο Gabal El-Nour στο Beni
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ είπε ότι την Δευτέρα έγινε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος ναός
από την εποχή του Πτολεμαίου Β 'που έχει ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο και την περιοχή Beni Suef. "Ανακαλύπτοντας ένα τέτοιο ναό, θα ρίξει περισσότερο φως στην ιστορία της εποχής και για τον βασιλιά Φαραώ Πτολεμαίο Β , ο οποίος βασίλεψε αυτή τη χώρα για 36 χρόνια ", υποστήριξε ο Ιμπραήμ.
Φαραωνικού σχήματος αρχιτεκτονική που ακολουθείται με τα στοιχεία των θεών του Νείλου, που είναι γνωστά επίσης ως στοιχεία της γονιμότητας. Το διακοσμητικό πλαίσιο είναι του Πτολεμαίου Φιλάδελφου.
Οι ανασκαφές έχουν φθάσει στο δεύτερο επίπεδο του ναού, το οποίο αποτελείται από πολλά δωμάτια και αίθουσες εν μέρει γεμάτα με άμμο. Μια συλλογή από πήλινα αγγεία και ασβεστολιθικούς ογκόλιθους που φέρει το διακοσμητικό πλαίσιο του Πτολεμαίου Β 'βρέθηκαν επίσης μεταξύ των συντρίμμιων. Ο Mansour Boreik, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αρχαιοτήτων της Μέσης Αιγύπτου, δήλωσε από νωρίς μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Ίσιδα. Η Οι εξωτερικοί τοίχοι της ανατολικής πλευράς του ναού είναι διακοσμημένες με σκηνές από τον Πτολεμαίο Β 'σε διάφορες θέσεις πριν από τον θεό του Νείλου τον θεό Hapy, πρόσθεσε.
Author: Nevine El-Aref | Source: Ahram Online
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ