Σενάριο ενισχύει την ύπαρξη Μακεδονικού τάφου με υπόγεια κρύπτη. -ΒΙΝΤΕΟ



Ποιο στοιχείο ενισχύει το σενάριο υπόγειας κρύπτης στην Αμφίπολη
Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού που θέλουν την ανασκαφή στο μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης να τελειώνει έχει απογοητεύσει πολλούς. Ωστόσο τελικά φαίνεται ότι δεν είναι σπάνιο να υπάρχει συνέχεια στον ταφικό μνημείο με υπόγειο, καθώς κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί.


Το σενάριο αυτό δεν έχει έχει αποκλειστεί επισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού. Δηλαδή το γεγονός ότι κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου υπάρχει νέος θάλαμος.

Αυτό το σενάριο ενισχύει η ύπαρξη Μακεδονκού τάφου με υπόγεια κρύπτη.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του
υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται και η ύπαρξη μακεδονικού τάφου των αρχών του 3ου αιώνα, δηλαδή πολύ κοντά στον χρόνο κατασκευής του μεγάλου μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης, στον οποίο υπάρχει υπόγεια κρύπτη όπου γίνονταν οι ταφές. Πρόκειται για έναν θαλαμωτό τάφο.

Χαρακτηριστικά στη σελίδα του υπουργείου πολιτισμού αναφέρεται ότι:

«Νέα Καλίνδοια, Καλαμωτό, Δήμος Λαγκαδά (Νομός Θεσσαλονίκης)

Πρόκειται για ένα διθάλαμο τάφο με προθάλαμο και δύο επάλληλους θαλάμους Μία μικρή αλλά επιμελημένη μαρμάρινη είσοδος με κανονική δίφυλλη και μαρμάρινη πόρτα, οδηγούσε από τον προθάλαμο στον επάνω θάλαμο. Το δάπεδο του επάνω θαλάμου αποτελείται από πέντε στη σειρά, καλά αρμοσμένες μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες δημιουργούσαν την οροφή του κάτω κρυφού θαλάμου, στον οποίο δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης. Η κατασκευή του θαλάμου αυτού είναι ιδιαίτερα πολυτελής αφού και οι τέσσερις κάθετες πλευρές του έχουν επικαλυφθεί με χοντρές και καλά λειασμένες μαρμαρόπλακες. Στον τάφο, βρέθηκαν πέντε τουλάχιστον ταφές που χρονολογούνται από τις αρχές του 3ου μέχρι και τα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα. Τα κτερίσματα του τάφου ήταν άωτα σκυφίδια, λύχνοι, πινάκια, μυροδοχεία, θραύσματα χάλκινων επιχρυσωμένων στεφανιών κ.ά.

Συντάκτης

Μαρία Φαρμάκη, ΙΣΤ΄Ε.Π.Κ.Α».

















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ