Αποκαλύφθηκε ελληνικό οχυρό του Ελληνοβακτριανού βασιλείου



Οι επιστήμονες από τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν βρήκαν ένα ενοποιημένο σύστημα οχύρωσης στα βόρεια σύνορα της αρχαίας Βακτρίας του Ελληνοβακτριανού βασιλείου . Αυτή η χώρα υπήρχε στον 3ο αιώνα π.Χ. Το φρούριο που βρέθηκε ελέγχει τα σύνορα και προστατεύει τις οάσεις της Βακτρίας  από τις επιδρομές των νομάδων. 

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι επιστήμονες αποκάλυψαν την οχύρωση του φρουρίου, κατέγραψαν λεπτομερές αρχιτεκτονικό σχέδιο και συνέλεξαν πλούσιο αρχαιολογικό υλικό που υποδεικνύει την κατασκευή, τη ζωή και το θάνατο του φρουρίου ως αποτέλεσμα  επίθεσης.


Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., σημαντικό τμήμα της περιοχής της Κεντρικής Ασίας ανήκε στη Βακτριανή, η οποία, ως ξεχωριστή σατραπεία, ανήκε στην αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών.


Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ
Το 329 π.Χ. η Βακτρία έγινε μέρος της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου και μετά το θάνατό του προσχώρησε στο βασίλειο του Σελευκίδη που ήταν το μεγαλύτερο Ελληνικό «Ελληνιστικό» κράτος στην Ανατολή, το οποίο δημιούργησε ο διοικητής του και στρατηγός  του Αλέξανδρου, ο Σέλευκος Α' Νικάτωρ (358 π.Χ. ή 353 π.Χ. – 281 π.Χ.) ήταν ένας από τους διαδόχους του Αλέξανδρου του Μέγα, ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, και ο γιος του ήταν ο Αντίοχος Α Σωτήρας.

Διόδοτος Α΄ της Βακτρίας

Το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής ιδρύθηκε το 250 π.Χ. από τον Έλληνα σατράπη της Βακτριανής Διόδοτο Α' το Σωτήρα, ο οποίος αποσχίστηκε από τους Σελευκιδείς. Αποτέλεσε -μαζί με το μετέπειτα Ινδοελληνικό βασίλειο- το ανατολικότερο άκρο του ελληνιστικού κόσμου, καλύπτοντας μία περιοχή μεταξύ της Βακτριανής και της Σογδιανής της κεντρικής Ασίας -σύγχρονο βόρειο Αφγανιστάν- από το 250 π.Χ. έως το 125 π.Χ. Η επέκταση του Ελληνοβακτριανού βασιλείου στη βόρεια Ινδία από το 180 π.Χ. εγκαθίδρυσε το Ινδοελληνικό βασίλειο που άντεξε μέχρι το 10 μ.Χ., και ήταν το κέντρο του Ελληνοβουδισμού.

Σταδιακά το  βασίλειο  αποδυναμώθηκε από πολυάριθμες στρατιωτικές εκστρατείες και τον αγώνα για εξουσία. Ως αποτέλεσμα είχε , όταν η άνθηση  της Βακτριανής  έπαψε τον 2ο αιώνα π.Χ.,  οι ιρανόφωνοι νομάδες από τα βόρεια εδάφη, οι Saki και Yuadzhi, έσπασαν την άμυνα και απλώθηκαν στη χώρα του Ελληνοβακτριανού βασιλείου .
Πρόσφατα,  Ρώσοι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τις ανασκαφές σε αυτόν τον τομέα και καθόρισαν τον χρόνο κατασκευής του φρουρίου: περίπου στα 95-90 χρόνια του 3ου αιώνα π.Χ., την εποχή του Αντίοχου Α και στην αρχή του σχηματισμού του κράτους των Σελευκιδών. Το φρούριο κατοικήθηκε για περίπου 150 χρόνια.

Το οχυρό 
Αποτελούσε από ένα κύριο τετράγωνο με σχήμα διαμαντιού, μια τριγωνική ακρόπολη ,το φυλακτήριον (phylacterion), που περιβάλλεται από ισχυρούς διπλούς τοίχους με εσωτερική στοά πλάτους περίπου εννέα μέτρων και με τοίχους επεκτάσεως, οι οποίοι ενισχύθηκαν με 13 ορθογώνιους πύργους, τρεις από τους οποίους ήταν εξωτερικά . Έξω από το φρούριο υπήρχε μια αγορά όπου οι κάτοικοι έφερναν τα διάφορα αγαθά που χρειάζονταν οι στρατιώτες των φρουρίων.


Οι αρχαιολόγοι κατέγραψαν τη θέση κάθε αντικειμένου χρησιμοποιώντας έναν Γεωδαιτικό σταθμό ή το GPS και στη συνέχεια το έκαναν σε ένα ενιαίο σχέδιο που αποτυπώνεται με το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, κατάφεραν οι επιστήμονες  να διαπιστώσουν πού ήταν η αγορά, «έτρεξαν» το δρόμο προς την είσοδο του φρουρίου και καθόρισαν τον τόπο της επίθεσης, αυτής που καταστράφηκε το φρούριο : ...


Υπήρχαν πάνω από 200 βέλη , αιχμές από βέλη και άκρες από δόρατα που  είχαν τα στρατεύματα. Είναι περίεργο ότι το προτεινόμενο πεδίο της μάχης βρίσκεται στα ανατολικά του φρουρίου, γεγονός που υποδηλώνει ένα πιθανό περιβάλλον όπου η ανακάλυψη του εχθρού έγινε μέσω ενός συστήματος συνοριακών οχυρώσεων που φυλασσόταν και πιθανά δεν περίμεναν από εκεί επίθεση .


Οι πολεμιστές που υπερασπίστηκαν το οχυρό, σημερινή ονομασία  Ουζούνταρ, φορούσαν θωράκιση: στο εσωτερικό του τοίχου του νοτιοδυτικού οχυρού , οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πανοπλίες και δύο δεξιόστροφα στραβωμένα σιδερένια κράνη. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν μπορούν να καθορίσουν ακριβώς ποιο είδος κράνους είναι αυτά τα μπαλώματα - ίσως μια ψευτοαττική (Αττικού τύπου περικεφαλαία ) ομάδα ή Τύπος της Μήλου , οπότε είναι ακόμα πιθανό ότι αυτά είναι τα ίδια κράνη,ίδιος τύπος,  που φορούσε ο Αλέξανδρος αλλά και κατά την περίοδο του Αντίοχου Α' Σωτήρα

"Τα ευρήματα αυτά είναι εντυπωσιακά: οι άμεσες αναλογίες είναι γνωστές από τον ναό Takhti-Sanga, αλλά εκεί ήταν χάλκινοι και βρήκαμε θραύσματα σιδήρου στο Uzundar. Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο λίγα δείγματα και γλυπτά με τα οποία συγκρίνονται αυτές οι παραγναθίδες και πως αυτές τελικά καθορίζονται Είχαμε επίσης βρει στοιχεία στερέωσης, τα οποία δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την τεχνολογία κατασκευής, σύμφωνα με την παράδοση, αλλά η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα απαιτεί μακρά έρευνα ", λέει η Nigora Dvurechenskaya, ερευνητής στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας, επικεφαλής ανασκαφής της Βακτριανής αποσπασμένη στην  Αρχαιολογική αποστολή της Κεντρικής Ασίας.

Κεραμικά ευρήματα από το οχυρό 

Εκτός από τα όπλα, οι αρχαιολόγοι έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό κεραμικών, καθώς και πλούσια συλλεκτική συλλογή: σήμερα γύρω από το φρούριο βρέθηκαν περίπου 200 νομίσματα πολύ καλής συντήρησης από τα νομίσματα του Αντιόχου Α και όλων των ηγεμόνων του Ελληνοβακτριανού βασιλείου  από το Δίοδοτο μέχρι τα Ηλιοκλή  με πολύ διαφορετικές ονομαστικές αξίες: από δραχμές αργύρου έως ακάρεα (αραχνοειδή έντομα)χαλκού.

  • Ηλιοκλής Α΄ της Βακτρίας - Ο Ηλιοκλής ήταν γιoς του Ευκρατίδη Α΄ και ανέβηκε στον θρόνο δολοφoνώντας τον αδελφό του Πλάτωνα, ο οποίος είχε δολοφονήσει τον πατέρα τους. Βασίλεψε στο θρόνο της Βακτρίας και της Ινδίας από το 159 π.Χ. ως το 130 π.Χ.Ο Ηλιοκλής ήταν και ο τελευταίος Έλληνας βασιλιάς της Βακτρίας, αφού μετά το θανατό του εισέβαλαν Σκυθικές φυλές καταλαμβάνοντας πολλά εδάφη και χωρίζοντας τη χώρα σε δύο ή και περισσότερα βασίλεια.




Μια τέτοια ποικιλία αποδεικνύει ότι η Βακτριανή  στην αρχή του σχηματισμού του Σελευκιδικού βασιλείου ήταν μέρος της κυκλοφορίας του αναπτυγμένου νομισματικού συστήματος .


Απεικόνιση όλου του συμπλέγματος του Ελληνοβακτριανού φρουρίου 

Έτσι, τα υλικά στο ελληνικό αυτό φρούριο  επιτρέπουν τη μελέτη και την ανακατασκευή όλων των σφαιρών της ζωής των σελευκιδιακών και Ελληνοβακτριανών φρουρίων.


-Institute of Archaeology Russian Academy of Sciences
-ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ



ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 










ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ