Ξάνθη : Ανοίγει γιά το κοινό τις πόρτες του ο Μακεδονικός Τάφος



Το πρωί της Κυριακής ανοίγει τις πόρτες του ο Μακεδονικός Τάφος που βρίσκεται στην ορεινή Ξάνθη και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι μοναδικό στην περιοχή της Θράκης.

Το μνημείο παρέμενε κλειστό, καθώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας φύλακα σε μόνιμη βάση, ενώ όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τον τάφο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΛΑ' ΕΚΠΑ Ξάνθης ώστε να διατεθεί προσωπικό για να ανοίξει ο χώρος προς ξενάγηση.

«Ο τάφος είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει ένας υπάλληλος της υπηρεσίας αλλά δεν
είναι δυνατόν να είναι αποκλειστικά στη φύλαξη του εν λόγω μνημείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο για να ανοίξει το μνημείο και να μπορέσουν να το επισκεφτούν» τονίζει στο «Τhrakitoday» η κα Κυριακή Χατζηπροκοπίου, αρχαιολόγος της ΛΑ' ΕΚΠΑ, τονίζοντας πως «στη Θράκη υπάρχουν 6 τάφοι μακεδονικού τύπου, απλά αυτός της Ξάνθης είναι ο μεγαλύτερος ο πιο καλοδιατηρημένος και ο πιο επιμελημένος τάφος σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν βρεθεί».

Ανοίγει την Κυριακή για το κοινό

Στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ο Μακεδονικός Τάφος θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το πρωί της Κυριακής στις 11.00 οπότε και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση, ενώ ταυτόχρονα θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό για το μνημείο.

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στην προβολή του πολύπλευρου έργου που επιτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το οποίο είναι λίγο γνωστό προς το ευρύ κοινό» σημειώνει η κα Χατζηπροκοπίου.

Λίγα λόγια για το εύρημα 

Ο Μακεδονικός Τάφος έχει ανακαλυφθεί στις δεκαετίες του '50 βόρεια των Κομνηνών. Σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους ο Τάφος χρονολογικά τοποθετείται στην χρονική περίοδο 200-150 π.χ. Αποτελείται από εσωτερικό δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο που είναι σκεπασμένη με καμάρες.



Είναι κτισμένος με γωνιόλιθους από εγχώριο μάρμαρο σύμφωνα με το ψευδοϊσοδομικό σύστημα. Οι πόρτες των προθαλάμων και θαλάμων έχουν μονολιθικές παραστάδες και υπέρθυρο, ενώ τα δάπεδα τους καλύπτονται από μαρμάρινες πλάκες. Ο προθάλαμος έχει πλάτος 3,13 μέτρα και μήκος 2,12 μέτρα. Η θύρα προς το νεκρικό θάλαμο έκλεινε με 2 μεγάλα θυρόφυλλα.



Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών είναι ο καλύτερα σωζόμενος και ο πιο εντυπωσιακός, από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Θράκη. Κατά διαστήματα γίνονται ανασκαφές στη γύρω περιοχή όχι όμως οργανωμένες και εκτεταμένες για να αποκαλυφθούν οικισμοί. Το 1993 βρέθηκαν ειδώλια και αγαλματίδια, τελετουργικά όργανα, που πιθανότατα προέρχονται από το ιερό του Ασκληπιού.



Οι Κλίνες σημείο εναπόθεσης του νεκρού. 





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ