Μουσείο Αφής: Το μόνο στην Ελλάδα που επιτρέπεται να αγγίξεις τα εκθέματα


«Μην Αγγίζετε» γράφουν οι περισσότερες από τις προειδοποιητικές ταμπέλες που συνοδεύουν συνήθως εκθέματα σε μουσεία και άλλους χώρους τέχνης. Ο «κανόνας» μάλιστα που ισχύει, θα λέγαμε, από καταβολής μουσείων έχει αφομοιωθεί απολύτως από το κοινό. Τι γίνεται όμως με εκείνους που «βλέπουν» με τα χέρια;

Ενώ τα περισσότερα μουσεία του κόσμου ουσιαστικά αποκλείουν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αφού τα εκθέματα επιτρέπεται μόνο να τα βλέπουν, υπάρχουν και μερικά που σπάνε τον κανόνα.

Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην
Καλλιθέα(Δοϊράνης 198,) το 1984 από πρωτοβουλία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δοθεί η ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, ψηλαφώντας εκθέματα όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη και ο Ηνίοχος των Δελφών.

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα μόλις 5 ανάλογα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο και το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία.

Τα εκθέματά του είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκθέτονται σε άλλα μουσεία της χώρας και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Βυζαντινή, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Στο Μουσείο Αφής υπάρχουν επίσης και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης. Φυσικά προσφέρει και στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης μια ξεχωριστή εμπειρία, αφού η δυνατότητα της ψηλάφησης των εκθεμάτων ανοίγει έναν εντελώς νέο ορίζοντα στην κατανόηση της τέχνης. Ποιος άλλωστε θέλει να αγγίξει την Αφροδίτη της Μήλου;

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ