Το εντυπωσιακό εύρημα είναι κλεισμένο σε μια βιτρίνα στον ισόγειο χώρο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που βρίσκεται επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Ακρόπολη.
Πρόκειται για τα τμήματα ενός μεγάλου αγάλματος της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, το οποίο έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία.
Το 2006 ένας ψαράς ανέσυρε ένα χάλκινο πόδι αγάλματος με τα δίχτυα του στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω. Λίγο αργότερα ένας άλλος ψαράς, συγγενής του πρώτου, βρήκε το άλλο πόδι στην ίδια περιοχή.
Το 2009 εντόπισε το τμήμα ενός θώρακα, ενώ προφανώς στο σύμπλεγμα αυτό που είναι ένας έφιππος ηγεμόνας ανήκει και ένα εντυπωσιακό κεφάλι που βρέθηκε και αυτό στα ίδια νερά. Το αξιοπερίεργο είναι ότι πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική έρευνα στο σημείο όπου υπέδειξαν οι ψαράδες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η κεφαλή του ηγεμόνα με τον δωρικό καυσία |
Τα σκέλη έφιππου άνδρα με τα περίτεχνα σανδάλια τους πτερνιστήρες και το δελφίνι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου.
Με απόσταση ετών συμπληρώθηκε σταδιακά ένα παζλ, το οποίο δείχνει έναν ρωμαλέο άνδρα με ένα καπέλο που ονομάζεται καυσίας. Με το ένα χέρι του κρατά τα χαλινάρια και με το άλλο απευθύνει χαιρετισμό.
Από το σύμπλεγμα απουσιάζει το άλογο. Όλα τα τμήματα έχουν συντηρηθεί, αλλά κάποια δεν βρίσκονται στην εφορεία.
Σε δεύτερο χρόνο ανασύρθηκε από τα δίχτυα Καλύμνιων ψαράδων και το υπόλοιπο σώμα του έφιππου θωρακοφόρου
Ο κύριος κορμός του ιππέα |
«Για το κεφάλι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, καθώς δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Το έχουμε δανείσει για σημαντικές εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό αυτήν την περίοδο. Πήγε πρώτα στη Φλωρεντία.
Μετά στην Αμερική και τώρα ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στη μεγάλη έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης που θα γίνει στην Ιαπωνία. Από την πείρα μας, πάντως, πιστεύουμε ότι αποτελεί τμήμα του μεγάλου αυτού αγάλματος που είναι πολύ όμορφο», υπογραμμίζει η επικεφαλής.
Προς χάριν του δημοσιογραφικού φακού, οι συντηρητές μας κάνουν μια μικρή παρουσίαση. Ξεβιδώνουν προσεκτικά τις βιτρίνες και φέρνουν ένα ξύλινο κιβώτιο γεμάτο αφρολέξ μέσα στο οποίο βρίσκονται τα πόδια.
Ύστερα, ο Αγγελος Τσομπανίδης κρατά τα πόδια στη σωστή θέση για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια αίσθηση της ακέραιας σύνθεσης.
Λεπτομέρεια με τα εκλεκτικά υποδήματα του ιππέα |
«Όπως βλέπετε, κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή για εμάς, γεμάτη εκπλήξεις», λένε οι εργαζόμενοι που μας ξεπροβοδίζουν μέχρι την πόρτα.-: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ kathimerini.gr
Ο καυσίας ,το δωρικό ελληνικό καπέλο δείχνει ότι πρόκειται για Έλληνα ηγεμόνα της «ελληνιστικής» περιόδου.
Νόμισμα της συμπολιτείας των ΑΙΤΩΛΩΝ, με απεικόνιση του Καλυδώνιου Κάπρου, όπως και αγένειου ανδρός που φορά δωρικό ..μπερέ, δηλαδή την περίφημο καυσία! |
Βασιλέως Αντιμάχου ,ο Έλληνας βασιλέας της Βακτρίας περί το 165 -163 π.Χ. |