Το ιερό του Πύθιου Απόλλωνα στην Γόρτυνα πρέπει να χτίστηκε σε αρχαιότερο μινωικό- μυκηναϊκό ιερό …!!!




Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Γόρτυνας στην Κρήτη για το 2016 ολοκληρώθηκαν

Το Πανεπιστήμιο της Padova έχει μόλις ολοκληρώσει, για την  φετινή ανασκαφική περίοδο τις εργασίες στην αρχαία πόλη της Γόρτυνας (Γόρτυνα) στην Κρήτη, με την υποβολή εκθέσεων και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Υπό  τον καθηγητή Jacopo Bonetto του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στο εσωτερικό του ναού του Πύθιου Απόλλωνα στην πόλη της Γόρτυνας, ένα τεράστιο αστικό οικισμό σε έκταση πάνω από περίπου 400 εκτάρια.

Η ανασκαφή στο ιερό του Πύθιου Απόλλωνα, στη θέση όπου οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελληνική νομοθεσία βρέθηκαν σε έναν τοίχο που φέρει επιγραφή, άρχισε να ανακατασκευάζει τη χρονολογική ιστορία του μνημείου, το οποίο τοποθετείται στην αρχή της ίδρυσης της πόλης στο 7ο π.Χ. αιώνα.

«...Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε αυτό το ιερό, διότι από τη μία πλευρά, είναι ένα από τα δύο κύρια
σημεία γύρω από τα οποία η πόλη γεννήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., και, δεύτερον, ότι ήταν το σημαντικότερο ιερό  σε  ολόκληρο το νησί, και υπήρξε  η έδρα της συνομοσπονδίας όλων των κρητικών πόλεων-κρατών, το Κοινό των Κρητών  ... » Διευκρινίζει Jacopo Bonetto

Τοπογραφικός χάρτης της αρχαίας Γόρτυνας από το Πανεπιστήμιο της Padova

«Η ανασκαφή που διεξάγεται στο ιερό αυτό , μας επέτρεψε να επαναπροσδιορίσουμε ολόκληρη την αρχιτεκτονική εξέλιξη του συγκροτήματος, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για πέντε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις από το 600 π.Χ. έως 600 μ.Χ. με την εξέλιξη του πυρήνα του ιερού, που αποτελείται από το ναό και τις εξωτερικές εγκαταστάσεις, όπως ο  βωμός και ένα ηρώο, ένα μικρό μνημείο του ήρωα που ίδρυσε την πόλη  και ήταν θαμμένο  και ο Bonetto συνεχίζει…. « μια συστηματική ανασκαφή διεξήχθη μεταξύ των επιπέδων  της Ρωμαϊκής περιόδου πεζοδρόμιο του Ναού του Απόλλωνα όπου αποκαλύφθηκε ένα δάπεδο από ασβεστόλιθο το  οποίο ανήκει στον 5ο αιώνα – όπου  καμία  ιστορική καταγραφή δεν  έχει επιβιώσει », λέει ο Bonetto." η ημερομηνία αυτή διαπιστώθηκε  χάρη στην ανακάλυψη ενός σπάνιου ασημένιου νομίσματος είναι ένας στατήρας που εκδίδεται από την Κνωσό και φέρει στην μία πλευρά το περίφημο Μινώταυρο και από την άλλη πλευρά είναι ο  Λαβύρινθος της Κνωσού , αυτά  τα οποία προκάλεσαν τον αθηναϊκό μύθο της Αριάδνης όπου  το Κρητικό τέρας ηττήθηκε από τον Θησέα. "

Νόμισμα που απεικονίζει τον Μινώταυρο εν κινήσει και βρέθηκε στη Γόρτυνα φωτ- Πανεπιστήμιο της Padova 


"Το κομμάτι χρονολογείται μεταξύ 440 και 360 π.Χ. και δείχνει ότι μια ριζική ανακαίνιση του ιερού έγινε εκείνη την εποχή, καθώς υποδεικνύει μια πιθανή σχέση μεταξύ των δύο αναδυόμενων πόλεων-κρατών της Γόρτυνας και της Κνωσού. Δεν είναι μόνο ότι, σε αρκετές τάφρους όπου έχουμε ανασκάψει κάτω από την περίοδο του 5ου-4ου αιώνα π.Χ. επίπεδο έχουν βρεθεί  κεραμικά θραύσματα που αποδόθηκαν στη Μινωική και Μυκηναϊκή εποχή δηλαδή το χρονικό διάστημα γύρω στο 1600 - 1000 π.Χ….!!! »

« η σημασία αυτού του ευρήματος είναι κάτι αξιοσημείωτο », λέει ο Bonetto. "Γόρτυνα απέφερε μόνο μέτρια ίχνη από την Μινωική-Μυκηναϊκή εποχή , από τη στιγμή της ίδρυσης του ιερού. Γιατί το ιερό χτίστηκε στα πεδία μακριά από την Αγορά και την Ακρόπολη όμως παραμείνει ένα μυστήριο. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την παρουσία ενός οικισμού πριν από τις νεότερες ελληνικές πόλεις, και ιδίως, μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη ενός κέντρου λατρείας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή όπου ανεγέρθηκε ο Ναός του Απόλλωνα. Αυτό υποδηλώνει ότι η γέννηση του νεώτερου ελληνικού ιερού αντιπροσωπεύει την ανάκτηση ή τη συνέχιση του αρχαίου μινωικού-μυκηναϊκού οικισμού . " 



   ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ    




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ