Πρωτοβυζαντινής εποχής τάφος με ελληνικές επιγραφές ,ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία

Η βυζαντινή εκκλησία της πόλεως που ενέπνευσε τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς που χρησιμοποιήθηκαν  αργότερα από τους μουσουλμάνους στους ναούς τους .


Στην Ιορδανία ως επί των πλείστων ομιλούσαν ελληνικά 

Το Διοικητικό Συμβούλιο Τουρισμού της Ιορδανίας ανέφερε την ανακάλυψη ενός αρχαίου τάφου στην βόρεια πόλη Beit Ras, που ήρθε  στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών για την επέκταση ενός τοπικού δικτύου αποχέτευσης.

Νόμισμα με ελληνική γραφή από την Καπιτωλιάδα

.Ο τάφος αποτελείται από δύο ταφικούς θαλάμους, έναν μεγαλύτερο από τον άλλο. Στο κύριο θάλαμο αρχαιολόγοι βρήκαν ένα σαρκοφάγο από βασάλτη διακοσμημένη με γλυπτές δύο κεφάλες λεόντων.




Ο δεύτερος θάλαμος περιείχε δύο τάφους, αλλά άνευ τεχνουργημάτων.Αυτό που πραγματικά κάνει τον τάφο μοναδικό, ωστόσο, είναι οι πολυάριθμες λαμπρά χρωματισμένες τοιχογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές, άλογα και μυθολογικές σκηνές που, λένε οι ειδικοί, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις τελετές κηδείας τις εποχές εκείνες.

Σκηνές με αγροτικές και άλλες εργασίες με αναφορά ,στην ελληνική γλώσσα 

 Οι επιγραφές και μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον κύριο θάλαμο αναλύονται για να προσδιοριστεί η ακριβής χρονολόγηση  κατά  την οποία κατασκευάστηκε αυτός ο τάφος. Προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι τάφοι είναι από τα τέλη της Ρωμαϊκής ή της πρώιμης βυζαντινής περιόδου.

Σημείο επί του χάρτου ,η Καπιτωλία 

Ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Munther Jamhawi, εξήγησε ότι η πόλη της Beit Ras ήταν μία  από τις αρχαίες ελληνιστικές και της ρωμαϊκές πόλεις της Δεκάπολης γνωστή  εκείνη την εποχή, από τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο  ως Καπιτωλιάς.

Αφροδίτη και Έρως στην Ιορδανία σε βυζαντινό ταφικό σύνολο 

Η πόλη αναφέρεται επίσης στην αραβική ποίηση ως ένα μοναδικό μέρος που περιλάμβανε ένα θέατρο του δεύτερου αιώνα και μια βυζαντινή εκκλησία που ενέπνευσε τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς χρησιμοποιήθηκαν  αργότερα κατά τη διάρκεια της ισλαμικής και, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρόωρης Umayyad εποχής.



ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΌΛΗ  ΑΥΤΗ 






ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ 










ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ