Κέρος: Κάβος Δασκαλιού το πρώτο ναυτικό ιερό στον κόσμο.



«Το ιερό της Κέρου και το “Τρίγωνο της Κέρου”: Ερευνώντας τα χερσαία και θαλάσσια δίκτυα επικοινωνίας της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο δρ Michael Boyd, επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Έρευνας McDonald του

Πανεπιστημίου του Cambridge, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, και ώρα 19:00, στο κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).

«To εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα με επίκεντρο το κυκλαδίτικο νησί της Κέρου που ξεκίνησε το 2006 έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο τον μοναδικό αυτόν τόπο αλλά και τη θέση που κατείχε στις Κυκλάδες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού» αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας του ο δρ Boyd. «Το πρόγραμμα έχει συμπεριλάβει την ανασκαφή της Νότιας Ειδικής Απόθεσης στον Κάβο Δασκαλιού της Κέρου και του οικισμού στη νησίδα Δασκαλιό καθώς και
έρευνα επιφανείας στην Κέρο και τη Νάξο. Οι ανασκαφές στις δύο Ειδικές Αποθέσεις προσδιόρισαν τη φύση των τελετουργικών πρακτικών που λάμβαναν χώρα στον Κάβο Δασκαλιού και καθόρισαν τη θέση ως το πρώτο ναυτικό ιερό στον κόσμο. Οι ανασκαφές στο ίδιο το Δασκαλιό έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό κέντρο με επιβλητική αρχιτεκτονική μορφή και εξειδίκευση στη μεταλλοτεχνία» συνεχίζει.

 έρευνα επιφανείας της Νοτιοανατολικής Νάξου: H πυκνότητα της κεραμικής σε όλες τις περιόδους

Όπως διευκρινίζει ο δρ Boyd: «Έγινε σαφές από την αρχή της έρευνας ότι σε όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του ιερού της Κέρου μετακινούνταν εκεί άνθρωποι και μεταφέρονταν υλικά. Μελέτες διαφορετικών κατηγοριών καταλοίπων του υλικού πολιτισμού έδειξαν εισαγωγές από άλλα, κοντινά και μακρινά, Κυκλαδονήσια καθώς και από περιοχές πέραν των Κυκλάδων και συνάμα μικρή ή ανύπαρκτη τοπική παραγωγή. Προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η θέση της Κέρου στo πλαίσιo μιας ευρύτερης ιεραρχίας οικισμών και δραστηριότητας, εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα έρευνας επιφανείας αρχικά για την ίδια την Κέρο και στη συνέχεια για τη νότια ακτή της Νάξου. Επιπλέον, η έρευνα επιφανείας του 2018 θα διεξαχθεί στο ενδιάμεσο Κάτω Κουφονήσι.


Η έρευνα επιφανείας της Κέρου: H πυκνότητα της κεραμικής σε όλες τις περιόδους.

»Το ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι το ιερό του Κάβου αποτελεί τη μεγαλύτερη καθώς και την πιο προηγμένη και σύνθετη θέση της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην περιοχή της επιφανειακής έρευνας. Αποδείχθηκε ότι η ύπαιθρος της Κέρου είχε αξιοποιηθεί στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού πολύ περισσότερο από ό, τι αναμενόταν».


«Το ιερό της Κέρου και το Τρίγωνο της Κέρου» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο δρ Michael Boyd.
Στην ανακοίνωση θα σχολιαστούν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα για την κλίμακα και τη φύση της δραστηριότητας σε ολόκληρη την Κέρο σε κάθε περίοδο της προϊστορίας, καθώς και τις επιπτώσεις της στο ρόλο και τον χαρακτήρα του ιερού της Κέρου. Θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας επιφανείας της Νοτιοανατολικής Νάξου, η οποία διαφώτισε τον χαρακτήρα της κατοίκησης και της χρήσης γης στο νησί αυτό σε όλη τη διάρκεια της προϊστορίας. Τα δεδομένα της έρευνας επιφανείας για τους ύστερους προϊστορικούς χρόνους και τις μεταγενέστερες περιόδους θα αναφερθούν επίσης εν συντομία. Επιπροσθέτως, θα συζητηθεί η αξία μιας συνολικής προσέγγισης που περιλαμβάνει τόσο ανασκαφή όσο και έρευνα επιφανείας με το να τοποθετηθεί η πρόσφατη έρευνα της Κέρου υπό το φως της έρευνας επιφανείας στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, θα αναφερθούν οι πιθανές μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας που διοργανώνει η Μαρίζα Μαρθάρη.-www.archaiologia.gr/


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στη νήσο Κέρο











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ