Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει των κανονισμών της ΕΕ, το "διαζύγιο" της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να εγκριθεί από κάθε εθνικό κοινοβούλιο στην ΕΕ, άρα και του Ελληνικού
Το ανοιχτό επί πολλά έτη ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα απασχολεί τα γερμανικά Μέσα εν όψει Brexit. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Die Welt με τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου», η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Μεγάλη Βρετανία την επιστροφή των Μαρμάρων. «Θα ήταν το αίσιο τέλος μίας ιστορίας χωρίς τέλος» υπογραμμίζει το άρθρο της εφημερίδας υπενθυμίζοντας ότι ο λόρδος Έλγιν απέσπασε γλυπτά και θραύσματα από τον Παρθενώνα «υπό αμφίβολες συνθήκες», για να τα πουλήσει το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα.
Επίσης, η εφημερίδα εκτιμά ότι «με την σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, οι Έλληνες θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για να επαναφέρουν στην Αθήνα αυτό το πολύτιμο έργο τέχνης».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει των κανονισμών της ΕΕ, το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να εγκριθεί από κάθε εθνικό κοινοβούλιο στην ΕΕ, άρα και του Ελληνικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Ελλάδα για να πει το «ναι» θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων.
Τι αναφέρει ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Η γερμανική εφημερίδα μεταξύ άλλων παραθέτει τη δήλωση του Αλέξη Μανθεάκη, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο οποίος είχε τονίσει «οι Βρετανοί, για ό,τι κάνουν, χρειάζονται τη συγκατάθεση της ελληνικής Βουλής».
Πως εκτιμούνται οι προοπτικές του εγχειρήματος της επιστροφής των μαρμάρων ως εξής;
«Υπάρχουν καλές πιθανότητες. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους η Μ.Βρετανία μπορεί μεν να εξέλθει από την ΕΕ, αλλά όχι και να συνάψει την οικονομική συμφωνία που θα επακολουθήσει. Κατά τα ισχύοντα αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ» διευκρινίζει το σχετικό άρθρο.
Οι νομικές παράμετροι της υπόθεσης
«Πράγματι, ο λόρδος Έλγιν είχε αποσπάσει γραπτή συγκατάθεση των Τούρκων για να απομακρύνει έργα τέχνης από την Ακρόπολη. Στη συμφωνία ωστόσο γινόταν λόγος για ʻμερικές πέτρεςʼ και αυτό, κατά την ελληνική εκδοχή, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μάρμαρα συνολικού βάρους 220 τόνων» τονίζει η εφημερίδα.
Πρόσωπο -κλειδί αποτελεί ο Μπόρις Τζόνσον
Τo 2014, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Τζ. Κλούνεϊ στα πλαίσια προώθησης της ταινίας «Monuments Men», μιλώντας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είχε πει «Η επιστροφή θα ήταν πιθανόν μία σωστή απόφαση».
Η εν λόγω φράση δεν άρεσε καθόλου στον τότε δήμαρχο Λονδίνου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικό, Μπόρις Τζόνσον.
Έτσι, τώρα Τζόνσον καλείται και πάλι να υπερασπιστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αυτή τη φορά, όμως, όχι μόνο απέναντι στις απαιτήσεις μίας ταινίας αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
ΑΠΟ ΤΟ /www.zougla.gr/με Πηγές: DW, Die Welt