Πέντε γλυπτά θεών βρέθηκαν στο ιερό του Μηνός "Ασκινού" στην αρχαία πόλη της Πισιδίας Αντιοχείας στην Μ.Ασία.
Οι ανασκαφές κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη, ιδρυθείσα από τον Σέλευκο τον Νικάτορα πρίν το 280 π.Χ. , που βρίσκεται στη νότια επαρχία της περιφέρειας Isparta, αποκάλυψαν τα πέντε άθικτα γλυπτά σε έναν από τους προηγουμένως ανασκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο καθηγητής επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε ότι τα γλυπτά των θεών Εκάτης Κυβέλης Αθηνάς και των θεών Μηνός και Απόλλωνος βρέθηκαν μαζί στον τομέα των ανασκαφών.Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο παράδειγμα δεν είχε βρεθεί ποτέ σε οποιαδήποτε ανασκαφή στην Μ.Ασία ."Όλοι οι θεοί της ελληνικής, της ρωμαϊκής και της ανατολικής περιφέρειας συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν μια λατρεία.
Ο τοπικός ανατολικός θεός Μήν βρίσκεται σε ένα βωμό στο κέντρο των άλλων θεών, μπροστά από την Κύβέλη και τον Απόλλωνα. Δίπλα στον Μήν είναι η Αθηνά.
Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της αρχαιολογίας ότι αυτοί οι θεοί έχουν βρεθεί μαζί σε έναν ιερό θάλαμο. Γι 'αυτό τα φετινά έργα ανασκαφής παρουσιάζουν πολύ καλά στοιχεία για τις αρχαίες πεποιθήσεις στην περιοχή ", δήλωσε.
Κορμός ελληνικού αγάλματος από την Αντιόχεια της Πισιδίας |
Αντιόχεια της Πισιδίας του Σέλευκου
Νικάτορα
Ο αρχαιολογικός χώρος της εν Πισιδία Αντιόχειας |
Μέρος από τον χώρο του Θεάτρου της πόλεως |
Ευρήματα από την πόλη
Πριν το 11 π.Χ. ο Αυτοκράτωρ Αύγουστος την κατέστησε ρωμαϊκή αποικία με το όνομα Καισάρεια γενόμενη έκτοτε κέντρο της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Γαλάτιας. Ο εκρωμαϊσμός της έγινε γρήγορα μέχρι των ημερών του Κλαύδιου (41 – 54 μ.Χ) όταν την επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος (Πρ. Αποστ. 13:14, 14:21, 16:6 και 18:23) και ο Βαρνάβας όπου κήρυξαν τη νέα θρησκεία.
Στη δεύτερη επίσκεψή τους κατέστησαν την πόλη κέντρο χριστιανικής κίνησης για όλη την περιοχή της βόρειας Πισιδίας και σε μεγάλη ακτίνα εντός της Φρυγίας. Αργότερα η Αντιόχεια αυτή έγινε από τις πρώτες έδρα Μητροπολίτη, κατά δε τη Βυζαντινή περίοδο πρωτεύουσα της Βόρειας Πισιδίας.
Ευρήματα από τον ναό του θεού Μηνός |
Από τα ερείπια συνάγεται ότι υπήρξε πόλη ελληνορωμαϊκού τύπου με ισχυρή οχύρωση. Βρέθηκαν πολλά αρχαία νομίσματα εποχής Αυγούστου μέχρι Κλαύδιου του Γοτθικού. Άπαντα χαλκά φέρουν την λατινική επιγραφή COL. CAES. ANTIOCH. δηλαδή Colonia Caesaria Antiochia (= Αποικία Καισάρεια Αντιόχεια) και τα γράμματα S.R. δηλαδή Senatus Romanus.
Ο θεός ΜΗΝ ( Μήνας) με της απολήξεις του σχεδίου της Σελήνης δεξιά και αριστερά του |
Αφιερωματικό ανάγλυφο από τον ιερό δρόμο του Ναού του θεού Μήν Οι Έλληνες τον θεωρούσαν Πάτριο Θεό στην περιοχή |
Λίγοι άνθρωποι θα ανέβηκαν αυτές τις σκάλες και μπήκαν στον ναό του Μηνός. Η πρόσβαση στον ναό περιοριζόταν στους ιερείς και ιέρειες όπου μέσα πραγματοποιούσαν θρησκευτικές τελετές . |
Ναός του Αυγούστου στην Αντιόχεια της Πισιδίας |