Εμίρης του Κατάρ χρηματοδότησε εργασίες της Μονής Αγ. Αικατερίνης ...



Για την συντήρηση του Μωσαϊκού της Αψίδας  της Μεταμορφώσεως στη Βασιλική στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης


Η Ελληνική Ορθόδοξη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά διατηρεί μία από τις πλουσιότερες συλλογές εικόνων, χειρογράφων και ιστορικών εγγράφων στον κόσμο. Η θέση του μοναστηριού είναι ιερή στον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Η Μονή στη σημερινή της μορφή κατασκευάστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό και ολοκληρώθηκε πριν από το 565 μ.Χ. Αυτή η βασιλική διατηρεί τα περισσότερα από τα διακοσμητικά της αυτά του 6ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του αψιδωτού μωσαϊκού της Μεταμορφώσεως, αριστούργημα της Ανατολικής χριστιανικής τέχνης.






Όμως ...Το 1995 η Βασιλική υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό. Το 1999, το Ίδρυμα Getty, με έδρα το Λος Άντζελες (ΗΠΑ), χρηματοδότησε μια λεπτομερή έρευνα και μελέτη διατήρησης που πραγματοποίησε το Τεχνικό Γραφείο της Μονής με έδρα την Αθήνα. 

Το Ινστιτούτο Συντήρησης Getty (GCI) συνέστησε στη Centro di Conservazione Archaeologica (CCA) στη Ρώμη (Ιταλία) τη διατήρηση των ψηφιδωτών και το 2000 χορήγησε χρηματοδότηση για την έρευνα και την αξιολόγηση των ψηφιδωτών της CCA.

Μετά από σημαντικές προσπάθειες, η Μονή ήταν επιτυχής η απόφαση στην απόκτηση δωρεάς ύψους 500.000 δολαρίων από τον τότε Εμίρη του Κατάρ, τον Σεΐχ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι. Με αυτό το ποσό και μια επιπλέον δωρεά 250.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Getty -  η Μονή ήταν σε θέση να καλύψει το κόστος των εργασιών διατήρησης. 


Οι εργασίες αποκατάστασης από το Τεχνικό Γραφείο της Μονής για τους αψιδωτούς τοίχους και την οροφή ολοκληρώθηκαν το 2011. Οι εργασίες διατήρησης των ψηφιδωτών από την CCA ολοκληρώθηκαν το 2016.
Το έργο υποστηρίχθηκε από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων. Λόγω της απαραίτητης παρακολούθησης όλων των εργασιών διατήρησης, καθώς και λόγω πολιτικών αναταραχών στην Αίγυπτο, το επίσημο άνοιγμα καθυστέρησε μέχρι το 2017.
Η κριτική επιτροπή επιδοκίμασε ιδιαίτερα την «ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ των Ιταλών εμπειρογνωμόνων διατήρησης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Μονής που διεξήχθη σε στενή συνεννόηση με τις αιγυπτιακές αρχές και οδήγησε σε εργασίες διατήρησης υψηλής ποιότητας σε ένα στοιχείο τέτοιου εξαιρετικού χώρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Η τεκμηρίωση και η ποιότητα της εργασίας είναι εξαιρετικές ".


Η CCA πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα συντήρησης για λεπτομερή τεκμηρίωση, καθαρισμό και ενοποίηση των ψηφιδωτών επί τόπου, επίλυση των δομικών προβλημάτων που προκάλεσαν αποκόλληση των στρωμάτων, καθώς και τεχνικές αποκατάστασης των αγνοουμένων τεμαχίων.

Η επιστημονική έρευνα επέτρεψε στους συντηρητές να προσδιορίσουν τα αρχικά υλικά και μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των ψηφιδωτών και στις επακόλουθες αποκαταστάσεις. Τα στάδια της θεραπευτικής παρέμβασης χρησιμοποιούσαν υλικά συμβατά με τα αρχικά ψηφιδωτά, όπως κονιάματα με βάση ασβέστη και πλακάκια από γυαλί μωσαϊκού.

Η διαδικασία τεκμηρίωσης κατέγραψε καθένα από τα 20.000 πλακίδια αντικατάστασης για μετέπειτα ανάκτηση και αυτές οι πληροφορίες θα δημοσιευθούν ανοιχτά στο διαδίκτυο.Πηγή: Europa Nostra 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ