Ερείπια τεραστίων διαστάσεων στην γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα Γολιάθ


Στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ο Γολιάθ και η Δαλιδά είχαν ελληνική καταγωγή

Τι κρύβεται πίσω από την ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ;- Φως στο μυστήριο από αρχαιολογικές ανασκαφές στη γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα

ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΕΘ
Φως στο μυστήριο της ιστορίας της μάχης του Δαβίδ με τον Γολιάθ, που αναφέρει η Βίβλος, έρχεται ίσως να ρίξει μια σημαντική ανακάλυψη στους Αγίους Τόπους.
Αναζητώντας ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αναμέτρηση του μικρόσωμου Δαβίδ με τον θηριώδη Γολιάθ -που δεν αποκλείεται να είχε και ελληνική καταγωγή- Ισραηλινοί αρχαιολόγοι πραγματοποιούν εδώ και 23 χρόνια ανασκαφές στην γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα, το Γεθ. Και τα πρόσφατα ευρήματα τους προκάλεσαν κατάπληξη, καθώς η σκαπάνη έφερε στο φως ένα νέο στρώμα τεράστιων ερειπίων που ανάγεται στην εποχή της βιβλικής μάχης.






Oι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι με τα νέα ευρήματα στο Γεθ / Φωτογραφία: ΑΡ

«Το μέγεθος και η εντυπωσιακή φύση της πόλης της πρώιμης εποχής του Χαλκού είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Η πόλη θεωρείτο ότι έφθασε στο μέγιστο μέγεθός της στη διάρκεια του 10ου με 9ο αιώνα π.Χ.», λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών, Άρεν Μέιρ του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν.


Οι Φιλισταίοι συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με τους Έλληνες, καθώς εικάζεται ότι προέρχονται από την Αρχαία Κρήτη, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, στην οποία την εποχή εκείνη κατοικούσαν ελληνικά φύλα.
Φαίνεται, όμως, ότι στην πρώιμη εποχή του Χαλκού -τον 11ο π.Χ. αιώνα και ίσως νωρίτερα- η γενέτειρα του Γολιάθ ίσως ήταν ακόμη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη. «Κι αυτό είναι μια μεγάλη έκπληξη μετά από 23 χρόνια ανασκαφών στην τοποθεσία αυτή», λέει ο Μέιρ.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Γεθ, Άρεν Μέιρ του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν / Φωτογραφία: ΑΡ

Πώς προέκυψε ο θρύλος για το «γίγαντα» Γολιάθ


Σύμφωνα με τον Ισραηλινό επιστήμονα «ίσως οι θρύλοι για τους γίγαντες των Φιλισταίων και ειδικά από το Γεθ – όχι μόνον αναφορικά με τον Γολιάθ, αλλά και άλλους- να προήλθαν μεταξύ άλλων ως συμπέρασμα μπροστά στη θέα των εντυπωσιακών, τεράστιων ερειπίων της πόλης στους αιώνες που ακολούθησαν την καταστροφή της».

  • Οι οχυρώσεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα φέρονται να έχουν πάχος τεσσάρων μέτρων, ενώ τα τείχη περιόδων που ακολούθησαν έχουν πλάτος έως δυόμιση μέτρα. Οι μεγάλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των οχυρώσεων είναι επίσης μεγαλύτεροι στο στρώμα της εποχής του Γολιάθ, καθώς φθάνουν τα δύο μέτρα, ενώ εκείνοι που χρησιμοποιήθηκαν σε κατοπινές περιόδους έφθαναν μόλις το μισό μέτρο. 

Πέραν αυτών η Γεθ κάλυπτε μια μεγάλη έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, υπερδιπλάσια εκείνης των περισσότερων συγκρίσιμων πόλεων της περιοχής εκείνης στην ίδια χρονική περίοδο. «Αυτό αλλάζει τον τρόπο κατανόησης της ανάπτυξης της πόλης και της κυριαρχικής της θέσης σε σχέση με άλλες πόλεις των Φιλισταίων», λέει ο Μάιερ.
 Όσον αφορά στις άμεσες αποδείξεις της ιστορικότητας του θρυλικού γίγαντα , το πλησιέστερο στοιχείο που βρήκαν οι αρχαιολόγοι είναι ένα θραύσμα αγγείου που έφερε στο φως η σκαπάνη το 2005 και στο οποίο αναγράφονται δύο ονόματα ετυμολογικά όμοια με το όνομα Γολιάθ.





     ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ     

Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ο Γολιάθ και η Δαλιδά είχαν ελληνική καταγωγή

Φως στο μυστήριο της ιστορίας της μάχης του Δαβίδ με τον Γολιάθ, που αναφέρει η Βίβλος, έρχεται ίσως να ρίξει μια σημαντική ανακάλυψη στους Αγίους Τόπους.

Αναζητώντας ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αναμέτρηση του μικρόσωμου Δαβίδ με τον θηριώδη Γολιάθ -που δεν αποκλείεται να είχε και ελληνική καταγωγή- Ισραηλινοί αρχαιολόγοι πραγματοποιούν εδώ και 23 χρόνια ανασκαφές στην γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα, το Γεθ. Και τα πρόσφατα ευρήματα τους προκάλεσαν κατάπληξη, καθώς η σκαπάνη έφερε στο φως ένα νέο στρώμα τεράστιων ερειπίων που ανάγεται στην εποχή της βιβλικής μάχης.

Επιστημονική έρευνα για αρχαίο DNA

Oπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγκριτική μελέτη για πρώτη φορά σύγχρονου και αρχαίου DNA δέκα ανθρώπων που έζησαν πριν από 3.600 έως 2.800 χρόνια στην αρχαία παράκτια πόλη της Ασκελόν (Ασκάλωνας), κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, φωτίζει την καταγωγή των Φιλισταίων, ένα ζήτημα ιδιαίτερα φορτισμένο μέχρι σήμερα από επιστημονική πλευρά, αλλά και με σύγχρονες πολιτικές προεκτάσεις.

Η Ασκάλωνα ήταν ένα από τα βασικά κέντρα των Φιλισταίων κατά την εποχή του Σιδήρου και οι σκελετοί από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα, είχαν ανακαλυφθεί από Ισραηλινούς αρχαιολόγους το 2016.

Πριν χρόνια είχε δημοσιευτεί έρευνα που μιλούσε για το DNA των σημερινών Ελλήνων το οποίο είναι παρόμοιο με των αρχαίων Μυκηναίων. Σήμερα οι ερευνητές, με επικεφαλής την ισραηλινής καταγωγής αρχαιογενετίστρια Μίχαλ Φέλντμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, βρήκαν βάσιμες γενετικές ενδείξεις ότι οι πρόγονοι των Φιλισταίων μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή από τα δυτικά και σταδιακά, μέσα στους επόμενους αιώνες, το DNA τους αναμίχθηκε με εκείνο των ντόπιων.

Ο Φιλισταίος Γολιάθ και η Δαλιδά

Οι Φιλισταίοι (ένας από τους οποίους ήταν ο Γολιάθ που μονομάχησε με τον Δαβίδ, αλλά και η Δαλιδά που έκοψε κρυφά τα μαλλιά του Σαμψών) απέκτησαν κακό όνομα, επειδή η εβραϊκή Βίβλος τους κατονομάζει ως βασικούς εχθρούς των Ισραηλιτών.
Τα αρχαία κείμενα δεν λένε πολλά πράγματα γι' αυτούς, πέρα από μια κατοπινή αναφορά ότι ήλθαν από την «Καφθόρ» (όνομα της εποχής του Χαλκού για την Κρήτη).
Πριν περίπου ένα αιώνα οι Αιγυπτιολόγοι βρήκαν αναφορές σε ιερογλυφικά κείμενα του ύστερου 12ου αιώνα π.Χ. ότι ένας λαός (που ταυτίστηκε πιθανώς με τους Φιλισταίους) ταξίδεψε από «τα νησιά» και εισέβαλε στην Κύπρο και στις ακτές της σημερινής νότιας Τουρκίας, Συρίας και Λιβάνου, με τελικό στόχο την ίδια την Αίγυπτο.

  • Μεταξύ 1985-2016 η Αποστολή Λέον Λέβι, ένα πρόγραμμα του Σημιτικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησε την καταγωγή των Φιλισταίων στην Ασκάλωνα, μία από τις πέντε «φιλισταϊκές» πόλεις, σύμφωνα με τη Βίβλο. 

Η αποστολή, ο διευθυντής της οποίας αρχαιολόγος Ντάνιελ Μάστερ συμμετείχε στη νέα γενετική μελέτη, βρήκε στοιχεία ότι τον 12ο αιώνα π.Χ. υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη ζωή της περιοχής (π.χ. έντονη παρουσία κεραμικών ελληνικής τεχνοτροπίας), οι οποίες αποδόθηκαν στην άφιξη των Φιλισταίων.

Όμως αρκετοί επιστήμονες είχαν έως τώρα αρνηθεί να δεχθούν ότι επρόκειτο για μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων, αλλά επέμεναν ότι ήταν απλώς τοπική μίμηση ξένων (μυκηναϊκών και αιγαιακών) συνηθειών, με τις οποίες είχαν έλθει σε επαφή μέσω εμπορικών και άλλων ανταλλαγών.

Οι Φιλισταίοι την εποχή του χαλκού

Η νέα έρευνα για το DNA, που κάποια στιγμή συνέδεε τους ανθρώπους με τους Νεάτερνταλ, που αποτελεί το αποκορύφωμα άνω των 30 ετών αρχαιολογικών και γενετικών αναλύσεων, συμπέρανε ότι όντως οι Φιλισταίοι κατέφθασαν μαζικά στο νότιο Λεβάντε από τη Δύση μέσω της θάλασσας κατά τη μεταβατική φάση μεταξύ της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου (12ος αιώνας π.Χ.), μια ταραχώδη περίοδο για όλη την ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια της οποίας πολλές πόλεις καταστράφηκαν και αυτοκρατορίες κατέρρευσαν.



Η Φέλντμαν δήλωσε ότι η μελέτη παραπέμπει σε καταγωγή των Φιλισταίων από τη Νότια Ευρώπη, συνδέοντας τους πιθανώς με τους λεγόμενους «Λαούς της Θάλασσας», αλλά, όπως είπε, θα χρειασθούν περαιτέρω γενετικές αναλύσεις σε μεγαλύτερο δείγμα για να προσδιορισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συγκεκριμένοι μεσογειακοί πληθυσμοί που ήσαν πρόγονοι των Φιλισταίων.

  •  Η ίδια, σύμφωνα με το New Scientist, θεωρεί πολύ πιθανή την καταγωγή τους από την Ελλάδα. Το DNA των Φιλισταίων π.χ. εμφανίζει ομοιότητα 25% έως 70% με το DNA αρχαίων σκελετών από την Κρήτη, ενώ ομοιότητες προκύπτουν επίσης με ανθρώπους της Ιβηρικής και της Σαρδηνίας.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι μέσα σε μόνο δύο αιώνες από την άφιξη τους, το γενετικό αποτύπωμα των Φιλισταίων είχε τόσο πολύ «αραιωθεί» λόγω επιμιξιών, που είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί.
Παρόλο που στα μάτια των εχθρών τους Ισραηλιτών παρέμεναν Φιλισταίοι, στην πραγματικότητα το DNA τους ήταν πια λεβαντίνικο, καθώς είχε χαθεί σχεδόν κάθε ελληνικό ίχνος. «Πιθανώς όλοι οι μετανάστες που ήλθαν, παντρεύτηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό, ωσότου αυτή η ξενική καταγωγή εξαφανίστηκε στο DNA», δήλωσε η Φέλντμαν.
«Συνυπολογίζοντας τα γενετικά δεδομένα και τα αρχαιολογικά, ενισχύεται πλέον η άποψη ότι υπήρξε μετανάστευση από τις περιοχές που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα και δυτική Τουρκία», δήλωσε ο Κρίστοφ Μπαχούμπερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Ο Γολιάθ ήταν θύμα του Δαβίδ: Πρόσφατη έρευνα ανατρέπει την διασημότερη βιβλική ιστορία 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ




Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία για τη νίκη του αδύναμου απέναντι του ισχυρότερου. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Ο Γολιάθ ήταν ένας γίγαντας πολεμιστής που πολέμησε ενάντια στον μικρόσωμο βοσκό Δαβίδ, ο οποίος κατάφερε να τον νικήσει χτυπώντας τον με μία σφεντόνα. Ωστόσο εδώ και αιώνες φαίνεται ότι αναπαράγουμε την λάθος εκδοχή της ιστορίας, παραλείποντας ορισμένα κρίσιμα γεγονότα που παρουσιάζουν μια άλλη οπτική.

Στο βιβλίο του Μάλκομ Γκλάντγουελ, «David & Goliath: Underdogs, Misfits and the Art of Battling Giants» ο συγγραφέας προτείνει ότι στην πραγματικότητα το θύμα και ο αδύναμος της ιστορίας ήταν ο Γολιάθ και όχι ο Δαβίδ.

«Η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι μια αλληγορία για απίθανες νίκες» εξηγεί ο Γκλάντγουελ εξήγησε σε ομιλία του στο Ted Talk «Γιατί όμως λέμε τον Δαβίδ αδύναμο; Ο λόγος είναι γιατί είναι ένα μικρό παιδί και ο Γολιάθ είναι ένας μεγάλος, ισχυρός γίγαντας. Θεωρούμε επίσης ότι μειονεκτεί, γιατί ο Γολιάθ είναι ένας έμπειρος πολεμιστής, και ο Δαβίδ ένας απλός βοσκός. Κυρίως όμως, τον θεωρούμε αδύναμο γιατί ο Γολιάθ είναι εξοπλισμένος με ισχυρά όπλα, πανοπλία και ξίφος, ενώ ο Δαβίδ το μόνο που έχει είναι η σφεντόνα του.»

Το πρώτο λάθος στην ιστορία σύμφωνα με τον Γκλάντγουελ είναι η παρανόηση ότι ο Δαβίδ ήταν ένα αβοήθητο αγόρι με σφεντόνα.

Οπως εξηγεί, στην αρχαιότητα υπήρχαν τρεις τύποι πολεμιστών: Εκείνοι με τα άλογα, που αποτελούσαν το ιππικό, εκείνοι που πολεμούσαν με σφεντόνες και τόξα (όπως ο Δαβίδ) και οι πεζοί στρατιώτες, που ήταν καλοί στις μάχες σώμα με σώμα ή με σπαθιά (όπως ο Γολιάθ)

Ο Γολιάθ ήταν στρατιώτης πεζικού, ενώ ο Δαβίδ σκοπευτής. Αν δούμε έτσι την ιστορία και λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι πολέμησαν από απόσταση, τότε η επιλογή του όπλου του Δαβίδ ήταν πολύ έξυπνη και σίγουρα πλεονεκτούσε απέναντι στον γίγαντα. Αλλωστε, αν ο Δαβίδ δε πλησίασε καν τον γίγαντα, τότε ήταν σε σαφώς πλεονεκτική θέση.


Όπως αναφέρει ο Γκλάντγουελ στην ομιλία του: «η προσδοκία του Γολιάθ όταν προκαλούσε τους Ισραηλίτες σε μονομαχία είναι ότι θα αγωνιζόταν με άλλον πεζό στρατιώτη. Όταν λέει, "έλα σε μένα και θα ταΐσω τις σάρκες σου στα πουλιά του ουρανού, και στα θηρία του αγρού" η φράση κλειδί είναι το "έλα σε μένα". Έλα σε μένα, γιατί θα πολεμήσουμε, σώμα με σώμα. Όταν ο Δαβίδ λέει ότι θέλει να παλέψει με τον Γολιάθ, ο Σαούλ προσπαθεί να του δώσει την πανοπλία του, θεωρώντας ότι θα πολεμήσουν σώμα με σώμα. Ωστόσο ο Δαβίδ δεν έχει τέτοιο σκοπό. Δεν πρόκειται να τον πολεμήσει με αυτόν τον τρόπο. Είναι ένας βοσκός. Έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του, χρησιμοποιώντας μια σφεντόνα για να υπερασπιστεί το κοπάδι του ενάντια στα λιοντάρια και τους λύκους. Εκεί βρίσκεται η δύναμή του. Ετσι, ο βοσκός με εμπειρία στη χρήση της σφεντόνας ως καταστροφικό όπλο, σκοτώνει τον γίγαντα που ζυγίζει εκατό κιλά με την πανοπλία και αυτά τα απίστευτα βαριά όπλα που είναι χρήσιμα μόνο σε μικρής εμβέλειας μάχες. Ο Γολιάθ ήταν ουσιαστικά ένας πολύ εύκολος στόχος.»
Πηγή: iefimerida.gr -


©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ