Οι Φιλισταίοι ήταν -τελικά- Έλληνες; Το DNA έδειξε ότι μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή το 1.200 π.Χ.


Ανασκαφή του Φιλισταϊκού Νεκροταφείου στο Ασκελόν

Τελικά, είμαστε όλοι Έλληνες;  Οι επιστήμονες αναζητούν την αλήθεια, όμως τα στοιχεία ολοένα και αυξάνουν προς τη συγκεκριμένη θεωρία. Στην περίπτωση των Φιλισταίων, ωστόσο, της φυλής που κατηγορήθηκε όσο καμία άλλη στα εβραϊκά κείμενα, η έρευνα έδωσε απτές αποδείξεις ότι όχι απλώς σχετίζονταν με τους Αρχαίους Έλληνες, αλλά ενδεχομένως να ήταν απόγονοί τους. 

Σύμφωνα με το DNA που βρέθηκε σε μεγάλο ομαδικό τάφο Φιλισταίων, η φυλή δεν ήταν αυτόχθονες, αλλά μετανάστευσαν στην περιοχή της σημερινής Μέσης Ανατολής το 1.200 π.Χ., από τη Νότια Ευρώπη και πιθανότατα το Αιγαίο, καθώς την περίοδο εκείνη, οι Έλληνες μεσουρανούσαν και διέσχιζαν με τα καράβια τους τη Μεσόγειο.




   ΔΕΙΤΕ    


ΜΙΝΩΙΤΕΣ, ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ


Οι Φιλισταίοι και η γραφή τους

>Τα γενετικά ευρήματα προέρχονταν από σκελετούς που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ το 2016, συμπεριλαμβανομένων των οστών των νεογνών που είχαν ταφεί κάτω από τα σπίτια των Φιλισταίων.

Γενετική ασυνέχεια μεταξύ του πληθυσμού του Άσκελον του Χαλκού και του Σιδήρου 
Οι ερευνητές ανακτούν με επιτυχία γονιδιωματικά δεδομένα από τα ερείπια 10 ατόμων που έζησαν στο Ashkelon κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου. Αυτά τα δεδομένα επέτρεψαν στην ομάδα να συγκρίνει το DNA του ανθρώπου της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου του Ashkelon για να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο συσχετίστηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα σε όλες τις χρονικές περιόδους απέφεραν το μεγαλύτερο μέρος της καταγωγής τους από την τοπική ομάδα γονιδίων της Λεβαντίνης (Levantine), αλλά ότι άτομα που ζούσαν στην πρώιμη εποχή του σιδήρου στην πόλη Ashkelon είχαν ένα προερχόμενο από την Ευρώπη προγονικό συστατικό που δεν υπήρχε στους προγόνους της εποχής του Χαλκού.
Παραλιακό μέτωπο της πόλεως Άσκελον 

>Οι Φιλισταίοι ήταν ένας από τους μεγάλους εχθρούς των Ισραηλιτών, καθώς αναφέρονται πάντα ως κακοποιοί στα βιβλικά κείμενα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον γίγαντα Γολιάθ.


«Δεν το αποδείξαμε παρουσιάζοντας παρόμοια στυλ κεραμικής, δεν το δείξαμε κοιτάζοντας κείμενα, το δείξαμε κοιτάζοντας το DNA του ίδιου του λαού», πρόσθεσε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. «Μπορούμε να δούμε στο Ashkelon νέο DNA που προέρχεται από αυτό το μεταναστευτικό πληθυσμό που αλλάζει πραγματικά ολόκληρη την περιοχή», τόνισε, σε μία προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της ανακάλυψης.

Κεραμική από την πόλη Άσκελον .Και αιγαιακού τύπου κεραμική 


  • Η ομάδα Ashkelon έστειλε περισσότερα από 100 σκελετικά δείγματα στο Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρωπολογικής Ιστορίας. Το DNA βρέθηκε σε δέκα άτομα, ιδιαίτερα στα οστά του εσωτερικού αυτιού που το διατήρησαν κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.

Άσκελον -Και αιγαιακού τύπου κεραμική 

>Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν  στο περιοδικό Science Advances, έδειξαν τρία στάδια: πριν από τη μετανάστευση, τη μετανάστευση και έπειτα από μια αραίωση του γενετικού αποτυπώματος στον τοπικό πληθυσμό, μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα.

Φωτογραφία της ταφής των νεογνών στο Φιλισταϊκό Νεκροταφείο στο Ashkelon.
"Αυτή η γενετική διάκριση οφείλεται στην ευρωπαϊκή ροή των γονιδίων που εισήχθη στο Ashkelon είτε κατά το τέλος της Εποχής του Χαλκού είτε από την αρχή της Εποχής του Σιδήρου.Ο χρόνος αυτός συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της άφιξης των Φιλισταίων στην ακτή του Λεβάντε  Levant, σε αρχαιολογικά και αρχεία κειμένων  », εξηγεί η Μικάλ Φέλντμαν από το Ινστιτούτο Max Planck , πρωταγωνιστής της μελέτης. "Ενώ η μοντελοποίησή μας προτείνει μια γενετική δεξαμενή της Νότιας Ευρώπης ως πιθανή πηγή, η μελλοντική δειγματοληψία θα μπορούσε να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους πληθυσμούς που εισήγαγαν την ευρωπαϊκή συνιστώσα στον Ashkelon".
>Αν και η γενετική μοντελοποίηση προτείνει τη νότια Ευρώπη ως περιοχή προέλευσης, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην δοκιμή DNA των 3000 ετών, δήλωσε η Μ.Φέλντμαν, αρχαιολόγος που εργάστηκε στη μελέτη στο Max Planck.«Αυτό το προγονικό στοιχείο προέρχεται από την Ευρώπη ή πιο συγκεκριμένα από τη νότια Ευρώπη.
Οι Φιλισταίοι είναι διάσημοι για την εμφάνισή τους στην εβραϊκή Βίβλο ως τους εχθρούς  των Ισραηλιτών. Εντούτοις, τα αρχαία κείμενα δεν λένε πολλά για την προέλευση των Φιλιστέων εκτός από μια μεταγενέστερη μνήμη που αναφέρει ότι οι Φιλισταίοι ήρθαν από το Caphtor (ένα όνομα της εποχής του Χαλκού για την Κρήτη, Amos 9: 7).

Πάνω από έναν αιώνα πριν, οι Αιγυπτολόγοι πρότειναν ότι μια ομάδα που ονομάζεται Peleset σε κείμενα του τέλους του 12ου αιώνα π.Χ. ήταν τα ίδιο με τους Βιβλικούς Φιλισταίους. Οι Αιγυπτολόγοι ισχυρίστηκαν ότι οι Πελεσέτ ταξίδεψαν από τα «νησιά», επιτέθηκαν στην Κύπρος και στις παλαιστινιακές  και συριακές ακτές, προσπαθώντας επιτέλους να εισβάλουν στην βόρεια Αίγυπτο. Αυτές οι ιερογλυφικές επιγραφές ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η αναζήτηση των καταβολών των Φιλισταίων πρέπει να επικεντρωθεί στα τέλη της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.
>'Ετσι οι πρόγονοι των Φιλισταίων πρέπει να έχουν ταξιδέψει στη Μεσόγειο και να φτάνουν στο Ασκελόν κάποια στιγμή μεταξύ του τέλους της εποχής του Χαλκού και της αρχής της εποχής του σιδήρου» τόνισε η Μικάλ Φέλντμαν  «Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά περισσότερα, αν είχαμε περισσότερα δεδομένα, για παράδειγμα θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια την πηγή αυτής της μετανάστευσης», πρόσθεσε.


Αυτή η νέα μελέτη αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα πάνω από 30 χρόνων αρχαιολογικού έργου και γενετικής έρευνας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τελευταίας τεχνολογίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η έλευση των Φιλισταίων στο νότιο Λεβάντε περιελάμβανε μια κίνηση ανθρώπων από τη δύση κατά τη διάρκεια του Χαλκού στη μεταβατική περίοδο του σιδήρου.

www.protothema.gr
https://phys.org/
Science Advances




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ